14. 1. 2022

Novinka pod lupou: Odznak Vysočina (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Odznak Vysočina
Žánr krimi/drama
Stanice Nova
Premiéra 13.1.2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dana Skálová je zkušená policistka, vlídná šéfová celého týmu. Rozumí lidem a vždycky se snaží pomoct. Nerada se nechává omezovat pravidly a zvyklostmi. Žije tak trochu v chaosu, neřeší papírování a občas chodí pozdě, její práce je ale pro ni vždy na prvním místě.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Na neměstské prostředí a přírodní lokace se kouká vždycky hezky, to zaprvé. Zadruhé už potřetí (Pan Profesor, Případ Roubal) chválím novácký seriál za neokoukané tváře. Oni jsou okoukaní všichni, já vím, ale jako celek na mě – vedle veškerého promo materiálu na Zoo od konkurence, ze kterého mám už teď kopřivku, nebo Langmajera v každé české komedii – obsazení působí originálně. Překvapila mě i Slovenka v hlavní roli (to máme málo hereček?), jejíž čeština byla lepší než u 3/4 jiných slovenských herců, které jsem za poslední dobu v různých počinech slyšela, i když poznat, že není Češka, šlo bez problémů, hlavně u určitých hlásek.

Zatřetí – Zmrzlá byla skvělá. Kontrast a dynamika mezi postavami taky. Škatulky? Jasně, jak jinak. Scénář mega průměrný, zápletka taky. Hofmanna ale můžu všude, kde se objeví, a ani Suchoš nebyl tak tragický, jak jsem se obávala. Celkově to bylo hodně konvenční, ale bavilo mě to. Pár vtipných replik jsem taky našla, dokonce jsem se i více než jednou zasmála. Vesnice a její obyvatelé měli totálně Hoštice na zájezdě v Itálii vibes a já se snažím rozhodnout, jestli mi to vadilo, nebo nevadilo (Slunce seno mám ráda, ale asi spíš vadilo).

Předpokládám, že postava Zmrzlé se uvrtá do úlohy dvojité agentky, načež si uvědomí, že má vlastně tu partu z Vysočiny ráda a rozhodne se, že bude kopat za ně. Aspoň dle hrubého odhadu. Co jsem tam ale nezavětřila, což je divné, protože to je jinak moje specializace, byla romance na obzoru, konkrétně na pracovišti. Možnosti by tam byly, ale pouštět by se do toho nemuseli. Vyhovovalo mi to tak, jak to tam fungovalo teď, a romantika tam bude totálně navíc. Jakože jestli do toho fakt nezabřednou, skončím v údivu s procenty nahoře, ale moc šancí tomu nedávám.

Asi jsem na to zas koukala ve správný čas, protože já vlastně nevím, co by se mi tam až tak nelíbilo, abych tomu hodnocení ubrala. Nebo poslední dobou Nově tady v těch novinkách fandím. Nebo jsem prostě jenom nenáročná. Ať tak či onak, naservírováno mi bylo přesně to, co jsem si objednala, takže se nehodlám tvářit, že jsem zklamaná. Prostě další česká, hezky natočená, kriminálka. Zvažovala jsem hodnocení mezi 60 a 70 %, profesor i Roubal mě přece jen bavili víc, ale když už stejně očekávám, že tady tomu dám nejvíc, tak proč ne pořádně. Teď jsem ještě upřímně zvědavá na Kotka s Fialovou v té příští novince, odpad však Odznak v žádném případě nebyl a jestli se budou držet jen těch 8 dílů, mohlo by to být i nadále docela fajn.

  • Simona Zmrzlá, Martin Hofmann
  • prostředí a lokace
  • v rámci možností neokoukané tváře
  • dynamika mezi postavami
  • neurazí, nenadchne
  • zápletka a scénář mohly být lepší
  • a kratší to mohlo být taky
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jak já jsem tomu držel palce. Ukázka působila skoro profi, jen kdyby herci nemluvili. Bohužel podobné to je i v pilotu. Skvělé záběry, které by i lecjaká zahraniční kriminálka mohla závidět jsou bohužel proloženy dialogy alá Ordinace v růžové zahradě – „Odpočiň si.“ „Odpočineme si až chytíme vraha.“ Ha ha. Vtipný. Ne. Takže když už máme toho pořádného kamerama, tak příště i pořádného dramaturga.

Dokonce jsem fandil i obsazení. Přiznejme si to. Suchánka by nikdo jako vyšetřovatele nečekal a Martin Hofmann taky spíš patří na temnou stranu. A zrovna u těchto dvou to podle mě vyšlo. Horší to je se zbytkem týmu. Nová posila a rozvracečka týmu svými postupy a nařízeními je napsaná moc na tuho a taky tak neuvěřitelně působí. Mohli se ji pokusit trochu znormálnět. Zároveň to je i ona, která má nejvíce těch laciných dialogů.

Samotný případ má nápad. Není světoborný, ale po tom, co jsme viděli v poslední době v konkurenčních kriminálkách se dá říct, že vyčnívá. Zároveň má hlavu a patu a vrah není zřejmý od prvního výslechu.

Já fandím seriálu dál a těším se na další případy. Byl bych rád kdyby ČT někdo dokázal v jejich kriminálkách konkurovat a tohle by mohl být takový první krůček tím správným směrem.

  • konečně pořádné záběry z dronu, hned to dodá světový nádech
  • nečekané obsazení
  • samotný případ
  • postavy jsou zaškatulkovány moc na tvrdo, někdy je to moc velké klišé
  • dialogy, tohle normální lidi opravdu neříkají
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Když jsem si pouštěla pilot, tak jsem se obávala nejhoršího. Že to bude další propadák. I když to není zcela ono, co bych jsem si představovala, tak zas tak hrozné to nebylo. Krásné prostředí i hudba se mi líbila. Postavy jsou docela sympatické, hlavně Petr Bach a Karel Šmíd. Jen Kateřina Vlčková je mi nesympatická.

Nebýt Bacha se Šmídem, tak je to od začátku do konce takové neslané. Dá se říci nudné. Kateřina je hlavně otravná, jak se musí dodržovat pravidla a předpisy. Ale je pravda, že nebýt ji, tak asi ten případ nevyřeší. Nebo aspoň ne tak snadno. Mohu říci, že odhalení pravdy, kdo vraždil mě překvapil. Někoho to třeba nepřekvapí, ale tentokrát mě ano.

Vypadá to, že kromě řešení případů, se otevře jeden starý případ, kde hlavní roli hrála a v současnosti hrát bude je Dana Skálová. Půjde nejspíš zpočátku o případ z pozadí, tak uvidíme, jak se to bude vše vyvíjet. Mě to navnadilo na pokračování dalších dílů. Tak jsem zvědavá, jestli se to zlepší, ba naopak zhorší.

  • Hudba
  • Prostředí (příroda a celkově krajina Vysočiny)
  • Šmíd s Bachem
  • Závěr při odhalení vraha
  • Kateřina Vlčková
60 %
Mé hodnocení
Janey T

Byla jsem zvědavá, co z Odznaku Vysočina vypadne a neměla jsem příliš velká očekávání, ale i tak jsem zklamaná. Tady se prostě nepovedlo skoro nic. Když už to teda točili na Vysočině, tak mohli využít aspoň nějaký krajinky, ale ani na to nedošlo.

Co praští do očí jako první, je špatný casting. Monika Hilmerová v hlavní roli působí nepřirozeně, a to ať už snaží o polohu chápavé nadřízené, či rádoby drsné policajtky. Scéna, kdy vyhrožuje podezřelým, že je všechny zavře za křivou výpověď, působí vysloveně komicky. Paradoxně tu za mě nefunguje ani Martin Hofman, který tu jede svou ohranou polohu muže z lidu. Simona Zmrzlá či Patrik Děrgel tu ani nemají co předvést. Nejlépe z toho vychází Michal Suchánek jako policajt před důchodem.

Když jsme u toho, tak postavy jsou napsány příšerně stereotypně a neuvěřitelně. Nejnesympatičtější charakter schytala Simona Zmrzlá jako nová posila týmu, která má zároveň pomoci usvědčit svou novou šéfovou z porušení pravidel u téměř 20 let starého případu. Sice o ní, ani o případu moc neví, ale hnedka jí sype tajné info…

Případ sám o sobě není zajímavý a nenabízí nic navíc. Podobných případů z malých vesnic už jsme viděli desítky. Žabomyší války místních jsou standard a ani „netradiční“ rozuzlení s trapným morálním ponaučením to nevylepší.

Za mě se jedná o nevydařenou kriminálku, kterou nemá cenu sledovat. Nezaujal mě formát ani herecké výkony a vlastně mě nezajímá, co se bude tí dál.

  • Michal Suchánek
  • scénář nepřekvapí
  • stereotypní postavy
  • nepřirození herci
40 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Jenny17

Jenny17

No nevím jedna velká katastrofa vůbec mi to nesedí, vyzkouším ještě jeden díl a uvidím...
před 2 roky
ufonka

ufonka

Bylo to dost hrozný, jsem zklamaná. Pokud se to v dalším dílu nezlepší, nebudu to dál sledovat. Zatím...
před 2 roky
šotek10

šotek10

Dialogy byly vážně žalostné, ale náplastí (alespoň trochu) byla naše krásná krajina.. Protože to se...
před 2 roky
Další články k tématu