3. 5. 2022

Novinka pod lupou: We Own This City (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název We Own This City (Město patří nám)
Žánr drama, krimi, minisérie
Stanice HBO
Premiéra 25. 4. 2022
Vysílání pondělí
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Jon Bernthal, Josh Charles, Jamie Hector

O čem to je?

Minisérie sleduje vzestup a pád baltimorského policejního týmu, který provází korupce a morální zpochybnění. Právě to mělo za důsledek kolaps města, ve kterém se zabavování drog a hromadná zatýkání oslavovala na úkor skutečné policejní práce.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tento typ seriálu jsem neviděla na obrazovkách snad od dob Shieldu a Southlandu. Je to hodně specifický policejní seriál, který je trošku pro náročnější diváky. To ale rozhodně není na škodu.

Více než o akci tady jde o politiku, která se za policií skrývá. O to drsňáctví, povahu, kterou je potřeba mít, abyste dokázali ustát ten tlak. Být policistou ve městě plném drog, násilí, gangů a vražd, to rozhodně není nic jednoduchého a ne každý může tuto práci efektivně vykonávat. Pilotní díl moc pěkně ukazuje, co to s člověkem po čase udělá, jak se z něj stává arogantní bezcitná mašina, která se žene pouze za výsledky bez ohledu na to, jestli jich dosáhne zákonně, nebo ze strany zákona lehce (anebo těžce) povystoupí.

Seriál je nabitý hvězdnými jmény, rozhodně jde o vysokoprofilový kousek, který dokáže zaujmout už jen svým obsazením. Rozhodně se dá čekat, že se stane pravidelným účastníkem nominací na ceny, ať už půjde o kategorii dramatu, nebo herecké kategorie.

Osobně jsem se v příběhu zatím trošku ztrácela. Pilot nám ukázal několik časových rovin, ne až tak od sebe vzdálených, ale dost na to, aby se výrazně změnila dynamika vyprávění. Bude to chtít víc dílů, abych se začala orientovat a měla ze sledování komplexní zážitek. Už teď můžu říct, že nepůjde o můj zamilovaný seriál, protože vím, jak na mě působily nahoře zmíněné dva podobně laděné kousky. Ale rozhodně jako divák dokážu ocenit téma, atomosféru i herecké projevy, i když k příběhu nemám blízko.

  • HBO značka tady jde kvalitou zpracování hodně vidět
  • plno hereckých hvězd
  • výrazně se soustředí na politickou stránku, která za fungováním policejního okrsku a jeho členy stojí
  • nejde o seriál pro masy
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Vzestup a pád baltimorského policejního sboru. Může to být zajímavé téma i pro českého diváka? Hned na úvod pilotu dostaneme vysvětlení, jaký je rozdíl mezi řádným policejním zásahem a brutálním. A pak sledujeme naplnění tohoto poučení v praxi ve vazbě na dotčené úřady a postavy s nimi spojené (starostka, návladní apod.). Poměrně detailně se děj zabývá děním při vyšetřování kriminálních deliktů, jenž mají na starost různé policejní útvary a prozatím se jen dozvíme o existenci jednotky Gun Trace Tusk Force, o kterou půjde v seriálu nejvíce. Režie při tom nepoužívá žádné „přikrašlování“ scén, či hudební podkres, jenž by umocňoval dojem. Pilot tím pádem rozdal karty a je možné, že v dalších dílech se bude hrát možná i o něco ostřeji, než doposud. Po formální stránce jde o zjevnou kvalitu, jenže jsem neviděl nic, co by mně vtáhlo do děje. Dokonce i výraz Bernthala při závěrečné scéně „víte, kdo já jsem?“ nebyl nic extra. Ovšem jde o popis skutečných událostí, tak se domnívám, že tvůrci z toho nechtěli dělat žádnou akční lahůdku, ale spíše půjde především o drama, jenž bude odkrývat realitu nedávných dnů v Baltimoru (pilot se pohybuje v období r.2015 – 2017). Takže watchlist mám o tento počin doplněný, ale zda oprávněně odhalí až další díly.

  • Podle skutečných událostí
  • Dost detailní styl vyprávění
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu