16. 6. 2022

Novinka pod lupou: First Kill (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název First Kill (První krev)
Žánr fantasy, upírský, teen
Stanice Netflix
Premiéra 10. 6. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dospívající upírka Juliette se chystá na své první zabíjení, rituál, pomocí kterého se zařadí k mocné upírské rodině. Oko jí padne na novou dívku ve městě Calliope. Juliette netuší, že Calliope je lovkyně upírů a pochází z rodiny slavných přemožitelů. Obě dvě brzy zjistí, že nebude tak snadné tu druhou zabít, a navíc, k jejich překvapení, bude až příliš snadné se do sebe zamilovat.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Victoria Schwab je ve světě YA literatury známé jméno. Tento seriál je založen na její tuším povídce a ona sama ho dokonce vytvořila. Všechny tyhle faktory vypovídaly ve prospěch seriálu, avšak skutek utek. Už jak jsem narazila na nějakou ukázku, tak jsem si říkala, že to nepůsobí zrovna nejlíp, ale výsledek je ještě mnohem horší. Vypadá to neskutečně levně, amatérsky. Připadá mi, že jsem koukala na něco jiného než všichni ti hodnotící, kteří tomu dali víc procent než 50.

Že hlavní hrdinku – teenagerku – hraje třicetiletá herečka, bych tady kupodivu překousla, protože na 31 nevypadá určitě. Vypadá dokonce středoškoláčtěji než někteří skuteční středoškoláci. Ale jak divně to bylo zrežírované, natočené, seskládané, to mi hlava nebere. Špatná hudba, neustále nesmyslný slow motion, hloupé dialogy. Vypadalo to, jako kdyby se Disney Channel v roce 2012 snažil o natočení moderního dramatu podle nekvalitní Wattpad storky a nevyšlo mu to.

Kdyby na mě aspoň ta fantasy stránka nepůsobila tak stupidně, přimhouřila bych oči nad zbytkem. Chtěla jsem napsat, že na něco už jsem prostě fakt stará a být mi 13, nepřemýšlím nad tím, jak je to nesmyslné, a baví mě to více, jenomže ono to má rating 16+ a v USA dokonce TV-MA, takže nic.

Světlé body: Elizabeth Mitchell (lituju ji, že v tom hraje), prostředí (hezky vypadající střední škola i město Savannah, které se v seriálech jen tak nevidí) a wlw příběh zakázané lásky. Být to o holce a klukovi, bylo by to ještě divnější.

  • světlé body z názoru
  • v podstatě všechno špatně, od hereckých výkonů přes dialogy až po výsledný střih
  • laciné, hloupé, divné
30 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Na tento seriál mnozí čekali dlouho. První díl nezklamal, i když jde vidět, že je cílený primárně na mladší publikum. Rozhodně se ale nedá říct, že je úplně dětský nebo čistě teen. Má i dospělejší prvky, ale je jich jen hrstka.

I tak jsem se při sledování dobře bavila. Představitelky hlavních rolí mi úplně nesedly, ale možná se to změní s přibývajícími díly, až si na ně trošku více zvyknu. Zatím se mi ale zdá, že k sobě moc nepasují a nemají správnou jiskru a chemii, jak bych očekávala podle povedených plakátů. Mladá lovkyně je přímo nesympatická, pořád se ksichtí, jako by zrovna snědla citrón. Naopak mě zaujala (předpokládám) starší sestra upírky, která vypadá na parádní chladnokrevnou záporačku.

Novou Buffy v tom rozhodně nevidím, i když téma je hodně podobné. I tak mi ale pilot utekl a rozhodně dám šanci i dalším dílům. Sleduje se to dobře, a když od toho nemáte nereálná očekávání, tak budete nakonec relativně spokojení. Velký hit z toho ale nebude.

  • upírčina sestra
  • samotné téma
  • představitelky hlavních rolí
  • více teen než upířina
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Od tohoto seriálu jsem po přečtení shrnutí obsahu příliš mnoho neočekávala, ale pilotní díl mě mile překvapil a určitě budu koukat dál! Jistě, cílovou skupinou jsou dospívající, ale myslím, že seriál má šanci zaujmout každého, kdo má rád upírská dramata. Hlavní hrdinky jsou sympatické, prozatím se nedokážu rozhodnout, která mi přijde lepší. Obě mladé herečky ztvárňují své role dobře a důležité je, že to mezi jejich postavami opravdu jiskří, což je u romance podstatná část.

Na pilotu je zajímavé, že ty stejné události předkládá ze dvou různých pohledů, což nám umožňuje lépe poznat hlavní hrdinky. Navíc pilotní epizoda zvládá vzbudit více otázek a vyvolat dojem, že do budoucna na Juli a Cal čekají velké problémy.

Nesmí chybět akční scény boje proti nejrůznějším potvorám, které ještě víc oživují děj a zrychlují tempo příběhu, takže doufám, že je budou obsahovat i další epizody. Ostatně Calina rodina neloví zdaleka jen upíry a nejrůznějších možných potvor existuje v hororech i v mytologii hodně. :)

Potěšil i závěr, který skončil jako správný cliffhanger uprostřed dramatické scény a vyvolal ve mě nutkání si okamžitě pustit další díl. Pilotní epizoda navzdory délce skoro 50 minut odsýpala, aspoň od okamžiku, kdy se Juli a Cal poprvé pořádně potkaly. S podobným tématem si jde vždycky dost vyhrát, zejména pokud seriál bude brát v potaz mytologii upírů a historii jejich lovců, do níž jsme zatím zabrouzdali jen okrajově.

Trošku rozporuplně na některé diváky může působit soundtrack. Hudebního doprovodu je v pilotu hodně a záleží, jak moc se vám trefí do vkusu.

Ať nad tím dumám sebevíc, nedokážu přijít s nějakým opravdu výrazným mínusem, kromě skutečnosti, že prostě existují i zábavnější pilotní díly. First Kill mě však v první epizodě bavil a navíc je plusem, že si seriál můžete přidat do letošní seriálové výzvy, konkrétně do kategorie „Pilot seriálu s gay postavou.“

Seriál asi nenadchne každého, ale jakožto fanynku upířích dobrodružství mě zaujal a je na něm sympatické, že hlavní hrdinky, byť velmi mladé, nepůsobí jako nesnesitelné puberťačky, jako se tomu občas stává v jiných seriálech.

  • Jiskření mezi Juli a Cal
  • Načtrtnutí světa, který má velký potenciál
  • Naláká na budoucí sledování (viz cliffhanger na konci)
  • Akční scény
  • Soundtrack (podle toho, jak se vám ne/trefí do vkusu)
  • Tempo (díl se víc rozjede v okamžiku setkání hlavních hrdinek)
  • Někomu to může připadat příliš pubertální
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
IrmaVep

IrmaVep

Samozřejmě ;) A já jenom ne ten hezký názor hezky reagovala - klidně mě tumblrstvu cituj ;)
před 100 týdny
NinaH

NinaH

Ako nápad to nie je zlé, len to prevedenie je príšerné. Strašne mi to pripomínalo Riverdale alebo Pretty...
před 100 týdny
andromache

andromache

To snad radši ani ne :D Já se na pilot furt chystám. Ale už jsem se několikrát předsvědčila, že...
před 100 týdny
Další články k tématu