12. 6. 2022

Novinka pod lupou: Skruk (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Skruk (Mámou bez přípravy)
Žánr komedie, drama, romantický
Stanice Netflix (Dánsko)
Premiéra 8. 6. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 33 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Nikolaj Feifer, Amalie Næsby Fick
Hrají Josephine Park, Olivia Joof Lewerissa, Simon Sears, Charlotte Munck, Mikael Birkkjær

O čem to je?

Specialistka na léčbu neplodnosti Nana se v podnapilém stavu oplodní opravdu speciální dávkou spermatu – konkrétně spermatem svého bývalého přítele. To spustí řetězovou reakci velkých i malých katastrof. Tento neuvážený krok vede k těhotenství a Nana teď musí přijít na to, jak vysvětlit svůj stav – který nelze skrývat věčně – a získat zpět svého bývalého přítele a dávno ztracenou lásku. Problém je jen v tom, že on o návrat k Naně nijak zvlášť nestojí. Utajované těhotenství umožňuje Naně vidět své klienty v jiném světle, ale s přibývající pavučinou lží je pro ni stále těžší se v nich orientovat a poprvé v životě musí Nana říct pravdu – a možná odhalit tajemství, které by ji nakonec mohlo stát všechno.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Originální nápad. Jeho zpracování bych ale zas tak slavně neviděla. Pilotní epizoda začala zajímavě, pokračovala zábavně, ale skončila divně. Vůbec jsem z toho neměla dobrý pocit. Z nějakého důvodu se na to, co Nana udělala, nemůžu dívat s odstupem, přišlo mi to silně přes čáru. Klidně bych se vsadila, že se jí to neskutečně vymstí a že ublíží hodně lidem.

Hlavní hrdinka mi herecky nebyla zrovna nejsympatičtější, což naštěstí vynahrazovala její nejlepší kámoška, která na mě působila skvěle. Dvě konkrétní věci, které bych ale chtěla vypíchnout jako velké plusy, je půlhodinová stopáž a to, že Simon Sears tady vypadá mega dobře, přestože nedostává moc prostoru. Bohužel jsem čekala víc feel-good záležitost, jenomže z toho nakonec budu mít spíš depky. A víc bych využila nejen Simona Searse, ale i krásnou Kodaň.

  • Simon Sears
  • délka
  • téma původně znělo dobře, ale nakonec mě to zklamalo
  • chování hlavní hrdinky
  • na mě to nepůsobilo feel-good
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Příjemná oddychovka, která zabaví, když se díváte, ale to je všechno. Jakmile skončíte s maratonem, přejdete k něčemu jinému a na tento seriál zapomenete. Jasně, po pilotu se to může pořádně rozjet a na konci ještě změním názor. Zatím si ale myslím, že to bude průměrný seriál, který ani pokračování nepotřebuje.

Hlavní hrdinka vypadá sympaticky. Trošku mi připomíná hrdinku z Vánoc u našich, i jsem si místy říkala, jestli to není ta stejná herečka. I samotná postava nebyla špatná, hlavně ze začátku. Potom už začala být až moc zoufalá a neprofesionální, trošku jsem s ní přestala soucítit.

Tady zatím po pilotu nedokážu odhadnout, jestli se příběh bude vyvíjet směrem, který mi bude vyhovovat, nebo mě to spíše začne nudit a iritovat. Ale po pilotu jsem naladěná na další díly, takže se nechám překvapit a uvidím.

  • sympatické postavy
  • příjemná atmosféra
  • téma
  • po odsledování na to rychle zapomenete
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Pilot je docela zajímavý. Hlavní hrdinka, doktorka Nana, je docela sympatická. Její kamarádka a sestřička na klinice Simon je taky sympatická. Vypadá to, že tu půjde o umělé oplodnění. Z pilotu mi přišlo, že se spíše více seznamujeme s postavami, které se zde budou vyskytovat.

Děj vypadá vcelku zajímavě i z hlediska tématu. Jen je otázka, jestli se Nana zachovala správně, či ne. A jak se to bude dál vyvíjet. I když by to taky měla být komedie, tak nic komického mi zde nepřišlo, ale nějak neodradilo od toho koukat se. Myšlenky se mi soustředily na děj, takže pilot zaručeně zaujal. Seriál má jen šest dílů, takže i díky krátké stopáži je to ideální na maraton. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál, protože drama bude nejspíš až v těch dalších dílech. Závěr, dá se říci, navnadí na sledování dál.

  • Nana
  • Simone
  • stopáž, takže ideální na maraton
  • šéfová kliniky
60 %
Mé hodnocení
Janey T

Skruk je dobrým příkladem toho, že když se Netflix pokouší zpracovat vážné téma komediálním způsobem, tak to ne vždycky dopadne nejlépe. Námět samotný je zajímavý, byť mi lehce připomíná starší díla, například The Duchess rovněž od Netflixu, jehož hlavní hrdinka také řešila oplodnění spermatem svého ex-přítele.

Hlavním rozdílem je, že Nana, jak se jmenuje hlavní hrdinka tohoto seriálu, žádné děti nemá a pracuje na klinice řešící neplodnost, což jí poskytne jedinečnou příležitost se po jednom prohýřeném večeru v podnapilosti oplodnit spermatem svého bývalého přítele, který se právě vrátil zpět do Dánska a… No, celé je to poněkud komplikovanější, a ačkoliv mám jisté teorie, jak se bude příběh vyvíjet (a něco napověděl i nástin děje zde na SerialZone… to mám z toho, že to čtu), přesto mě zajímá, co se bude dít dál a na další díly se nejspíš podívám. Takže se dá říct, že pilot svůj hlavní účel splnil, nalákal na další sledování.

Byla bych opatrná s tím označení komedie, Skruk mi minimálně v prvním díle příliš vtipný nepřišel. Spíš se v něm dějí takové lehce či více bizarní situace, u nichž se člověk možná pousměje, ale nejde o styl humoru, u něhož byste se smíchy váleli až po zemi. Herci nejsou špatní, ale hlavní hrdinka mi přišla trošku… no, nechci napsat blbka, prostě mi nebyla příliš sympatická, zato její nejlepší kamarádka působila rozumněji. Opět ale platí, že hrdinčiny eskapády budu s chutí sledovat dál, protože mám silné tušení, že se do problémů, které si sama spískala, ještě víc zamotá a bude mě bavit se na to dívat a škodolibě se usmívat. :)

Musím poznamenat, že jsem sledovala pilot nadabovaný do britské angličtiny, protože dánština zrovna nelahodí mému uchu, takže nemám ponětí, jak herci hovoří v původním znění, ale ta britská angličtina mi tam docela seděla, byť šlo chvílemi poznat, že nejde o originální jazyk seriálu, což by někoho, kdo by zvolil stejnou variantu jako já, mohlo od sledování rozptýlit.

Sečteno a podtrženo, Skruk má potenciál a řeší zajímavé téma, ale myslím, že spoustu lidí svým stylem i zaměřením odradí a hodně bych se divila, kdyby ho prodloužili pro další sérii… Ale mohu se pochopitelně mýlit. :)

  • – zajímavý námět
  • – pilotní epizoda dokáže nalákat na další sledování
  • – kamarádka hlavní hrdinky
  • – seriál není tak zábavný, jak byste podle jeho zařazení mezi komedie mohli čekat
  • – hlavní hrdinka (ale třeba se časem vylepší anebo si na ni zvyknu)
  • – prostě pilot celkově neurazí, ale ani nenadchne
60 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Stihla jsem nějak v mezičase celou sérii a v podstatě je to tak, jak jsem psala. Asi bych...
před 96 týdny
Další články k tématu