29. 5. 2019

Novinka pod lupou: 15 Days (Channel 5)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název 15 Days
Žánr Drama, Krimy, Minisérie, Mystery
Stanice Channel 5
Premiéra 13. 5. 2019
Vysílání celá série k dispozici

Délka pilotu: 44 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Napínavý thriller o muži, který je zavražděn členem své vlastní rodiny. Příběh se následně vrátí 15 dnů do minulosti, abychom postupně sledovali, jak k celé tragédii došlo, a zjistili, kdo je vrahem.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál zní na papíře docela zajímavě. I úvod dokáže navnadit; nechybí mu napětí, moment překvapení, dobré herecké výkony. Postupně se ale ze seriálu stává jen nudná rodinná soapka, která nemá moc co nabídnout.

Místy mi seriál připomínal lacinou verzi Deseti malých černoušků. Berte v potaz slovo „lacinou“, protože tohle mělo do kvality docela daleko. Seriál je trošku jiná verze whodidit – pro diváky je to sledování a hádání, kdo je pachatelem, ale jelikož se 99 % seriálu odehrává v minulosti, postavy nemají tušení, že k něčemu takovému vůbec dojde.

Spíše než nějaké propojení s postavami nám tedy nezbývá, než stát mimo vyprávění a hádat bez pomoci postav. Tím pádem moc není, jak se s nimi ztotožnit, není důvod, proč si hledat nějaké oblíbence. Po odsledování pilotu jsem si našla odpověď, kdo to udělal, a to mi stačí, rozhodně zbylé tři díly vidět nepotřebuju. Většina pilotu se nese v nezáživném duchu. Je tam spousta dialogů o ničem, nesmyslných a nudných rodinných hádek a nesympatických postav, které jsou tam vyloženě jen do počtu, abychom nevěděli na první pohled, kdo je pachatel.

Kriminálky mám ráda, britské kriminálky taky. Jak říkám, připomínalo mi to Černoušky, které jsem si užila naplno od začátku do konce. Tohle ale nemá kvalitu, bohužel.
  • úvod
  • obsah na papíře
  • zpracování
  • nesympatické postavy
  • rozvleklé tempo plné nudných hádek
30 %
Mé hodnocení
ragelly

O předloze jsem v životě neslyšel, ale to není divu, každopádně to trochu připomíná 24 hodin. Úvod vypadal fakt zajímavě, navíc takovéto tajemné věci já můžu, hořet nedočkavostí, proč, co, jak… ale ukázalo se, že to nebude tento případ.

První polovinu pilotu jsem myslel, že usnu, a druhou vlastně taky. Jednak mi tam značně chyběly postavy z úvodu, které, když se konečně dostaly na scénu, zase až tak nezaujaly. Celkově to mělo strašně pomalý rozjezd, spoustu komplikovaných věcí, které moc nepomohly. Takže člověk nakonec úplně zapomene, co to viděl. Navíc ani postavy vy to nevytrhnou, byly strašně otravné, herecké výkony nebyly nijak špičkové a místy hodně těžko uvěřitelné, takže jediné, co mě nakonec potěšilo, byla čistá neamerická angličtina; ta však ve výsledku ještě podpořila náladu usnout. K otravnosti dost přispívalo neustálé vysvětlování pro osobu, která nemá tušení vůbec o ničem. Místo aby to pomohlo i divákovi se zorientovat, tak to sklouzávalo k otravnosti a trapnosti.

Vypadalo to nadějně, možná to i je super, ale po první dílu opravdu odradilo, protože úvodem nalákalo jen na začátku, takže po pilotu neutáhne celou sérii, protože je to prostě až moc pomalé.
  • čistá angličtina
  • flashforward
  • nezaujme
  • otravné postavy
  • pomalý rozjezd
40 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu