6. 12. 2018

Novinka pod lupou: My Brilliant Friend (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název My Brilliant Friend
Žánr Drama, Historický
Stanice HBO
Premiéra 18. 11. 2018
Vysílání neděle, 21:00

Délka pilotu: 60 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Saverio Costanzo
Herci Elisa del Genio,

Ludovica Nasti, Gaia Girace, Margherita Mazzucco, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

O čem to je?

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle mě zaujalo, alespoň částečně. Na jednu stranu mě sledování bavilo a docela by mě zajímalo, co se stalo. Na druhou stranu se ale tak nějak nemůžu donutit k těšení na další díly. Je to dost dlouhé a pomalé, navíc cizojazyčné, takže o to náročnější ke sledování. Ale musím říct, že je to bravurně natočené a herecké výkony včetně dětí jsou na špičkové úrovni.

Na začátku jsem se docela začala těšit na to, že by to mohl být nějaký horor nebo thriller, když hrdinka viděla dětského ducha své přítelkyně. Nakonec se z toho ale vyklubalo obyčejné historické drama, které zcela jistě bude mít pár vzrušujících a překvapivých momentů, ale obecně asi nikoho šokovat nebo udržovat v napětí moc nebude.

Líbí se mi, že se prostřednictvím vyprávění hlavní hrdinky seznámíme s celými jejich životy. Obecně mám podobné filmy a seriály ráda – když postavy v průběhu stárnou, dospívají, vyvíjí se. Tady sledujeme jejich dětství, a jelikož jde tuším o třídílnou minisérii, tak předpokládám, že v dalších epizodách bude dospívání / dospělost a zralý věk, takže to mě určitě bude bavit, jak se vyvinuly nejen ony samy, ale také jejich vztah, který z počátku rozhodně nebyl skálopevný a vřelý.

Ale jak říkám, je to dost náročné na sledování. Nejen, že musíte neustále být přilepeni očima na titulcích, ale to je ještě zkombinováno s poměrně rozvleklým vyprávěním a jen malou akcí. Podobné seriály takové bývají, takže pokud jste na tohle zvyklí, určitě se vám My Brilliant Friend bude líbit. Ale myslím, že kdyby to mělo víc jak tři díly, na maraton už by to až tak vhodné nebylo, že je opravdu lepší si ty epizody dávkovat po jedné.
  • minisérie
  • vyprávění životního příběhu
  • technická stránka zpracování, herecké výkony
  • pomalé tempo
  • dlouhá stopáž
  • nutno sledovat titulky
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Obsah seriálu zněl tak nějak neutrálně, ale všiml jsem si, že jde o italský seriál, a protože jsem žádný neviděl, tak jsem si řekl, že to využiji, a napravil jsem svůj nedostatek.

Nejvíce musím pochválit dětské herečky obou hlavních postav, jsou sympatické a umí hrát. Taky se mi líbilo, jak pěkně tvůrci vykreslili 50. léta v Neapoli. Přišel mi rušivý úvod, kde se ocitáme v současnosti a po chvíli nám hlavní postava začne vyprávět svůj příběh. Ale poté to nabralo tu správnou atmosféru.

V pilotu se jen seznámíme s postavami a jsou nám načrtnuty jejich vztahy, problémy a postavení. Postav je nám představeno docela dost, až to bylo místy docela obtížné sledovat. Jsem zvědavý, co se stane v dalších dílech a co všechno spolu hlavní hrdinky prožijí.
  • hlavní dvě herečky
  • zpracování prostředí a doby
  • začátek
  • až moc informací, které je třeba vstřebat
70 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Destinytte

Destinytte

Plánuji vidět. :)
před 5 roky
pataaaaaa159

pataaaaaa159

Vyjde někdy vůbec Serialzone Awards nebo se to prostě jen tak zrušilo?
před 5 roky
Caroline115

Caroline115

Taky by mě zajímalo, jak to vypadá se SZ Awards...mělo to vyjít v říjnu, no a stále jsme se toho...
před 5 roky
Další články k tématu