27. 10. 2018

Novinka pod lupou: Chilling Adventures of Sabrina (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Chilling Adventures of Sabrina
Žánr Drama, Nadpřirozený
Stanice Netflix
Premiéra 26. 10. 2018
Vysílání celá série k dispozici

Délka pilotu: minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Převyprávění původu a dobrodružství Sabriny mladé čarodějnice je temný příběh o dospívání, který mixuje horor, okultismus a čarodějnictví. Atmosféra se nese v duchu Rosemary's Baby a The Exorcist. Sabrina se snaží balancovat mezi svými dvěma povahami, je totiž napůl člověk a napůl čarodějnice. Kromě toho musí čelit zlým silám, které ohrožují ji samotnou, její rodinu i samotné lidstvo.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Sabrinu s MJH jsem viděla komplet a na novou temnou verzi jsem se těšila jako na Vánoce. Musím říct, že po prvním díle jsem nadšená a zvědavá, jak to celé bude pokračovat dál. Neřekla bych, že se seriál ihned zařadí mezi mé srdcovky, ale pilotní díl dodal vše, co jsem od něj očekávala.

Docela mě překvapilo, jak jsou si postavy s těmi sitcomovými povahově a chováním podobné. Jelikož příběh je o dost jinak zpracovaný, čekala jsem, že v postavách ty původní nepoznám, ale tety i samotná Sabrina se chovají v podstatě úplně stejně jako v sitcomu, což se mi líbí. Asi je to tím, že tak jsou vykresleny v komiksech, které ale neznám, takže jsem netušila, jak moc věrně byly tyto dámy ukázány v Mladé čarodějnici.

Nejde přímo o horor, ale Netflix rozhodně nelhal, když uvedl, že půjde o temné zpracování. Už úvodní znělka docela dobře vystihuje celou náladu, která nás prvním dílem (a asi celou sérií) provází. Osobně ale podobné komiksové zpracování znělek obecně moc nemusím a navíc je mega dlouhá, takže v dalších dílech ji budu přeskakovat. Každopádně jinak atmosféra výborná, místy odlehčenější, místy zase hutnější, a je to dobře vyvážené.

Já jsem spokojená a těším se na další díly. Sabrina vypadá dobře, je tu pár postav navíc, které neznám, ale do příběhu zapadají výborně. A zasazení do pohřebního ústavu tomu dává tu potřebnou dávku úchylnosti.
  • temná atmosféra
  • výborní herci
  • serializovaný příběh
  • Salem nemluví
  • dlouhá komiksová znělka
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Původní Sabrinu jsem nikdy pravidelně nesledoval, i když jsem samozřejmě viděl několik náhodných epizod. Jediné, co si z nich však pamatuju, je to, že tam byl mluvící kocour a že to byla taková světlá a pozitivní zábava. Ale už podle traileru mi bylo jasné, že tentokrát to bude něco jiného.

A ve stejném duchu to pokračuje hned od úvodních titulků, které jen utvrzují v tom, že to bude temnější a komiksovější než předtím. Obsazení mi docela sedlo, Kiernan Shipka vyrostla z malé Sally Draper do pěkné polo-čarodějnice a potěšilo i pár povědomých tváří jako Michelle Gomez nebo Lucy Davis.

V první epizodě se sice moc nečarovalo, ale i tak byla šance ukázat, že efekty budou stát za to. Pavouci sice nebyli špatní, ale mnohem víc potěšila scéna u starého stromu. Jediné, co mě nebavilo, je takový ten mlžný opar, kterým trpěla kamera v kouzelném lese.

Nalákalo mě to na víc a jsem docela zvědav na to, co se bude dít dál. Hlavně v té temné, magické části a kouzelnické škole, to by mohla být slušná zábava. Nečekejte tedy to, co nabídl původní seriál. Nová Sabrina je něco jiného, ale podle mě to stojí za prozkoumání.
  • obsazení
  • efekty
  • nalákalo mě to na víc
  • mlžný opar
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Další říjnová novinka s nadpřirozenými prvky hodící se právě k nadcházejícímu období. Bohužel, tentokrát mě to teda nenadchlo. Nemůžu říct, že by to byla naprostá katastrofa, a nejspíš se to s dalšími díly spraví (doufám, že tomu tak bude), takže se i hodnocení pokusím trochu upravit.

Na co jsem se opravdu těšil, bylo obsazení, tedy přesněji Kiernan Shipka a Michelle Gomez. V úvodu jsem měl obavu ze zklamání, jelikož Michelle Gomez nebyla úplně tou temnou postavou, kterou jsem očekával, byla sice zajímavá, ale nebylo to ono. Každopádně s ní rychle skoncovali a charakter se napravil. U představitelky Sabriny zatím problém nemám, vypadá sympaticky a do budoucna bude mít spoustu prostoru se prezentovat v různém světle, podle zvoleného světa.

Zklamáním byly úvodní titulky, čekal jsem něco v komiksovém stylu, ale toto mě až tak moc nenadchlo. Ani hudba za moc nestála, a to i v celé epizodě. Možná jsem moc rozmlsaný z jiných seriálů, ale nějaká fajn skladba by se hodila. Se seriálem mám ještě jeden problém, trochu se v příběhu bije dětinskost, která chvílemi až křičí, že se jedná o teen záležitost, na druhou stranu jsou tu věci jako smrt učitelky Wardell, která teda zrovna poklidná nebyla. Podle toho, co tvrdili tvůrci o držení se předlohy a temnějšího děje o proti původnímu seriálu, jako jo bylo to, ale zase až tak drsné a temné to nebylo. Opět ale doufám, že jde pouze o záležitost pilotu. Přece jen je to Netflix, který se ještě nějakou dobu nemusí držet zpátky, na rozdíl od věcí na Velké pětce.

Co tak ještě na závěr zmínit? Výhledově mám v plánu mrknout i na další díly (uvidíme jestli všechny), už jen kvůli obnovení pro druhou sérii ještě před odvysíláním té první. Budu tedy počinu stejně jako tvůrci věřit a třeba mi přinese, co jsem v pilotu postrádal. Jo a ta scéna s pavouky chvíli vypadala jak z HP.
  • Kiernan Shipka, Michelle Gomez
  • naděje na zlepšení
  • Salem (kočka i pozadí příběhu)
  • málo temné
  • úvodní titulky
  • hudba
  • pilot nenavnadí k dalšímu sledování
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Nira

Nira

Dala jsem šanci Charmed, Legacies a Sabrině. Nové Charmed naprosto nezaujalo. Legacies naopak překvapilo,...
před 5 roky
Micuda98

Micuda98

To se ani nedivím... protože je to od stejného tvůrce jako Riverdale a je to zasazeno i ve stejném...
před 5 roky
Kolombo

Kolombo

Nešálí, a že je to spinoff samozřejmě vím. I tak mě to příjemně překvapilo :)
před 5 roky
Další články k tématu