27. 6. 2022

Novinka pod lupou: Money Heist: Korea (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Money Heist: Korea (Papírový dům: Korea)
Žánr akční, krimi, drama
Stanice Netflix (Jižní Korea)
Premiéra 24. 6. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 77 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Grandiózní loupež provedená neobvyklou skupinou lupičů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Když jsem si do seznamu dávala Money Heist: Korea, tušila jsem, že to bude mít stejný nebo podobný nádech jako La Casa de Papel. Připravovala jsem se na nudný remake, stejné hlášky a úplně stejný děj. A skoro jsem se i trefila. Zatím je, až na odchylky, které by mohly seriál vést k výšinám, stejný jako přes kopírák s originálem.

Děj je zasazen do roku 2025, kde jsou oba poloostrovy Koreje sjednoceny (krásná budoucnost, což?). Jenže z vysněné utopie se stane peklo, kde bohatí bohatnou a chudí chudnou. Což vede bývalou vojandu k zabití několika lichvářů. Po roce na útěku je ale zachráněna neznámým mužem, jenž chce vytvořit tým různých lidí s dovednostmi a vyloupit banku. Ale nejen tak ledajakou – tu, kde se tisknou první společné peníze pro oba poloostrovy.

Na rozdíl od originálu si myslím, že tuhle Tokyo budu mít ráda (ano, originální Tokyo mi lezla na nervy), ale uvidíme, co se z holky vyklube. Na novém zpracování se mi líbí lehké odchylky od originálu, které by mohly vést až k tomu, že by se remake mohl vyrovnat předloze. S tím se ale necháme překvapit. Tajně doufám, že se remake uchytí stejně jako jeho španělský protějšek. Některé věci jsou předvídatelné (bodeť by taky ne), takže mě zajímá, zda některé postavy skončí stejně jako v originálu. Hodně se mi líbí narážka v podobě kavárny Bella Ciao, která má očividně důležitý význam v celém seriálu. Celkově mě pilot mile překvapil a jsem sama zvědavá, co všechno si ze zlatého Papírového domu převzal a co pozměnil. Ale Papírový dům je a bude vždycky jen jeden.

  • Moskva, Tokyo
  • hudba
  • architektura banky
  • lehké odchylky od originálu
  • „Arturo“
  • Rio
80 %
Mé hodnocení
Luisa

Původní španělský seriál jsem viděl, takže jsem věděl, do čeho jdu. Jen jsem se trochu obával, že to bude, jak je u podobných remaků zvykem, slovo od slova stejné.

Ze začátku to vypadalo jako něco jiného s podobným nápadem, avšak za chvíli se to zvrtlo do toho úplně samého děje s úplně stejnými postavami. Stejné je například i to, jak si Profesor spravuje své brýle. Jediná menší změna je u policejní linky. Jsou to ale jen nepatrné změny a děj jako takový to neovlivní.

I přes to jsem si pilot užil, protože i originál mě hodně bavil, ale je to prostě na chlup stejná kopie.

  • trochu jiný začátek
  • občasné obměny (jsou ale tak malé, že děj stejně bude probíhat stejně)
  • stále mě to baví
  • přesná kopie originálu
  • stejné postavy
  • stejné detaily
60 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Na původní Papírový dům se teprve chystá, takže toto byla moje úplně první zkušenost s tímto typem seriálu. Jak ale psal furiant na timeline, asi to bude hodně podobné, jen s jinými herci a na jiném místě. No a musím říct, že po odsledování pilotu se na původní seriál těším o to víc.

Tady je pro mě jedinou vadou na kráse můj vlastní hendikep – nedokážu u asijských herců rozpoznat, kdo je kdo, protože mi všichni přijdou stejní. U chlapů jsem se ještě docela chytala (ale přemýšlela jsem, jestli Profesor je ten chlapík v restauraci), ale dámy na scéně mi přišly opravdu úplně stejné. I proto se asijským kouskům spíše vyhýbám, protože je to pro mě dost matoucí. Nicméně chápu, že to je ryze můj problém a pro ostatní to nemá na míře zábavnosti seriálu vůbec žádný vliv.

Jinak ale nemám, co vytknout. I když měl pilot 75 minut, utekl mi jako voda. Mělo to nápad, akci, zvraty a chytré, talentované postavy, tedy vše, co mě na seriálech baví. Myslím, že půjde o perfektní kousek na maraton. Otázkou je, jestli si ho užijete stejně, pokud jste viděli původní seriál, nebo vás to začne po chvilce nudit, protože je to přece jen (pravděpodobně) docela velká kopie.

  • chytré postavy
  • spousta akce a zvratů
  • upoutalo mě to a udrželo si mou pozornost od začátku do konce
  • nevyznám se v postavách
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
richardK

richardK

Vyhodnotil jsem to tak, že dívat se na korejskou verzi je pro nás, kteří viděli originál, zbytečnost, pokud...
před 99 týdny
_-0-_

_-0-_

Naprosto nechápu, proč tento remake (vytvořený "přes kopírák") vznikl...
před 99 týdny
Další články k tématu