22. 8. 2022

Novinka pod lupou: House of the Dragon (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název House of the Dragon
Žánr drama/fantasy
Stanice HBO Max
Premiéra 22.8.2022
Vysílání pondělí
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Prequel k seriálu Game of Thrones, který vypráví o rodu Targaryenů.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Abych pravdu řekla, tak jsem dlouho zvažovala, zda se mám na pilot vůbec podívat a ještě déle, zda vůbec psát názor. Odpověď je totiž jednoduchá – jsem Hry o trůny nepolíbená. Ano, ano, totální panna vůči této sérii. Prosím neukamenujte mě. Ještě jsem se neodhodlala na GoT podívat, neboť mě trošku zrazují incestní hrátky (aspoň co jsem slyšela). Zatím ale nelituji, že jsem se na pilot House of the Dragon podívala. Sice vůbec netuším, zda mám kvůli svému nedostatku i mezery v ději, ale jakožto pro člověka neznajícího předlohu, je děj zatím srozumitelný.

Děj je zasazen 172 let před narozením Daenerys. Král Viserys I Targaryen touží po synovi a teď by se mu modlitby měly splnit, byť má dceru Rhaenyru, která ale na trůn nemůže usednout. Na počest nenarozeného syna proto uspořádá rytířský turnaj. Bohužel konec a účel her nedopadne podle králových představ. Na trůn si brousí zuby i jeho mladší bratr Daemon, ale po tragických událostí si král nakonec svého následníka vybere.

Hodně mě zajímalo CGI, které zde bylo naprosto dokonalé. Draci opravdu vypadali jako živí a nikde jsem neviděla rušivé elementy, které by mi sledování nějak kazily. Jak bývá u nízkorozpočtových seriálů zvykem. Na kvalitě jde tedy vidět, že neváhali sáhnout hlouběji do kapsy. Bohužel mi je zatím (po vzhledové stránce) krajně nesympatická herečka ztvárňující Rhaenyru. Něco mi na ni prostě nesedí, ale třebas si k ní cestičku najdu. Ještě uvidím, jaká bude její postava, protože to by bylo velice vtipné kombo, kdyby mi lezla na nervy i postava 😅 Vím, že to mají napsané tyhle postavy ve scénáři, ale když někoho opravdu nesnáším a je mi ještě k tomu i vzhledově nesympatický, tak mám chuť rozmlátit televizi 😑😂 tak snad to nebude teto případ 🤞 Trošku se ale obávám nějakých pletek mezi Daemonem a princeznou nebo Daemonem a její komornou. Jelikož se jedná o prequel GoT, tak by mě nějaké ty perverzní hrátky typu všichni se všemi ani nijak nepřekvapily. Naštěstí jsme zatím na začátku, tak uvidíme, co se v ději ještě přihodí. Po zkouknutí pilotního dílu jsem natěšená na pokračování, až je mi líto, že nevyšly všechny díly naráz. Pokud bude ale děj stejně komplexní jako u GoT (jak jsem slyšela), tak možná bude lepší, když si počkám, až vyjde celá 1. série, abych v tom neměla zmatek. To si ale ještě budu muset rozmyslet. V tuto chvíli budu netrpělivě vyčkávat na další díl 😁

  • CGI
  • draci
  • vtáhne do děje
  • nabudí na další pokračování
  • Matt Smith
  • možná lepší pro maraton
  • vzhled Milly Alcock
100 %
Mé hodnocení
Luisa

S původním seriálem jsem skončila někde kolem 4. sezóny a nikdy jsem neměla extra potřebu to dokoukat. Když jsem ale zapla první epizodu a viděla jsem známé prostředí, zazněla známá hudba… Člověka to v první chvíli trochu pohltí.

Seriál má výhodu i nevýhodu v tom, že se odehrává ve známém prostředí. Co se týče rekvizit, lokací, kostýmů, či triků tak nemá čím překvapit. Všechno už jsme to jednou viděli, i když se všichni zjevně snaží, aby sem tam byla vidět špetka invence. Nicméně to neznamená, že by veškerá ta práce nebyla velmi dobře řemeslně odvedena.

Co se týče děje, tak je to klasická Hra o trůny. Rody bojují mezi sebou o nadvládu. A kdyby snad někdo nepochopil, že je to spin off, tak tam dáme co nejvíc odkazů na původní seriál. Skalní fanoušky to určitě potěší, ale ty doslovné odkazy jsou občas spíš otravné, než že by se jednalo o vyšperkované easter eggy. Asi bych byla radši, kdyby šel seriál vlastní cestou a od staršího sourozence se více oprostil.

Musím pochválit i casting. Je vidět, že herci byli vybíráni s dostatečnou péčí a chemie mezi postavami skvěle funguje. Teda až na jednu výjimku, kterou je Matt Smith. Jeho záporák je spíš k smíchu a tahle role Mattovi vůbec nesedne. Třeba se to ještě v dalších dílech vytříbí.

Sečteno podtrženo, určitě vás to neurazí, ale taky není prozatím žádný extra důvod k jásotu. Nicméně pokud máte rádi svět G. R. R. Martina, tak je tohle pro vás asi povinnost.

  • dobře odvedené řemeslo
  • herecké výkony
  • známé kulisy
  • Matt Smith
  • až moc odkazů na původní seriál
60 %
Mé hodnocení
litllewitch

A je to tady. Fanoušci žánru fantasy si mohli první epizodu pustit už včera (také jsem neodolal, natěšení bylo příliš velké). A jaké jsou první dojmy? Už v předprojekci zaznívaly opatrné názory, že to nebude tak epické, jako GoT, který přinášel příběhy ze sedmi království, tady, prozatím, jen z jednoho. A první epizoda je tak zaměřena, představujíc nám dračí rod Targaryenů a další hlavní aktéry seriálu. Ovšem jde o představení velkolepé a obrovské náklady na výrobu jdou vidět. Draci jsou barevnější, železný trůn majestátný a rytířský turnaj řádně krvavý. A nakonec i herci vypadají, že své role zvládají a sympatie k jejich postavám mohou narůstat, pokud nebudou v další epizodě zabiti (Daemon Targaryen je pěkný zmetek, už teď by mohl být adept č. jedna). Z úst krále se pak před vyhlášením následníka trůnu dozvídáme jedno tajemství, které děj nasměruje přeci jen k o něco rozvětvenějšímu pojetí. Jak to nakonec celé dopadne si řekneme po poslední minutě poslední epizody, ale při závěrečném pohledu na princeznu, kdy poté zazní naplno známá hudba, mi naskočila husina. Prostě tvůrci seriálu mají své věrné dokonale přečtené a rozhodně v první epizodě nezaváhali.

  • Vizuál
  • Barevní draci
  • Trochu komornější pojetí
80 %
Mé hodnocení
richardK

A je to tady. Pravděpodobně nejočekávanější seriál roku odstartoval. Hru o trůny jsem viděla komplet a i když jsem se přes první sérii dostala až asi na potřetí, ve výsledku jsem si seriál jako celek užila.

Rod draka je prvním z nespočtu navazujících seriálů, kterými chce stanice HBO udržovat značku živou a výdělečnou. A musím říct, že se jí to téměř stoprocentně podaří, pokud se dá soudit podle úvodní epizody. Hned od prvních minut veškeré obavy šly stranou, protože bylo jasné, že to bude nový velký hit. A zaslouženě.

Do seriálu šly nemalé peníze a jde to vidět. Vizuálně je na stejně vysoké úrovni jako GoT, je radost se na něj dívat. Jedinou vadou na kráse jsou pro mě asi samotné blonďaté paruky. I když paruky samy o sobě problém nejsou, spíše mi vůbec nesedí k těm lidem, kteří je nosí.

Casting bych si osobně dokázala představit úplně jiný. Asi je to dáno tím, jak moc jsem (nebo my všichni jsme) zvyklá na původní seriál a jeho postavy. Vidět úplně jiné tváře ve stejném prostředí mi přijde „špatné“. Že se tam ti lidi prostě nehodí. Na druhou stranu ale věřím, že po pár dílech už si zvyknu a bude to v pohodě.

Seriál láká diváky hlavně na draky, kterých tu má být o poznání více než v původním seriálu. Pilot sice jednoho, dva ukáže, ale zatím rozhodně nevyužívá jejich plný potenciál. Myslím, že pro maximální zážitek ze sledování by bylo nejlepší sjet celou sérii najednou, protože jak se tam začnou probouzet nepokoje a násilí, i draci dostanou více prostoru a celé to bude akčnější a napínavější. První díl nabízí takové ticho před bouří, je hodně politický, ale vše je jen samé povídání a žádná akce.

I když pár scén, u kterých jsem musela přivřít oči, se taky našlo. Ten porod byl šílená nechuťárna a několik záběrů z řádění městské hlídky nebo rytířského turnaje taky byla mňamka. Ale to jsou věci, které k GoT prostě patří a spíše by mě zarazilo, kdybychom se žádné krve nebo sexu nedočkali.

Celkově jsem s prvním dílem hodně spokojená. Chvilku mi bude trvat, než si zvyknu na nové tváře a zorientuju se ve jménech postav, ale myslím, že jak si seriál sedne a bude tu s námi pár týdnů, už to všichni budou brát jako samozřejmost a vše pojede hladce jako po másle.

  • nádherný vizuál
  • poutavý příběh
  • stejný vibe jako původní seriál
  • je to teprve úvod, takže málo akce
  • na nové tváře si musím zvyknout
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
_-0-_

_-0-_

GOT (až na konec) patří k mým nejoblíbenějším seriálům, ale pojetí House of the Dragon mě znepokojilo....
před 91 týdny
Nevada

Nevada

Blbost. A Dračí kámen.
před 91 týdny
Yellow

Yellow

Není to špatné. Takové Game of Thrones z Wishe. Koukat se na to určitě budu, ale Hra o trůny byla...
před 88 týdny
Další články k tématu