8. 9. 2018

Novinka pod lupou: Press (BBC One)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Press
Žánr Drama
Stanice BBC One
Premiéra 6. 9. 2018
Vysílání čtvrtek, 21:00

Délka pilotu: 57 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Press sleduje dva fiktivní konkurenční britské novinové deníky a jejich zaměstnance, kteří se snaží navigovat v měnícím se světě žurnalistiky v digitální éře a 24hodinového novinového cyklu. The Herald tíhne k levici a sdílí budovu s The Post, který je bulvárním plátkem. Novináři v Heraldu mají za cíl přinášet významné zpravodajství a témata zpracovávají s integritou, nicméně se musí nějak pokusit obsah ozvláštnit, aby jejich články slavily u čtenářů úspěch. Zaměstnanci Postu naopak často musí své morální a etické standardy odložit stranou, jen aby získali sólokapra. Oboje noviny budou přinášet články ohledně stejného tématu ze dvou různých úhlů pohledu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Téma, které je mi blízké. Mám vystudovanou žurnalistiku na UPOLu a psaním, jak asi všichni už víte, se živím stále :-) Sice jsem nikdy nepracovala v žádných velkých novinách (a nikdy jsem po tom ani netoužila, stačila mi praxe v ČRo), ale vždy se mi příběhy z prostředí médií líbily. Novinka Press představuje dva konkurenční deníky a moc se mi líbí, jak je zde nahlíženo na různé způsoby a praktiky, jak zaměstnanci z obou stran získávají v podstatě ty stejné informace a jakým způsobem s nimi nakládají.

O to výraznější rozdíl to je proto, že jedny noviny jsou bulvár, a druhé se tváří jako seriózní. I když si přiznejme, že v dnešní době už seriózní a co možná nejobjektivnější zpravodajství snad ani nevzniká. Ono je to ostatně ukázáno i v tomto pilotu, kde vidíme vlivnou političku na pokraji skandálu, která jde za oběma šéfredaktory a s oběma v podstatě udělá dohodu – naprosto to stírá jakékoliv zdání o tom, že noviny jsou nezávislé a neovlivňované/ne­ovlivnitelné.

Jsem zvědavá, jestli koncept bude serializovanější, nebo se v každé epizodě dočkáme jednoho či dvou hlavních témat, které se na konci dílu vždy vydají, a další týden přejdeme zase na nové. První návrh podporuje e-mail, který poslala hlavní hrdinka na policii ohledně smrti mladé dívky, ale např. pro mě nadějně vypadající sebevražda fotbalisty už vypadala jako ukončená dějová linka, takže se nechám překvapit, jakým stylem se seriál bude dál vyvíjet.

Když už jsem nakousla obsahovou stránku, moc se mi líbil zvrat spojující zpravodajství a osobní život hlavní hrdinky. Seriálů už mám za sebou opravdu hodně, takže dost věcí už očekávám předem, ale tohle jsem opravdu neviděla přicházet. Doufám, že Press má ještě nějaká podobná esa v rukávu, protože to je výborný způsob, jak si udržet divákovu pozornost.

Postavy mi přišly parádní a zajímavé, hlavně Chaplin je v úloze arogantního šéfredaktora bulváru naprosto excelentní. Ale i ostatní mě zaujali. Možná je to skutečně tím, jak jsou mi tyto profese blízké, ale dokázala jsem se s těmito novináři ztotožnit v podstatě ihned, což u seriálových postav vždy oceňuju.

Celkově má Press vše, co očekávám od kvalitního, chytrého a zábavného dramatu. Těším se na další epizody.
  • novinářské prostředí
  • sympatické postavy
  • kontrast dvou odlišných médií
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Šla jsem do toho s nadějí, že by seriál mohl aspoň trošku zaplnit to prázdný místo po The Newsroom -...
před 5 roky
Litocha

Litocha

Tak nový Newsroom to není, ale líbilo se mi to. Ne že bych vyloženě skákala nadšením, ale ve sledování...
před 5 roky
Litocha

Litocha

Dokoukáno a špatné to nebylo, mám nad čím přemýšlet. Docela by mě zajímalo, co bylo dál.
před 5 roky
Další články k tématu