6. 9. 2018

Novinka pod lupou: God Friended Me (CBS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název God Friended Me
Žánr Drama, Fantasy
Stanice CBS
Premiéra 30. 9. 2018 (dostupné od 6. září)
Vysílání neděle, 20:00

Délka pilotu: 42 minut

Předskokan
Konkurence Dancing with the Stars: Juniors (ABC), Supergirl (The CW), The Simpsons / Bob's Burgers (Fox), fotbal (NBC)
Tipovačka ???

O čem to je?

Miles se netají tím, že je ateista. Jeho život je však obrácen vzhůru nohama, když si ho na Facebooku přidá do přátel Bůh. Nedobrovolně se tak stává agentem změny v životech a osudech lidí kolem něj. Cara pracuje jako článkařka v online časopise. Je naní vyvíjen tlak na další velký článek. Příležitost uvidí, když potká Milese, a to přes funkci navrhnutí přítele Bohem.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tu máme první letošní novinku Velké pětky, a zrovna jeden z těch očekávanějších seriálů. Tato novinka podle popisu vypadala na pořádný průšvih, ale trailer pozitivně překvapil, takže jsem se na pilot God Friended Me docela i těšila.

A musím říct, že první epizoda nezklamala. Samozřejmě, jak už to u CBS bývá, stačí mrknout na trailer a ihned máte přesně povědomí o tom, o čem celý první díl bude. Naštěstí už jsem upoutávky viděla před třemi měsíci, takže jsem si to zas až tolik nepamatovala, takže mě to nerušilo ve sledování. Líbí se mi, že jde o odlehčené drama s komediálními prvky, ale zároveň neupadá do roviny trapnosti. Epizoda utíká jako voda a příjemně se u ní bavíte. Mix vážných částí a komických prvků je vyvážený a střídá se vždy v pravou chvíli, takže si sledování užíváte od začátku do konce.

Hlavní postava překvapivě není až tak otravná, jak byste od prostomluvného černocha čekali. Dokonce mi obecně nevadí celé multikulturní obsazení, všichni mi přijdou přirození a do svých rolí se hodí. Casting tedy chválím, opravdu se povedl. Navíc mezi herci je i příjemná chemie a dobře se na ně kouká. Samozřejmě to je opět ten případ, kdy začínají jako kamarádi a mi budeme čekat nekonečně dlouho, než se stane nevyhnutelné a dají se dohromady, ale na to už jsme asi zvyklí.

Nejlepší je ale stejně samotný nápad. Celý seriál pokrývá mlha tajemna, jsem opravdu zvědavá, jak se to celé vyvrbí, jestli je to skutečně Bůh, nebo bude mít seriál nějaké pozemštější vysvětlení. Určitě odcházím po pilotu spokojená a těším se, jak se příběh bude dál rozplétat. Myslím, že je tady potenciál na mnoho sérií, kde se bude hrát s náhodami, téma by se jen tak vyčerpat nemuselo. Ale vše bude záviset na sledovanosti.
  • super téma
  • příjemná atmosféra
  • sympatické postavy
  • vše jsme viděli už v traileru
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Trailer k této novince mě z letošního výběru navnadil asi nejvíc, proto je dost škoda, že pilotní epizoda je v podstatě jen jeho prodlouženou verzí. Prostě CBS. :) Když ovšem pominu tento nešvar, jedná se o zdařilý „otvírák“, který není nijak prvoplánově podbízivý, ale přesto si vás získá.

Hlavním lákadlem je samozřejmě neotřelý námět, který by se ovšem v rukách mnoha scénáristů mohl zvrhnout v naprostou katastrofu. Díky Bohu ;), že v tomto případě se tak nestalo. Pilot vtipkuje s lehkostí a příliš nemoralizuje. Spirituální stránka je vyvážena tak akorát, aby vás lehce dojmula, ale neznudila. A chemie mezi všemi protagonisty funguje od první vteřiny.

Právě obsazení vnímám jako velkou přednost této novinky. Je tu spousta ještě neokoukaných tváří, které nepřehrávají a udržují příběh vyvážený. Po zhlédnutí traileru jsem se trochu obávala postavy sestry/barmanky, která působila, že trochu moc „tlačí na pilu“. Její čas v pilotu je však omezený a proto i snesitelný. :D I přesto však můžu říct, že nemohu najít postavu, která by mi do příběhu neseděla, ba mi přímo vadila. Vše je to opravdu skvěle vybalancované a seriál i přes některé dramatické zvraty působí příjemně civilně.

Jako jedinou vadu na kráse pilotu vnímám podle mě až chorobné nadužívání hudby. Nevím přesně, kolik písní za těch 43 minut zaznělo, ale věřte mi, bylo jich až dost. Nemám nic proti dobré hudbě jako podkresu, či dokreslení situace, tady však songy ze sledování spíš vytrhávaly, přestože jejich texty souvisely s příběhem. Od určité chvíle to začalo být opravdu nepříjemné, protože, jak už jsem psala, příběh sám je poutavý a vy chcete vědět, co se bude dít dál, ale musíte počkat, až dozní další tklivá melodie. Zkrátka otrava.

Kvůli tomuto malému škraloupu, ale hlavně kvůli tomu, že na sebe pilot prozradil v traileru opravdu co se dalo, budu hodnotit o něco hůře. Přesto ale stojí tato novinka určitě za vidění a já se už těším na další epizody.

P.S. Je to Matt Bomer v tom náboženském videu, nebo mám vidiny?! :D
  • námět
  • obsazení
  • tempo
  • vše už víme z traileru
  • nadužívání hudby
  • občasná klišé (novinářská, lékařská…)
70 %
Mé hodnocení
Tempy

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
ragelly

ragelly

Do článku doplněn názor od Tempy :)
před 5 roky
liskulka.lida

liskulka.lida

Je to boží! BTW: to, že k tomu nejsou titulky, nevadí. Angličtina je tu poměrně jednoduchá :))
před 5 roky
Litocha

Litocha

Na titulcích se navíc podle všeho pracuje (tituky.com), jen to asi trochu potrvá. Já už se dost těším.
před 5 roky
Další články k tématu