23. 10. 2018

Novinka pod lupou: Lynč (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Lynč
Žánr Drama, Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 22. 10. 2018
Vysílání pondělí, 20:00

Délka pilotu: 55 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Děj Lynče se rozehrává na půdorysu tajemných vztahů a vazeb mezi obyvateli malého města Buchnova poté, co se tu odehrála brutální vražda. Její obětí byl mladý Rom Denis, který po sobě zanechal matku a mladšího bratra Tomáše. Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do Buchnova, aby zjistil, kdo zavraždil Denise, s nímž se v dětství znal. Proslýchá se, že za vraždou je více pachatelů, a že jí předcházel krutý lynč. Lukáš ale brzy zjistí, že tajemství lynče není v Buchnově to jediné, o čem se nemluví, a že k odhalení vraha musí pochopit celé předivo vztahů občanů městečka, kde má skoro každý nějakého toho kostlivce ve skříni.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle se mi dost líbilo. Ze začátku mě moc nezaujalo téma, říkala jsem si no jo, Američané mají černochy a my máme Romy. Ale ve výsledku je příběh zajímavý, co ho ale pro mě pozvedá na vyšší úroveň, to jsou herecké výkony.

Musím jmenovitě vypíchnout Kříže, ze kterého mě mrazilo v zádech. Ze začátku působil jako milý a starostlivý manžel a otec, a pak se z něj vyklubalo tohle, to je drsné. Ale ostatní jsou taky parádní, úplně jim postavy věřím a pomáhají mi, abych byla do příběhu více zažraná.

Děj možná nesedne každému, ale atmosféra seriálu je parádní. Lynč si dokázal udržet mou pozornost, což je u seriálu s délkou 55 minut, a navíc českého seriálu, hodně velký úspěch. Kdybych měla čas, určitě každý týden na další díl kouknu, myslím, že jde o jeden z nejpovedenějších seriálů ČTčka za poslední roky.
  • herecké výkony
  • kostlivci ve skříni postav
  • atmosféra
  • rasové téma
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Hned na rovinu a z kraje. Přišlo mi to, jak kdyby tenhle seriál měl pod palcem pan Magnusek. Kdo zná jeho nízkonákladové filmy, tak určitě ví, o čem mluvím, a pocit ze seriálu byl přesně takový. Až jsem v závěrečných titulcích hledal jeho jméno. Toho jsem tam nenašel, ale zato tam bylo sedm scenáristů a tři dramaturgové. Jako fakt. Přitom zrovna dramaturgie je to, co seriál posílá hluboko do podprůměrného hodnocení. Rozhovory nejenže se ukončují v půlce vět, ale zároveň se i vedou v rovině „my jsme spolu pásli krávy“, jako kdyby opožděný v seriálu nebyl jen Jirka, ale nejspíš celé město. A výraz „čerstvě vyoraná myš“ hlavního hrdiny to jen podtrhuje. Nejspíš si tvůrci myslí, že všichni novináři se musí furt tvářit vykuleně, jako kdyby jim zrovna Ježíšek nadělil pod stromeček jejich vysněný dárek. Pokud Kryštof Hádek ve Vzteklině působil jako vyjukaný mladík a jakž takž to fungovalo, tak Matěj Anděl působí, jako kdyby utekl z nějakého ústavu pro slabomyslné.Samotný scénář, který se týká ožehavého tématu, není úplně nejblbější – přeci jenom na něm pracovalo sedm lidí, ale žádná sláva to také není, znáte přeci pohádku o pejskovi a kočičce, že když všichni do dortu naplácají, co mají rádi zrovna oni, tak výsledek nemusí dopadnou úplně nejlépe.Takže i když rozplétání dvou záhad (smrti a toho, co se stalo v minulosti) má své kouzlo, tak samotné zpracování zase pokulhává. Flashbacky jsou v cizích filmech boží, tak jich přihodíme plnou hrst, co na tom, že nevíme, jak je udělat pořádně. Stejně tak nástěnka s provázky vypadá v amerických filmech cool, ale když na ni nemáte co připíchnout, kromě vytištěných fotek, které demonstrativně tisknete nejméně v půlce dotčené scény, že to pomalu vypadá jako reklama na tiskárnu. Podobných nesmyslů a berliček je seriál plný, včetně závěrečného cliffhangeru. Opravdu si hlavní „záporák“ myslí, že když si dá kapuci, tak ho v jediném červeném autě v celém městě nikdo nepozná?

  • dvě záhady v jednom
  • dramaturgie
  • herecké výkony
  • nelogičnost
  • drogy, sex, nástěnka a vůbec cokoliv, aby to bylo cool
  • zpracování flashbacků
20 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Za pedofilniho Krize to dostalo +10 %.
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Tak tohle je síla .o(, co to je...
před 5 roky
STOUPA

STOUPA

Tak asi nic, škoda.
před 5 roky
Další články k tématu