20. 9. 2022

Novinka pod lupou: Vampire Academy (Peacock)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Vampire Academy
Žánr teen, upírský, fantasy
Stanice Peacock
Premiéra 15. 9. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 47 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Ve světě krásných a privilegovaných dokážou dvě mladé ženy najít přátelství navzdory různým společenským třídám. Obě se připravují na dokončení studia a vstupu do královské upírské společnosti. Seriál je adaptací knižní série od Richelle Mead.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Po shlédnutí pilotního dílu musím konstatovat, že bych si Vampýrskou akademii měla znova přečíst. Ano, vím, že tam budou rozdíly, počítám s tím, ale co si tak matně vzpomínám, tak si pilot z knižní předlohy vzal jen děj ohledně Lissiny rodiny. Jinak mi pilot s knihou vůbec nesedí (co si tak pamatuju). Už je to ale nějaký ten rok (dekáda), co jsem ságu četla, tak je i možné, že mi pokulhává paměť…

Lissa a Rose jsou nejlepší kamarádky, které po maturitě plánují společný život, kdy se Rose stane strážkyní Lissy. Lissa je totiž moroj, vampýr, a Rose je dhampýr, který je trénován, aby chránila moroje, jenž jsou vždy na prvním místě. Děvčata si musí ale plány na budoucnost přehodnotit, když je zavražděna Lissina rodina, při které zemře i její bratr, budoucí král morojů. Z Lissy se tak stává nejen hlava rodiny, ale i potenciální dědička trůnu…

Hned na úvod musím podotknout, že herec, co hraje Dimitriho se mi zamlouvá. Ve filmu mi herec připomínal zpěváka Meat Loaf (vzhledem, ne váhou) a teda nic moc, chlapec jeden. Tento je mi milejší a více mu roli věřím. Ohledně dalšího obsazení bych mohla vytknout nekorektnost ras herců s původními postavami. Ale to zmiňovat nebudu, neboť jsme v moderní době a kdyby se mělo jít úplně podle předlohy, tak se vracíme do doby kamenné. A já z této doby nejsem, proto neshodu toleruji. Dokud mi ze ženské postavy neudělají muže nebo naopak, tak ať si je hrají, kdo chtějí. Také se mi líbí hudební doprovod, jenž některé scény udělal přijatelnější, neboť by bez něj byly nudné. Scéna se strážci mi lehce připomíná trénink specialistů z Winx ságy, což mi přivodilo úsměv na tváři, protože Winx mají začínat hned den po odvysílání akademie. A já se na ně těším stejně moc, jako jsem se těšila na pilot této novinky. Suma sumárum, pilot viděn, zvědavost na pokračování je a nutkání přečíst si originál je extra vysoký, abych měla v hlavě pořádek.

  • Kieron Moore
  • J. August Richards
  • hudba
  • lehká podobnost s Winx
  • chemie Rose a Dimitriho
  • nutkání přečíst si znovu knižní předlohu
  • odchylky od knižní předlohy
60 %
Mé hodnocení
Luisa

Myslím, že mám velkou výhodu v tom, že jsem knihami i filmem nepolíbená. Nesdílela jsem reakce milovníků předlohy nebo filmu (pokud nějací filmoví milovníci jsou). Místo toho jsem šla do novinky s otevřenou myslí a hledáním dalšího příjemného upírského seriálu. A ten jsem našla.

Zatím nevím, kdo je kdo a co se děje, ale pilot mě bavil. Jasně, není to žádné velké umělecké dílo a chápu, že ti, co mají načtené knížky, můžou mít rapidně odlišnou představu o tom, jak by postavy a prostředí měly vypadat. Já ale nemám, s čím porovnávat, takže za mě je to všechno v pohodě.

Herci jsou za mě zvoleni dobře, všichni mi do svých rolí sedli. Postavy také vypadají zajímavě, nikdo mi tady nevadil, bude mě bavit sledovat, jak se jejich osudy vyvíjí. Asi už nenajdu podobnou srdcovku, jakou v dětství byla Buffy, ale myslím, že i tak si maraton určitě užiju.

  • sympatické postavy a herci
  • vtáhne do děje
  • rychle utíká
  • efekty by mohly být dotaženější
  • příznivce knih seriál pravděpodobně neuspokojí
  • nevyčnívá z řady upírských seriálů
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
_karel_

_karel_

Byl jsem velmi zvědav na místní recenzenty, protože to na IMDb je fakt síla. Tudíž mne poměrně vysoké...
před 87 týdny
Sparkles 001

Sparkles 001

Knížky jsem četla několikrát a film jsem taky viděla, takže pro mě tento seriál rozhodně není, nikdo...
před 86 týdny
sandokan555

sandokan555

Vieme ci je serial ukonceny alebo dostal sancu na 2 seriu? Ono ako celok to nebolo az take zle, ak clovek...
před 72 týdny
Další články k tématu