26. 11. 2018

Novinka pod lupou: Origin (Youtube Red)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Origin
Žánr Drama, Sci-Fi, Thriller
Stanice Youtube Red
Premiéra . 11. 2018
Vysílání čtvrtek, 22:00
Délka pilotu minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Skupinka různorodých pasažérů se probudí na porouchané vesmírné lodi, která je opuštěná a nachází se uprostřed hlubokého vesmíru. Každý z pasažérů zanechal za sebou temnou minulost ve snaze najít nový začátek v čerstvě kolonizované planetě – všichni se zoufale snaží přežít, ať to stojí, co to stojí. Nicméně jejich hrůzostrašná situace se rychle promění v paranoiu, když si uvědomí, že největší hrozbu jejich snu představuje paradoxně právě jejich minulost.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle vypadá hodně zajímavě. Už před premiérou tento seriál dokázal vyvolat docela haló, a pilot jen potvrdil, že jsme se opravdu měli na co těšit. Mou jedinou výtkou je to, že to bylo hrozně krátké, v podstatě takový jeden dlouhý teaser. Po skončení máte nutkání pustit si ihned další díl a ideálně celou sérii, abyste věděli, jak se tohle bude vyvíjet dál.

Líbí se mi, že se příběh netočí jen kolem dvou postav, jak jsem si z fotek původně myslela. Je tu bohatá skupinka lidí a já se nemůžu dočkat, až se u každého dozvím o jejich tajemstvích a minulosti. Začali jsme s Asiatem a myslím, že to byl hodně povedený tah. Protože pokud se seriál nebude držet zpátky v žádném díle a představí podobné, leč různorodé informace u všech ostatních postav, nejsem si úplně jistá, jestli nakonec nebudu fandit záporákům namísto těchto hrdinů. Ale ne, obecně se mi líbí antihrdinové, takže myslím, že mi tato skupinka lidí přesně sedne.

Je super, jak je to celé syrové, a přesto se na to hodně dobře kouká. Youtube Red je na seriálovém poli relativně nováčkem, má za sebou teprve pár kousků, ovšem musím říct, že většina z nich mě naprosto ohromila. Když se nesnaží bavit většinou nepovedenými komediemi, ale rozhodnou se vložit peníze do většího rozpočtu a natočit nějaké drama, sci-fi nebo thriller, zpravidla jde o trefu do černého, což Origin jedině potvrzuje.

První díl dokonale nalákal na další sledování, tento seriál se mému watchlistu rozhodně nevyhne.
  • postavy
  • záhady
  • prostředí
  • rychlé tempo
  • hororová atmosféra
  • ideální na maraton
  • moc krátké
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Ano! Řekla bych, že je Origin jedním z nejlepších překvapení sezóny, ale ono se vlastně čekalo, že to bude dobré. Já jsem si po některých zkušenostech s Lupami držela před sledováním jistou obezřetnost, která ovšem v tomto případě byla zcela zbytečná. Musím přiznat, že jistou roli v mém váhání hrálo i uvedení na YouTube, který přeci jen zatím není (alespoň z mého pohledu) žádným zavedeným seriálovým hráčem. Pokud však bude i nadále produkovat věci jako Origin, může se i toto brzy změnit.

Netušila jsem, jak moc mi v mém watchlistu aktuálně chybí solidní vesmírná sci-fi, dokud se neobjevil Origin. Seriál sice láká hlavně na Toma Feltona, pokud jste ovšem viděli trailer, musí vám být jasné, že nabízí mnohem víc. Paradoxně zrovna Felton toho v pilotu, kromě scény s vysílačkou a nadmíry slov začínajících na „f“, příliš nepředvede. Čímž nechci říct, že by to bylo špatně, spíš jeho čas ještě nastane. Když teď vím, že má seriál stejné producenty jako Lost, spousta věcí dává mnohem větší smysl. Nemůžu se považovat za fanynku Lost, ale viděla jsem dost k tomu, abych tu viděla podobné schéma postupného odhalování minulosti hlavních hrdinů. A to se mi líbí. Pokud jsem někdy zvažovala doplnění znalostí ohledně Ztracených, bylo to právě díky postupnému odhalování postav.

I v Origin poměrně brzy zjišťujeme, že ani jeden z „cestujících“ nebude žádný svatoušek a upřímně řečeno, mně by to možná ke spokojenosti úplně stačilo, i kdyby tvůrci do příběhu nepřidali „zlo z venčí“. Mohla by to být solidní vesmírná „vyvražďovačka“ ve stylu Agathiných Černoušků, ale pak bych na to možná koukala jenom já. :) Takže nebojte, zlá entita z vesmíru taky bude.

Pokud bych se měla snažit najít něco, co novince ubírá na kráse, byla by to asi grafická podoba futuristického Tokya, protože celkové záběry na město vypadají oproti zbytku pilotu opravdu lacině. To je ovšem opravdu jediné, co bych mohla vytknout. Od prvních záběrů skvěle funguje kamera, hudba i střih. Výborně se pracuje s aspektem vesmírné lodi, jejíž zákoutí hrdinové (nebo spíš antihrdinové) objevují společně s divákem. Flashbacky jsou do děje dobře zasazené, takže nepůsobí rušivým dojmem.

Herecky první epizodě kraluje Sen Mitsuji, který zde dostává nejvíce prostoru. Skvěle mu pak sekunduje Natalia Tena a jejich společné (podezřívavé) scény patří k vrcholům pilotu. Částečně se nám poodhalí i pár dalších postav, většina si však „schovává“ svůj příběh až do dalších epizod.

V závěru tvůrci skvěle gradují napětí, ale jak už jsem zmínila, mě na všechny ty entity moc neužije, to však není chyba příběhu, jen má osobní preference. Seriál je jako stvořený pro sledování maratonem, takže honem, první dva díly na vás na YouTube už čekají!
  • vykreslení postav
  • styl vyprávění
  • prostředí vesmírné lodi
  • kamera
  • laciná grafika
90 %
Mé hodnocení
Tempy

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Hrus

Hrus

Jako líbilo se mi to, hned jsem zkouknul několik dalších dílů. Postavy docela dobrý, i když některý...
před 5 roky
Janulka93

Janulka93

Och, díky za hodnocení. Docela mě zaujalo obsazení (fanoušek Harryho, žeano :D), ale pak mě trošku odradil...
před 5 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Určitě je škoda, že nebyla další série, protože ten závěr přímo vybízel k pokračování a...
před 3 roky
Další články k tématu