24. 12. 2022

Novinka pod lupou: National Treasure: Edge of History (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název National Treasure: Edge of History (Lovci pokladů: Na hraně historie)
Žánr dobrodružný, akční, drama
Stanice Disney+
Premiéra 14. 12. 2022
Vysílání středa
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Cormac Wibberley, Marianne Wibberley
Hrají Justin Bartha, Catherine Zeta-Jones, Lisette Alexis

O čem to je?

Jess Valenzuela je dvacetiletá zasněná dívka, která se se skupinkou přátel vydá na životní dobrodružství ve snaze odhalit historii své záhadné rodiny a objevit ztracený poklad. Seriál se dotýká nadčasových témat identity, komunity, historického autorství a patriotismu. Seriál je volným pokračováním stejnojmenné filmové série s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Filmové Lovce pokladů zbožňuju od dětství, viděla jsem je tak milionkrát a stále čekám na slibovaný 3. díl. Při rozebírání tohohle seriálového volného pokračování bych však raději měla to své nadšení krotit. Přistoupila bych k tomu spíše jako k další z variací hledačů pokladu, tentokrát v takové levnější, young adult zfeminizované verzi s tak akorát přesně diverzní partou, aby vyhověli všem. Škoda, že to zas a opět opírají o zavedenou značku (ale na Justina Barthu se těším, ne že ne).

Co se týče děje, tak žádný zázrak se nekonal, ale mě to dost bavilo, až teda na to, jak hlavní hrdinka, jinak velmi sympatická a chytrá slečna, našla agenta Saduskyho, takovým hodně, hodně random oslím můstkem. Moc ráda jsem viděla Jordana Rodriguese z The Fosters, naopak Catherine Zeta-Jones mě nebaví všeobecně a nudila mě i tady. Zaznamenala jsem tam taky snad milostný trojúhelník, což z dlouhodobého hlediska rozhodně není něco, čím bych se v seriálu s takovýmto tématem chtěla zabývat.

Technologie jsou dneska jinde, než před bezmála 20 lety, kdy vyšel první díl, takže to dost ztrácí na kouzlu (např. když nejlepší kámoška vytahuje při každé příležitosti telefon), ale s tím se žel musí v dnešní době počítat. Příběhy zabývající se hledáním pokladu já jinak můžu a tady tomu není jinak. Ačkoliv to pro mě nikdy nedosáhne úrovně filmů, užila jsem si to a určitě se podívám dál, i kdyby už jen pro Rileyho, který se v první epizodě neobjevil.

  • téma s hledáním pokladu
  • Jordan Rodrigues
  • levná, zfeminizovaná YA verze
  • Catherine Zeta-Jones
  • potenciální milostný trojúhelník
  • moderní doba tomu ubírá kouzlo
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Ty náznaky skutečných hledání vodítek k pokladu byly super. Jinak šlo ale jen o úvodní představovací díl, který mnoho akce zatím nepobral. Doufám, že se to ještě rozjede, jinak to bude docela suchá podívaná bez šťávy.

Ale jo, šlo to. Hlavní hrdinka je sympatická. Maličko moc se snaží, takže lehce přehrává, ale dá se to prominout. Její kamarádi jsou na tom hůř, ti přehrávají o dost víc, to už bije do očí. Tady ale půjde hlavně o to hledání pokladu, pokud bude dobře vymyšlené, tak si sledování užiju.

Podle těch náznaků z pilotu to vypadá, že by se zde mohlo objevit pár zajímavých vodítek a nápověd. Myslím, že jde o ideální seriál na maraton, abyste se mohli naplno ponořit do příběhu a zachovali v paměti všechny detaily, které se nakonec ukážou jako podstatné. Seriál se snaží natáhnout diváky na známou značku. Film jsem neviděla, tak nemůžu posoudit, jak moc se mu vyrovnává, ale sama si seriál do watchlistu přidám.

  • sympatická hrdinka
  • vodítka k pokladu
  • kamarádi
  • mnoho okecávaček, málo akce
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Tohle že má být seriálový nástupce filmových National Treasure? Ani omylem, resp. leda omylem, protože kromě hledání pokladu tu není nic zajímavého, snad jen tvářička Lisette Alexis v hlavní roli. Děj jede v úsporném režimu pár budov a místností, žádné lokace jako v Lovcích krvavých pokladů, k tomu je naivně poskládaný, mířící na adolescenty, ale i ti se budou převážně nudit. Nezachrání to ani angažmá Harvey Keitela a C.Z.Jonesové. Tohle „divácké mučení“ jsem vzdal v polovině druhé epizody. Ostatním doporučuji se na to dívat při skládání vosích úlů, nebo rumových kuliček, aspoň nějaký užitek ze sledování budete mít.

  • Pěkná tvářička Lisette Alexis
  • Hodně odlehčený děj
  • Naivita příběhu
  • Úsporná forma
40 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu