30. 6. 2022

Novinka pod lupou: Man Vs Bee

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Man vs Bee (Včela na mušce)
Žánr komedie
Stanice Netflix
Premiéra 24. 6. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 20 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Roztržitý táta Trevor dostane na starost luxusní dům Niny a Christiana, kteří cestují pryč. Jako kdyby starostí nebylo dost, od začátku mu práci komplikuje včela, která tráví čas v domě s ním. Trevor se na ni snaží vyzrát, vše se ale míjí účinkem a dům se pomalu mění v jednu velkou katastrofu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nemůžu mluvit úplně o očekáváních, protože jsem se na seriál prostě jen těšil a podpořil to i trailer. Ale částečné zklamání tu bylo. Rowan Atkinson je tu rozhodně super, o tom žádná, navíc je to jiná postava než dřívější, i když jsou tu opět všechny grimasy a naivita/prosťáč­kovství. Něco tomu chybělo. A když tak nad tím přemýšlím, možná by jen stačilo dát nohu trochu z plynu.

Žánrově je to vlastně groteska, ale nemůžu se zbavit pocitu, že udělaná místy až moc do očí bijící. To, že se snaží zbavit hmyzu trochu ujetě, beru, dost jsem u toho přemýšlel, jak musím vypadat já, když od sebe něco odháním. Ale jinak to bylo trochu zbytečné. Je jasné, že všechno nebude dokonalé, do nejmenšího detailu srovnané, ale manuál na sporák, vážně? Dobře, přežiju. Ale proč se aspoň nepodíval, který hořák to skutečně je, když prostě jen náhodně zkusil (asi stačilo, že to není žádný ze zbývajících, které vidí).

Tak nějak nejen doufám, ale čekám, že další díly budou trochu lepší (pilot není špatný, ale ještě by to chtělo trochu povýšit), už to nebude představovačka, bude tu poloviční délka… Já tomu věřím, takže vyšší procenta si nechám případně pro celý seriál. I když mám menší obavu, jestli po pár dílech nezačne nahánění hmyzu být takové ohrané, snad by to mohla kompenzovat dlouhodobější linka, která nakonec vyústí v úvod pilotu.

A ještě tak na závěr, možná jsem úplně mimo, ale není to čmelák?

  • Rowan Atkinson zpět v tomto typu role
  • není to čmelák?
  • moc přehnané
  • to nejlepší snad teprve přijde
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Pro nás to asi bude navždy Mr. Bean. A s touto novinkou to vypadá, že si herec chce zopakovat svou někdejší slávu, protože vytvořil hodně podobný typ postavy, jako je právě Bean.

Po pilotu bych i věřila, že může jít o zábavnou komedii, pokud podobný styl humoru vyhledáváte. Osobně jsem se ale nemohla překousnout přes to, jak neohrabaně se hlavní hrdina chová. Cokoliv udělá, je vám na míle jasné, jak se to všechno pokazí. Jeho chování mě neskutečně iritovalo, vytáčelo, hnulo mi žaludkem. Proč si prostě nesedl do křesla a nepřečetl si ten zpropadený manuál?!

Nevím, jestli mi stojí za to, abych se při sledování tak nervovala. Protože kdykoliv ten člověk něco udělá, tak mě nutí někoho praštit pěstí.

  • zábavné téma na komedii
  • vypadá to jako fajn pokračování Beana
  • nemůžu vystát neohrabanost hlavního hrdiny
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Mr. Bean vrací úder! Až na to, že hlavní hrdina Trevor je v podání Rowana Atkinsona mnohem lidštější a sympatičtější než Pan Fazolka, a to už po prvním díle. Atkinson vícekrát hrál komické podivíny (Mr. Bean, Johnny English, Edmund Blackadder), ale Trevor je z nich všech nejcivilnější, vlastně docela normální člověk, akorát holt nešika, a to se mu parádně vymstí.

A já se minimálně po prvním díle bavím. Seriál sice nemá zrovna světoborný a složitý námět, ale to by od díla podobného formátu snad ani nikdo neočekával. Trošku mi konceptem boje člověka proti překvapivě silnějšímu menšímu soupeři připomíná seriál Tom a Jerry, a mám důvodné podezření, že ani v dalších dílech zdánlivě silnější a rozhodně větší Trevor nebude mít proti maličké včele navrch. Už první epizoda zvládne pobavit, zejména pak v cliffhangerovém závěru, ale i při seznámení s vlastníky domu, jejichž dlouhé příjmení si vážně nepamatuji, ale postará se o jednu z řady vtipných scén, které v pilotu najdete.

Myslím, že Man vs Bee má potenciál zabavit kohokoliv, kdo má rád bohatou mimiku Rowana Atkinsona a staré grotesky. To je sice uzší skupina než u mainstreamových komedií, ale nebála bych se o to, že si seriál nenajde své publikum. Díky uměřené délce jedné epizody, která činí 10 až 20 minut, je seriál ideální ke svačině anebo k šálku kávy, když se potřebujete odreagovat po dlouhém dni. Zabaví, nabídne solidní Atkinsonův herecký výkon (osobně jsem ráda, že se v tomto seriálu docela rozpovídal), a podle toho, jak moc vám styl humoru sedne, vás možná i nejednou rozesměje nahlas.

Jako možné mínus spatřuji to, že koncept seriálu by se mohl okoukat. Další díly jsem prozatím neviděla, i když to plánuji, tak snad seriálu humor a lehkost vydrží po celou první sérii. Také mi v pilotu více chyběla konfrontace s jinými lidskými postavami, právě na tom sázely některé nejvtipnější okamžiky Mr. Beana. Ale slíbila jsem si, že se budu snažit příliš nesrovnávat. Man vs Bee je svébytné dílo, které v pilotu funguje a svůj účel – pobavit – splnilo. Objektivně by to bylo na 60 procent, ale tu desítku přidám, protože si myslím, že Atkinson i jeho boj proti zákeřné včele si to zaslouží. :)

  • hlavní hrdina je docela sympaťák a realisticky pojatý
  • vedlejší postavy (je jich málo, ale pobaví)
  • děj odsýpá
  • styl humoru (mě osobně bavil, ale je jasné, že ne každému se trefí do vkusu)
  • koncept by se mohl poměrně rychle okoukat
  • chybí více postav, s nimiž by Trevor přicházel do kontaktu
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

Tak se to dělá. Rowan Atkinson se nesnaží šklebit a dělat grimasy, které ho proslavili před více jak 30 lety, ale „vynalézavost“ má tutéž. Sledovat jeho souboj s včelou dokáže pobavit od první minuty, až do té poslední (seriál jsem viděl celý i díky krátkým epizodám). Pár scén je předvídatelných (ta s vězením a zloději zbytečná), ale také několik neotřelých a celé to Atkinson s přehledem utáhne. On a čmelák. Když pak přišla finální scéna, tak jsem se smíchy neudržel a palec letěl nahoru. Tohle mi prostě chybělo, byť zapracovala i nostalgie a vzpomínka na jiskrnější projev Atkinsona jako Mr.Beana.

  • Mr. Been a Bee
  • Formát kratších epizod
  • Pár scén tu nemuselo být
80 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
jesmot

jesmot

Ano, stejný koncept, jen rozdíl 25 let. =D
před 98 týdny
Tesa.

Tesa.

Áno, je to čmeliak :D
před 98 týdny
šotek10

šotek10

Možná jsem od toho čekala víc....
před 98 týdny
Další články k tématu