4. 5. 2022

Novinka pod lupou: Under the Banner of Heaven (FX on Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Under the Banner of Heaven
Žánr krimi, drama, minisérie
Stanice FX on Hulu
Premiéra 28. 4. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 68 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Víra zbožného detektiva je podrobena zkoušce, když vyšetřuje brutální vraždu, která zdánlivě souvisí s tím, že vážená utažská rodina propadla fundamentalismu a nedůvěřuje vládě. Podle stejnojmenného románu od Jona Krakauera.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Z těch 12 pilotů z uplynulého týdne už jsem několikrát v názoru psala, že tohle nebude seriál pro masy. A taky koukám, že budu podobně často psát, že tento seriál není vytvořený pro místní publikum. V Americe se s ním zvládne ztotožnit o poznání více lidí, v Česku a na Slovensku asi tolik mormonů nebude.

Já osobně nedokážu pochopit podobný náboženský fanatismus, takže pro mě seriál rozhodně není určený. Nikomu neberu víru, ale mám za to, že čeho je moc, toho je příliš, a když člověk zavrhne a odsoudí jiného jen proto, že nesdílí jeho hodnoty, nebo co hůř – sdílel je dřív, a pak se je rozhodl opustit – tak to taky není v pořádku.

Tenhle seriál je plný podobných názorů a otázek, které víra a její ztráta vyvolává. I když, ono to vlastně není ani tak o víře, jako spíš o samotném způsobu života mormonů, ke kterému byli tito lidé celý život vedeni a nedokážou na svět nahlédnout z jiného úhlu pohledu. Na druhou stranu, nemám moc co kritizovat, sama jsem tady teď řekla, že se taky nedokážu vcítit do jejich myšlení a vnímání, takže jsem stejný pokrytec jako oni.

Samotný případ vypadá zajímavě, zatím vůbec netuším, co se mohlo stát a kdo nese vinu. To se mi líbí, protože pachatelem může být z té hromady postav skutečně kdokoliv (nebo někdo úplně jiný), takže jsem zvědavá, jak se vyšetřování bude dál vyvíjet. Jen se bojím, že právě krimi složka půjde na druhou kolej a seriál bude sledovat hlavně krizi víry hlavního detektiva, což v mých očích seriálu spíše uškodí. Na druhou stranu, to téma je tak úzce regulované, že právě bez té osobnostní krize by to asi nedávalo moc smysl. Je jen na každém divákovi, jak moc mu to (ne)sedne.

  • zajímavý krimi případ
  • odsuzování za odklon od jednoho způsobu žití a víry
  • víra je tady vykreslená skoro až fanaticky
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu