10. 9. 2022

Novinka pod lupou: Life by Ella (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Life by Ella
Žánr komedie, dětský
Stanice Apple TV+
Premiéra 2. 9. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 27 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Lily Brooks O'Briant

O čem to je?

Ella se vrací do školy s úplně novou perspektivou, nadšením z budoucnosti a velkým odhodláním. Se svou nejlepší kamarádkou po boku je připravena vypořádat se se vším, čeho se předtím příliš bála, a je odhodlaná nenechat se rozptylovat malichernostmi typu falešných přátel a statusů na sociálních sítích. Příběh mladé středoškolačky, která si osvojuje nový pohled na život ve světě, který se zdá být odhodlán ji zničit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem hodně překvapená, jakým směrem se pilot tohoto seriálu vyvíjel. Když jsem viděla, že je to seriál pro děti, automaticky jsem předpokládala další jednoduchou nenáročnou oddychovku plnou energetických dětí, přehrávání a plytkých dialogů.

Tohle je ale jiné, víc do hloubky. Samozřejmě se to odvíjí od toho, že hlavní hrdinka byla vážně nemocná a prošla si něčím, co si její vrstevníci ani většina dospělých nedokáže ani představit. Ale musím celkově pochválit tvůrčí a scenáristický tým, protože se jim v prvním díle podařilo celý námět pojmout seriózně, ale zároveň srozumitelně a pochopitelně i pro mladší publikum, s velkou mírou respektu, pochopení a těch správných emocí. Chválím.

  • povedený scénář
  • vážné téma pojaté správně vzhledem k dětskému i dospělému publiku
  • sympatičtí hrdinové
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Toto jsem úplně nečekal. V úvodu to vypadá docela nenápadně, pak díl začne pomalu dostávat nějaké konkrétnější obrysy, ale vlastně až na konci pilotu vám dojde, s jak těžkým tématem si seriál pohrává. Myslím ale, že scenáristicky je uchopené dobře a nesklouzává to někam, kam by nemělo, ani k trapnosti, ani přehnané seriálové dramatičnosti.

Oceňuju a líbí se mi ta reálnost, která je z příběhu cítit. Postavy jsou najednou blíž, vytrácí se ten pocit, že jen sledujete pohyblivé obrázky, vše se vás více dotýká. Všechno se drží hezky v uvěřitelné rovině a postavy reagují přirozeně. Navíc se tu postupně rozkrývají všechny možné aspekty příběhu, od snášení kruté reality okolím, přizpůsobení se nové realitě (dřív i aktuálně se zdravou Ellou) až po samotné osobní vyrovnání se Elly vlastně úplně se vším.

Nějakou dobu po pilotu jsem jenom seděl a nad vším přemýšlel. Podle mě pilot splnil záměr, kdy v člověku rezonuje ještě po čase a nenechá vás úplně bez emocí. Nakonec mi ale asi stačí ten jeden díl a nechci vědět, kam se bude příběh ubírat, protože mám i přes žánry obavy, že to nutně nebude tím nejlepším směrem, takže mě pokračování maximálně tak psychicky rozloží.

  • silné téma
  • reálnost
  • skvěle zahrané
  • nebojí se nakousávat cokoli
  • možnost ne zrovna pozitivního vývoje
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
petrSF

petrSF

Nebylo to špatné, ale v Alexa & Katie bylo úplně stejné téma uchopeno a zpracováno ještě...
před 87 týdny
Další články k tématu