26. 9. 2018

Novinka pod lupou: New Amsterdam (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: New Amsterdam
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: NBC
Premiéra: 25. 9. 2018
Vysílání: úterý ve 22:00
Délka pilotu: 42 minut
Předskokan: This Is Us
Konkurence: The Rookie (ABC), NCIS: New Orleans (CBS)
Tipovačka: ?

Kdo?

Tvůrce: David Schulner
Herci: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Tyler Labine, Freema Agyeman, Anupam Kher, Jocko Sims

Ve zkratce

Lékařské drama se inspiruje Bellevue, nejstarší veřejnou nemocnicí v Americe. Hlavním hrdinou je nadaný a okouzlující doktor Max Goodwin, který byl čerstvě zvolen do čela nemocnice. Goodwin je rozhodnut zahodit veškerou byrokracii a pokusit se poskytnout mimořádnou péči pro všechny. Ale jak zrovna on může pomoct? Doktoři a ostatní personál tohle všechno slyšeli už dříve. Hrdina však nebere „ne“ jako odpověď a pokusí se porušit status quo a vdechnout nemocnici nový život. Jde totiž o jediné místo na světě, které je schopné léčit pacienty s ebolou, vězně z Rikers i prezidenta Spojených států pod jednou střechou. Chce nemocnici vrátit na výslunní a zajistit jí stálé místo na mapě.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tady se koná velmi milé překvapení. Lékařská dramata jsou má oblíbená, jenže za posledních pár let mě většina zklamala (včetně loňských The Good Doctor a The Resident, kteří se těší oblibě), takže jsem od New Amsterdam radši moc neočekávala. Možná i proto jsem po pilotu nadšená a nedočkavě se těším na další díl.

Kde začít? Už se mi strašně dlouho nestalo, že by mi pilot tak rychle utekl. Přijde mi, že jsem mrkla a už byl konec. Ani jednou jsem se během sledování nedívala, kolik minut zbývá do konce, vůbec mě to nenapadlo. Stále se něco dělo a já tak byla naplno vtažená do děje, že si seriál získal mou plnou pozornost. V nemocnici bylo léčeno několik pacientů najednou, ale zároveň byly jejich případy tak specifické a osobní, že jsem si jako divák všechny pamatovala, přestože měl každý z nich jen limitované množství času z celého pilotu.

Bonusem většího počtu pacientů je, že bylo k jejich léčbě potřeba i více doktorů. Takto nám byly představeny všechny hlavní postavy a díky výrazným dějovým linkách kolem pacientů se nám do povědomí zapsali i lékaři, kteří se o ně starali, a tak hned po úvodní epizodě vím, kdo je kdo, i když si nepamatuju všechna jména.

Ryan Eggold v hlavní roli byl skvělou volbou a je tahounem celé epizody. Ostatní herci za ním však nezaostávají a skvěle se doplňují. Budu se opakovat, ale opravdu málokdy se stane, že hned po pilotu mám pocit, že si obsazení sedlo a funguje mezi nimi chemie. New Amsterdam je v tomhle výjimka. Mám snad jen jedinou výtku, a tou je párování postav. Hlavní hrdina má sice manželku, ale přijde mi, že spolu nemají vůbec žádnou chemii. Zato mezi ním a Laurou to zajiskřilo mnohem víc. Ta má ale pletky s jiným lékařem, takže z toho nejspíš nic nebude.

Závěrem musím pochválit soundtrack, který mě oslovil hned dvakrát. Poprvé to bylo hned během první minuty, kdy jsem dostala záchvat smíchu, jelikož hrála písnička I Feel Good, během které zvraceli lidi, a podruhé to bylo v závěru epizody, kdy zazněla skladba Fix You, která skvěle podtrhla odehrávající se scény.

PS: Škoda, že ten samotný závěr byl opět vyzrazen v traileru, jinak by to byl dost slušný šok.
  • příjemný spád
  • Ryan Eggold
  • výrazné dějové linky s pacienty
  • soundtrack
  • špatně popárované postavy :D
90 %
Mé hodnocení
gabik.029

OK, přiznávám dobrovolně, že pilot mi vehnal slzy do očí. Jsem ujetá na Fix You, a když navíc hraje u dojemných scén, tak se prostě neudržím. Jo, dá se říct, že se mi pilot líbil. Je to běžná lékařina, ale pro mě jako fanouška žánru představuje příjemnou podívanou.

Líbí se mi atmosféra, postavy, prostředí i případy. Jo, jsem trošku zklamaná, že tu nebylo nic navíc, alespoň nějaká drobnost. Třeba The Resident se mi líbil ještě o trošku víc, ale i tak jsem si sledování užívala. Pacientů tady bylo hodně, takže jsem se za celých 45 minut vůbec nenudila.

Stejně tak i postav je tu dost, ale pilot je představuje tak, že se s nimi ihned seznámíte a sžijete, takže už po prvním díle přesně vím, kdo je kdo, na kterém oddělení pracuje a jestli je dobrý, ignorant a podobně. I přes vysoký počet postav mi přišlo, že všichni dostali prostor a šanci zaujmout diváky, což se jim v mých očích podařilo.

Trošku jsem byla místo hrdiny zadýchaná tím tempem sprintu, které nasadil. Hodně změn ve velmi krátkém čase, byl prostě akční od začátku do konce, až se mi z toho trošku motala hlava. Nejsem si jistá, jestli tohle tempo zvládne seriál udržet, protože když se do takového člověka pokusíte vžít, přijde vám, že to vydrží týden a pak ho klepne. Ale pokud tvůrci nebudou spomalovat, tak budou mít můj velký obdiv, protože tohle byla jízda od začátku do konce.

Pokud jste tedy fanoušky lékařských seriálů, myslím, že se vám New Amsterdam bude líbit. I když si troufám říct, že se nezařadí mezi okamžité srdcovky, k tomu si bude muset ještě chvíli budovat vztah s divákem.
  • sympatické postavy
  • rychlé tempo
  • spousta akce
  • ale zachovává si přehlednost
  • není to materiál na závislost / srdcovku
  • nevyčerpá se brzy takové tempo?
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát šanci seriálu New Amsterdam? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
24ron24

24ron24

- špatně popárované postavy :D :DDD Jako slušne si zabila :DDD
před 5 roky
Gabik.029

Gabik.029

:DDD Ale fakt! :D
před 5 roky
24ron24

24ron24

Ale šak ja ti verím! ;DDD
před 5 roky
Další články k tématu