26. 5. 2019

Novinka pod lupou: Parta z Penzionu (Prima)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Parta z penzionu
Žánr Komedie, Improvizační
Stanice Prima
Premiéra 9. 5. 2019
Vysílání čtvrtek, 21:35

Délka pilotu: 60 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Penzion na konci světa s personálem zvyklým na svůj klid, a jen s jedním pokojem pro hosty, čelí novému, akčnímu provoznímu.

Komediální pořad vzniká ze scenáristické přípravy autorů a improvizace herců, kteří mají v penzionu každý svou přidělenou roli či dvojroli. Jedině režisér ví, jak má příběh skončit, a je na hercích, jak se v rámci svých charakterů k cíli dostanou.

Trailer

Asi není.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tohle bylo překvapení. Čekala jsem další klasický primácký rodinný seriál, nakonec se z toho ale vyklubala prodloužená scénka z Partičky. Jako jo, neříkám, že bych se občas nezasmála nebo že by to nebylo zajímavé. Ale tohle prostě nejde brát moc jako seriál.

V podstatě stačí říct, že je to scénka z Partičky, a všem hned musí být jasné, jak seriál vypadá. Není tady ani žádný celistvý příběh, jednotlivé scénky jsou ukončované režisérem (moderátorem?), takže neustále z „příběhu“ vypadáváme do „reality“ a zpět. Ale upřímně, ono ani kdyby tady ty mezipauzy nebyly, tak se asi do děje příliš neponoříme. Herci předvádí jen nepříliš inovativní verzi dílu SNL s o poznání chudšími kostýmy.

Nemám, co jiného říct. Občas jsem se zasmála, ale neberu to jako seriál. Prostě to jsou skeče, které se místy povedou, a místy zase překračují čáru vkusu.
  • spousta povedených hlášek
  • další pokračování Partičky
  • neberu jako seriál
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Na tento „počin“ jsem se v podstatě díval jen tak pro srovnání se slovenskou improvizační show odvozenou od Partičky, abych si tak nějak pro sebe ujasnil, co se mi líbí víc. No a upřímně, potřeboval jsem nějaký čas, abych zážitek zpracoval a pokusil se sepsat něco kloudného.

Nijak se netajím tím, že složení české Partičky zrovna moc nemusím, každopádně je to přeci jen něco trochu jiného, takže proč to nezkusit. Ale proč to zkoušet? Opravdu nevím, celé mi to přišlo jako přehlídka trapnosti. Nejen že nechápu, proč nemůže Dangl mluvit normálně slovensky a jen pokyny číst v češtině, protože mi to opravdu rvalo uši ho poslouchat, ale hlavně pokud je to improvizace, proč jen nenastíní situaci a nevstupuje mírnějším (nebo vybranějším, úplně nevím, jak to nazvat) způsobem. Asi je to tím, že to prostě srovnávám s Kukátkem, ale proč do toho za každou cenu cpát hry z Partičky, některé to opravdu hodně narušovaly, a proč sakra Dangl přerušuje celou scénu, aby mohl mluvit do toho mikrofonu nahlas? To to fakt nešlo udělat tak, že by každý z herců měl sluchátko, takže by šel pokyn přímo jemu do ucha, to by hned bylo vtipnější, tak to ví i ostatní pokyny pro druhé, takže se vtip vytrácí. Jediný smysl to má u zmiňovaných her, která tam ale opravdu jsou zbytečně. V obraze s masem, tam jsem viděl potenciál v pokynech, kdy se dvojice měla zbavit masa, strašně jsem doufal, že ho do toho hlediště hodí a ono nic.

Trochu mi vadil i fakt volných konců, kdy se herci měli někam dostat, na druhou stranu se to mělo směřovat jinam, takže nakonec celá scéna končí uprostřed. Jako například když provozní prochází jednotlivé prostory, tak v kuchyni neřekne vůbec nic, protože přece musíme pokračovat ve vyprávění příběhů, které nemají hlavu ani patu, fajn jeden by byl vtipný, ale s každým dalším to šlo dole vodou, navíc se tak scény skutečně nevztahovaly k tématu. Snad jediná vtipná chvíle byla, když se poprvé zjevila uklízečka a začala se proti novému provoznímu ohánět koštětem. Jen zrovna u této hry jsem doufal, že se dočkáme i zpomalené verze (ale to je možná jen v případě slovenské verze pořadu a v tuzemské Partičce tomu je jinak).

Co se trapnosti po opakování týče, řadí se sem taky scéna, ve které má být Genzer v obou rolích najednou. Fajn byla to sranda, ale jakmile se z toho pokoušíte těžit dál a dál, neee, to nemůže být dobré. V jednu chvíli už to vypadá, že jsem se uklízečky zbavili, když ji tedy srazilo to auto, ale mi ji tam prostě potřebujeme, že. Teď mě tak díky tomu napadla ještě jedna věc, ty paruky byly jako schválně? Asi mi tam unikla nějaká pointa, ale vždyť to úplně shazovalo celou snahu herců a působilo to, jakoby si nějaká parta vyběhla na pódium s provizorními kulisami a snažili se tam snad o vtip.

Jak jsem psal v úvodu, nejspíš se jedná o můj zkreslený názor v důsledku oblíbenosti slovenské tvorby a neoblíbenosti zdejší verze, čímž mi možná i nějaké narážky unikají, rovněž i srovnávání s něčím značně odlišným, ale toto bylo opravdu strašné. Naštěstí nemůžu říct, že se jednalo o zklamání, protože jsem žádná očekávání neměl, rovněž jsem to ale neodepisoval ještě před začátkem. Zkrátka to nebyl můj šálek kávy, možná do budoucna zkusím některý z dalších dílů, jestli jde opravdu jen o moji zaujatost, ale v současnou chvíli za mě propadák. Jen by mě možná zajímalo, co se po střihu do televize nedostalo, tedy jestli jsme viděli vše, nebo zda jsem byli o něco ochuzeni, což by možná mé hodnocení ovlivnilo, každopádně jsem to zkusil a můžu s klidem říci, že jsem rád za slovenskou sestavu, ač dnes již neexistující. No, tak snad je to jen můj problém a ostatními bude pořad přijat a bude se vám líbit.
  • úvodní scéna uklízečky
  • Danglovo prznění jazyků
  • trapnost
  • přerušování pokyny
  • neukončené scény
  • zbytečné hry
  • opakování vtipů
  • „herecké“ výkony
  • zabité příležitosti
10 %
Mé hodnocení
jesmot

Normálně jsem měla radost. Chápete, když pilot dávají rovnou v televizi, nemusím pro to, abych to zkoukla a mohla napsat názor, vůbec nic dělat. „Ha ha ha,“ pomyslela si televize a napsala „no signal“. To je tak, když tu telku zapínám víceméně pouze kvůli německým stanicím na satelitu a tak maximálně dvěma hodinám Óčka týdně, že. Sledovat to v ten moment přes internet mi bohužel taky nevyšlo, protože to, proč to nejde, jsem zjistila až potom, co jsem notebook opět odpojila a vzdala to. Kradla jsem si internet. Já sama. Ach jo.

Každopádně k Partě. Jsem si tak uvědomila, že jsem na téhle partičce (pardon) vlastně tak docela vyrůstala. Vážně. Když jsem byla úplně malá, táta mi hrozně často pouštěl Tele Tele (teď nedávno jsem zas viděla krátký sestřih pár scének!), slovenská Partička je doma taky legenda (netuším, kdy to bylo, ale vím zcela přesně, že jsme na slovenskou Partičku narazili poté, co jsme doma viděli premiéru filmu Dudlíkátor, nevím, proč si to pamatuju) a česká je doma taky moc dobře známá. Onehdá táta koukal v obýváku právě na českou Partičku tolik hodin v kuse, že jsem myslela, že sjíždí primácký archiv. Nesjížděl, vlastní zdroje. Každopádně tím chci říct, že těmhle pánům (a slečnám) nic nemám a jsem s tím, jak to chodí, dokonale seznámena. Taky vím (spíš jsem slyšela, ale párkrát jsem i viděla), že už to není takové, jaké to bylo. Ale celkově proti nim nic nemám, takže tak.

Upřímně ale vzniku Party z penzionu moc nerozumím. To byl teď ten jejich návrat tak úspěšný, že je nutné ždímat to v dalším a víceméně úplně stejném pořadu? Tohle prostě nepřináší pomalu vůbec nic nového, škoda. A ještě jedna věc. Proboha, kdo jim dělal tu hudbu mezi přechody. Zlatý Marián Čurko, tohle nebyla ta roztomilá hravost s málem, tohle bylo jen trapné. Slabina mnoha českých seriálů, škoda, že na to přistoupili i tady.

A konečně, co se týče humoru. Zase je to tak 50/50. To, že „herci“ (jak jim Dano říká), sklouzávají k trapnému humoru častěji, než je vhodné, je asi známá věc, to, že se z toho pak Dano může smíchy po stole uválet, je známá věc taky. U spousty věcí je škoda, že si na tom nedali víc záležet, že je toho dost prvoplánového a tím pádem nevtipného. Některé věci byly krokem vedle i z režisérského hlediska (nerozumím třeba uklízečce a novému provoznímu ve zrychlené podobě, naprosto zbytečné).

Ale i tak musím uznat, že párkrát jsem se přece jen od srdce zasmála, jako jedny z těch povedenějších částí dílu, co mě dokázaly pobavit, považuju třeba změny nálad. Obecně se našlo dost super věcí.

Ale určitě bych si to užila víc, kdyby tam těch povedených vtipů bylo víc, kdyby to nepůsobilo celé tak rozpačitě, jako sešité horkou jehlou. Celkově je to bohužel podprůměr, kde se něco povedlo, ale zbytek byla nuda. Nevím, proč kdysi bývali lepší než teď.
  • několik opravdu povedených scének a vtipů
  • změny nálad
  • stejná chemie a atmosféra jako v Partičce (včetně štvaní Geni [v tomhle případě i v tom druhém smyslu] a Geni jako ženské
  • humor a úroveň často podprůměrné
  • já vím, že je to improvizace, ale trochu víc přípravy by podle mě stejně neuškodilo
  • hudba
  • proč to vzniklo?
  • obávám se, že to spadne níž
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
tommmyk

tommmyk

Taky mám pocit, že to prostě nebylo ono. Běžnou Partičku jsem měl velmi rád, ale tohohle mi stačil jen první...
před 4 roky
šotek10

šotek10

Co tak vím, tak Party se natočilo 8 dílů. Bohužel s Partičkou to vypadá bledě. S největší...
před 4 roky
Andvejka17

Andvejka17

Partičku mám ráda, takže jsem od Party z penzionu měla velká očekávání, která se bohužel nenaplnila....
před 4 roky
Další články k tématu