15. 10. 2018

Novinka pod lupou: Charmed (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Charmed
Žánr Drama, Fantasy
Stanice The CW
Premiéra 14. 10. 2018
Vysílání neděle 21:00

Délka pilotu: 42 minut

Předskokan Supergirl
Konkurence Shark Tank (ABC), NCIS: LA (CBS), Family Guy + Rel (Fox), fotbal (NBC)
Tipovačka všechny týmy kromě pesimistů věří v prodloužení, lid se k tomuto názoru přiklání s těsnou většinou 55 % hlasů

O čem to je?

Macy, Mel a Maggie jsou tři vysokoškolačky, které u sebe objeví nadpřirozené schopnosti. Nejmladší Maggie čte myšlenky, Mel dokáže zastavit čas a Macy disponuje schopností telekineze. Společně tyto sestry vytvoří moc tří, kterou musí použít k řešení různých démonických výzev a záchraně světa.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Od té doby, co se objevily zprávy o chystaném rebootu Charmed, jsem se snažila držet svůj názor co možná nejvíce na uzdě. S radostí jsem si četla všechny vaše komentáře, ale sama jsem se ze všech sil snažila nevytvářet si předsudky dřív, než pilot uvidím – chtěla jsem si všechny pocity nechat právě na tento článek. Trailer mě ale upřímně dost vyděsil. Nesympatické postavy a marná snaha přiblížit se originálu, který mnozí z nás považují z nostalgie za dokonalý a nenahraditelný.

Teď mě ale pravděpodobně většina z vás bude lynčovat, ale musím říct, že pilot velmi příjemně překvapil. Musíte si hned na začátek uvědomit jednu věc. Tento seriál se nesnaží nahradit původní Čarodějky. Dlouho jsem přemýšlela, jak k rebootu přistupovat, a myslím, že nejlepší je brát ho jako samostatný seriál ze stejného žánru, podobně jako třeba když se koukáte na nové lékařské drama nebo novou kriminálku. Téma je pořád stejné, ale zpracování se může lišit.

Když jsem si tohle uvědomila, že seriál se nesnaží nahradit moje milované Čarodějky, začala jsem se ponořovat do příběhu a zvykat si na postavy. Jo, bude to chtít ještě několik epizod, aby mi hrdinky přirostly k srdci – pořád si myslím, že ani jeden casting není extra vydařený. Ale k mému milému překvapení mě tyhle holky neštvaly tak moc, jak jsem předpokládala, a myslím si, že za několik dílů už je budu brát prostě jako další trio čarodějnických sester, podobně jako jsem si zvykla na Paige. Mnoho vedlejších postav zatím představeno nebylo, ale zmínku si určitě zaslouží „nový Leo“, který se mi hodně líbí, přináší do seriálu potřebnou dávku odlehčení a humoru. Jsem moc zvědavá, jak se vysvětlí celá ta závěrečná scéna a jak to nakonec s Harrym bude.

Samotný příběh byl lehce jednoduší, žádné přehnané komplikace ani velké zvraty, které by nikdo nečekal. Ale moc mě potěšila pohodová atmosféra seriálu, protože už roky tvrdím, že od dob Čarodějek už se podobné fantasy seriály, které by dokázaly zaujmout právě svou atmosférou, netočí. Poprvé jsem si to uvědomila při sledování The Secret Circle před několika lety, který byl taky o čarodějkách, ale zdaleka se právě zpracováním a atmosférou neblížil tomu, co mám na tomto žánru nejraději. A jsem hrozně ráda, že tomuto seriálu se toho opět podařilo dosáhnout a vyvolat ve mně emoce, které jsem prožívala při sledování původního seriálu.

Líbily se mi i vizuální efekty, které jsou na CW seriál hodně slušné, doufám, že v tomto ohledu si seriál udrží svou kvalitu. Ale přiznejme si na rovinu: Koho z diváků nenapadlo, že hlavní záporák vypadal jako Bílý chodec? A to jsem GoT ani neviděla, ale ta podoba je nepopíratelná. Přišlo mi to jako laciné kopírování, jako by tvůrci nemohli vymyslet nic originálnějšího, což je škoda a doufám, že se to nebude opakovat.

Celkově ale musím říct, že jsem příjemně překvapená. Pokud milujete původní Čarodějky a dokážete tento seriál oddělit od originálu, mohli byste ho přece jenom vyzkoušet. Protože má stejnou atmosféru, kterou abyste v posledních letech v seriálech lupou hledali (a stejně nenašli). Za to jsem moc ráda. Casting by sice mohl být lepší, ale na nové sestry se zvyknout nakonec přece jen dá a myslím, že za několik epizod už je budu brát jako přirozenou součást seriálu.
  • atmosféra původního seriálu, která už se v dnešních seriálech nevidí
  • zábavný, i když předvídatelný příběh
  • Harry přinášející odlehčení a humor
  • vizuální efekty
  • casting sester se prostě nepovedl
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Chtěla jsem být ošklivá, opravdu chtěla, ale nakonec to nedopadlo vůbec tak špatně. Samozřejmě, nejde o žádný klenot a mínusů bych našla až běda, ale vážně jsem to čekala ještě horší. Hlavní je, že se tvůrci nevydali cestou opakování scény po scéně, takže vás nenutí co chvíli srovnávat s originálem.

Začněme pozitivy – Sarah Jeffery baví od první minuty a jako jediná z hlavní trojky vypadá, že by mohla do příbuzenstva Halliwellových patřit, což je pro fanoušky původního seriálu celkem příjemný bonus, bohužel zbytečný, protože nové Čarodějky se (zatím) tváří, jakoby žádní Halliwellové nikdy neexistovali. Chápu, že to je od tvůrců záměr, ale proč tedy potom obsazovat tak moc podobnou herečku? Další dobrou věcí je fungující chemie mezi sestrami, bez které by šel dle mého seriál do kytek už v první epizodě. Přesto jsem se ještě moc nesrovnala s obsazením Melonie Diaz, která je pro mě zatím se svým výrazným přehráváním spíš rušivý element. Velmi mile mě tvůrci překvapili zakomponováním „dnešních témat“ sexuálního obtěžování a lesbického vztahu, kdy toto je po dlouhé době první seriál, kde to na mě nepůsobilo tak šíleně prvoplánově, kdy by se tvůrci jen snažili splnit nějaké předepsané tabulky. Tady to opravdu do děje zapadá naprosto přirozeně až do té míry, že jsem tvůrcům ochotná odpustit, že z Andyho udělali ženskou. :) Poslední plus u mě seriál získává za dobré tempo, které si celých čtyřicet minut drží.

Tak a teď lynč! :D Proboha, jak mohla schvalovacím procesem projít myšlenka, že low-budget CGI mlha a havrani budou vypadat dobře?! Naprosto to ničí jinak rádoby dramatickou scénu, kdy se může herečka snažit jak chce, ale stejně to celé vypadá opravdu uboze. Zde, více než jindy, platí pravidlo, že méně je někdy více. A ano, efekty původních Čarodějek už dnes také vypadají směšně, ale ve své době fungovaly, což se tady bohužel opravdu říct nedá. Respektive Černoočko by se mohl z fleku přenést do původního pilotu. U druhého démona už musím přičíst body za snahu, opět ovšem nejde o něco, co už bychom stokrát neviděli. Chápu, že v tomto měly původní Čarodějky jednodušší pozici než ty dnešní, ale nápaditost ve „tvoření“ různorodých démonů byla vždy jejich předností, která novince (zatím) chybí.

K postavě světlonoše se snad raději ani nechci vyjadřovat. To jeho mizení je tak hrozné, že bych se také přimlouvala za to, aby se vždy vzdaloval jen pěšky! :D Jedinou naději mi dali tvůrci poslední scénou, podle které by možná mohlo být ještě všechno trochu jinak. Prosím!

Dalším nešvarem, kterým ale v dnešní době trpí mnoho seriálů, je to nadužívání grafiky. To opravdu musíme vidět každý post a každou esemesku, která hrdinům upadne od mobilu?! Něco jiného to bylo kdysi v Sherlockovi, kde šlo o něco nového a neokoukaného a do stylu seriálu se to hodilo, a něco jiného to je třeba v God Friended Me, který je na tom prakticky postavený. Ovšem tady, kde by měla být atmosféra spíše mystická, je to jak pěst na oko. Chápu, že to je, stejně jako třeba v novém Doctorovi, (trochu laciná) snaha získat mladé publikum, ale já už bohužel asi opravdu nejsem cílovka a ty neustále vyskakující okénka mě už opravdu štvou. Zvlášť, když to je jen pro efekt a nemá to v konceptu seriálu nějaké zásadnější místo. Pokud tento názor čtou nějací současní středoškoláci, vyjádřete se mi prosím v komentech, zda to je něco, čím vás opravdu může seriál zaujmout, nebo zda jde opět o smyšlenku tvůrců, kteří si myslí, že přesně tohle jejich publikum chce. Opravdu by mě váš názor zajímal.

No a posledním malým postesknutím musí být absence aury Domu, který byl v původní sérii v podstatě jednou z postav seriálu a tady jde opravdu jen o dům. Na druhou stranu ale dokážu přijmout, že se v tomto případě tvůrci rozhodli jít jinou cestou. Jen je mi to trochu líto.

Překvapivě tedy seriál doporučuji a i já budu sledovat dál. Obliby původních Ćarodějek u mě asi nikdy nedosáhne, ale musím uznat, že jde o solidní počin, který jim moc velkou ostudu neudělá.
  • chemie mezi hlavními postavami
  • spád
  • povedený scénář
  • zapojení „vědy“
  • efekty
  • světlonoš
  • grafika
  • předvídatelnost
  • díry v ději (Ona opravdu nevěděla, čí je to pes?!)
70 %
Mé hodnocení
Tempy

Nejočekávanější věc, seriál který dělí všechny na dva tábory a snáší kritiku ještě před odvysíláním. Bylo to něco. O proti původnímu seriálu vypadá, že se bude jednat o temnější a do jisté míry možná i jiný příběh, co se směřování děje týče. Každopádně nehodlám srovnávat reboot s původním snímkem, protože to vlastně ani nejde. Tečka.

Představení postav bylo celkem zajímavé, v případě Harryho i vtipné. Většina mi i sedla, jen rozeznat Mel a Maggie mi chvílemi dělalo problém, opravdu bych jim sežral, že jsou sestry. Trojice perfektně funguje i společně, takže seriál v pohodě utáhne. Je fajn taky „vědecké“ smýšlení Macy, která do děje opět přináší něco úplně jiného, takže kolize magie a vědy a vlastně i tří docela rozdílných světů sester, je fajn.

Trochu nesmyslné mi přijde, jak se trojice zbavila démona, jako nejdřív ruce pryč, radši o ničem ani neslyšet a najednou všechny umějí pronést formuli? To mi fakt nesedí. A k těm démonům ještě jedna věc, to tam toho psa fakt tak moc potřebovali dostat, že se objevil asi na deset sekund, co to má být. Jinak si myslím, že v dalších epizodách se dočkáme velice zajímavých záporáků, kteří snad dostanou více prostoru než pes. Takže za mě jo, doporučuji zkusit alespoň pilot, vypnout to můžete vždycky.
  • postavy
  • efekty (především logo a rozplynutí démona)
  • navnadilo k dalšímu sledování
  • magie x chemie
  • vtipné
  • uteklo to (až podezřele rychle)
  • nesmyslnost
  • pes
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Takže, nové Charmed. Jeden z nejočekávanějších seriálu roku. Díky tomu bylo z mé strany veliké očekávání. Na to jak jsem se těšila, a možná i právě proto, jsem při sledování byla strašně předpojatá a skoro celou dobu mi hlavou běhalo: „Já chci zpátky staré čarodějky.“

Celý koncept seriálu se mi prostě nelíbí a herečky, až na novou sestru, jsou mi též dost nesympatické. Ani hudba zrovna dvakrát nezaujala. Také mi přišlo na konci dost špatné osvětlení, ale to se mi možná jen zdálo. Dále se to snaží být až moc moderní. Jasný, jsme v jiné době, přesněji o celých 20 let později, a je tedy očekávané, že místo svíček se při výpadku proudu bude svítit mobily, ale cpát do každého seriálu LGBT komunitu mi už přijde trochu divné. Zvlášť v tomhle případě jsem měla pocit, jako že nekoukám na reboot, ale na něco úplně jiného, co s původním seriálem nemá nic společného.

Když srovnáte charaktery s původními postavami (a samozřejmě jejich schopnosti), tak je to alespoň něco, čeho se drželi. A ještě pár kladných detailů by se našlo, určitě i nějaká ta chemie mezi postavami, ale špatný dojem přebil to málo dobrého. Nelituji, že jsem se na pilotní díl podívala, ale pokračovat nebudu a radši si někdy pustím zase originál. Možná se vrátím v budoucnu i k tomuhle, ale moc tomu nevěřím. Sice konec mohl trochu navnadit, ale přesto NE.

P.S. Ten ledový démon vypadá jako Noční král z GoT :D
  • sestra vědkyně
  • občas nějaká ta milostná chemie
  • celé prostě špatné
  • snaha být moderní
  • herecké obsazení
  • plno scén zbytečně „nafouklých“
30 %
Mé hodnocení
vuvicom

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře52zobraz všech 52 příspěvků
Yellow

Yellow

Ani mého fiktivniho manžela nenechají na pokoji, džísis. A do které holky se buchne? Maggie, hádám
před 5 roky
Tempy

Tempy

Přesně tak. Ale třeba se z něj ještě vyklube světlonoš, nebo co já vím. :D Každopádně je ohlášenej na...
před 5 roky
Yellow

Yellow

Si myslím! :D
před 5 roky
Další články k tématu