25. 5. 2019

Novinka pod lupou: Dead to Me (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Dead to Me
Žánr: Komedie
Stanice: Netflix
Premiéra: 3. 5. 2019
Vysílání: celá série najednou
Délka pilotu: 33 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Liz Feldman
Herci: Christina Applegate, Linda Cardellini, Max Jenkins, Luke Roessler, James Marsden, Edward Asner, Sam McCarthy

Ve zkratce

Jen právě přišla během tragické autonehody o manžela a útěchu hledá v podpůrné skupině. Tam se seznámí s ovdovělou Judy, která ji ihned dostane svou bláznivou a ztřeštěnou povahou. Obě ženy se brzy spřátelí, ovšem jak Jen postupně zjišťuje, Judy skrývá nejedno šokující tajemství.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál Dead to Me se na mém radaru ocitl úplnou náhodou, když vyšel článek s informací o novém traileru a v nadpisu článku stála jména dvou hlavních představitelek, Christiny Applegate a Lindy Cardellini, které jsem si oblíbila ve spoustě jiných seriálů a filmů. Po zhlédnutí traileru mi bylo jasné, že tuhle novinku musím zkusit.

V porovnání s trailerem nebyl pilot taková pecka (na některé scény dojde nejspíš v následujících epizodách). Pokud jste se na něj ještě nedívali, tak si raději pusťte rovnou pilot, ať nemáte tak vysoká očekávání. Pilot totiž špatný nebyl, jen je asi lepší do něj jít naslepo, protože trailer je udělaný tak, aby opravdu navnadil.

Hlavní duo Judy a Jen jsou dvě ženy, které ztratily své drahé polovičky. Každá se s touto situací vyrovnává po svém, ale přesto v sobě najdou pochopení a ihned se spřátelí. Nebudu nic prozrazovat, ale postava Judy je skutečně nepředvídatelná a první epizoda byla určitě jen ochutnávkou toho, co všechno se o ní ještě dozvíme.

Žánrově je seriál klasifikován jako komedie a já se vlastně bavila, ale nečekejte, že budou sekat jeden vtípek za druhým. Celkově byl pilot spíš úvodem do děje a představením hlavních hrdinek. Zbylé epizody jsem zatím ještě neviděla, ale už jen podle konce první epizody (a podle traileru) předpokládám, že nadcházející epizody se jako diváci nudit nebudeme.
  • originální komedie
  • obsazení
  • Judy a její tajemství
  • potenciál nadcházejících epizod
  • trailer je lepší než pilot
  • spíš jen úvod do děje a představení postav
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Popis až tak nezaujal, příběh může být zajímavý, ale věta oznamující, že Judy skrývá tajemství, čím jiným už by tvůrci chtěli nalákat. Ve skutečnosti jsem ale rád, že jsem do toho šel, protože ono tajemství nakonec bylo fajn, i když se možná dalo čekat.

Promo na celou sérii jsem viděl až po pilotu, takže když se zamyslím nad spádem epizody a tím, co bychom měli v dalších dílech čekat, asi to bude rychlé a zajímavé. Je fakt, že jsem měl docela obavu, další příběh vystavěný na něčí smrti, ovšem řekl bych, že se řadí k těm lepším. Judy a Jen jsou zajímavými postavami, každá jsou naprosto odlišná, na což vlastně tvůrci vsadili. Judy je sice nehorázně otravná (což byl záměr), ale zároveň je ztvárněna naprosto uvěřitelně. Netuším, do jaké míry se v příběhu ještě objeví podpůrná skupina, která je možná až zbytečně moc zesměšněná; teda mně to nevadí, každopádně i ta je zajímavá a postavy jsou i vtipné.

Humor nemusí úplně každému sednout, ono se úplně nejedná o komedii nebo tragikomedii, alespoň podle toho, kam vypadá, že se děj vydá. I přesto v dílech i do budoucna určitě bude prostor pro smích, kdy humorné prvky by mohli zprostředkovávat minimálně synové.
  • Jen a Judy
  • rozuzlení
  • vtipnost
  • odlišnost
  • uvěřitelnost
  • každému nesedne
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Seriál na první pohled vypadá nenápadně. Když se nad ním ale začnete zamýšlet, dokáže se vám dostat pod kůži. I když je to půlhodinovka, moc se u něj nezasmějete. Naopak, snaží se relativně odlehčenou formou ukázat vážná témata, konkrétně truchlení a ztrátu milované osoby.

Christinu Applegate mám ráda, takže je fajn, že ji můžu vidět v nové roli. Její postava mi ze začátku přišla dost nesympatická, ale postupně během pilotu se můj názor na ni měnil (stejně jako její chování), a nakonec jsem si ji i oblíbila. Není to typ postavy, kterou byste si ihned zamilovali, ale rozhodně jí můžete fandit.

Její nové přátelství se mi taky líbilo. I když má pilot jen pár minut, dokázal skvěle ukázat celý vývoj jejich vztahu. Stalo se toho opravdu hodně, což podtrhuje závěrečný cliffhanger. Do jisté míry se dal očekávat, ale přiznám se, že jsem nad tím nepřemýšlela, takže mě to trošku překvapilo. A příjemně, rozhodně tento závěr nalákal na další sledování.

Na druhou stranu ale nemůžu říct, že by ve mně seriál zanechal nějaký větší dojem. Myslím, že po pár týdnech od maratonu už si na něj nevzpomenu, nemá nic navíc, kvůli čemu by se měl řadit mezi mé zamilované. Je to pro mě ten typ seriálů, které si při sledování maximálně užiju, ale nemám potřebu je vidět opakovaně.
  • herecké výkony
  • dobře vykreslené emoce
  • cliffhanger
  • nemá nic, čím by se zařadil mezi zamilované
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát šanci seriálu Dead to Me? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Destinytte

Destinytte

Jsem ráda, že jsem tuhle NPL nakonec otevřela. Ráno jsem si pustila pilot a už sem v půlce série....
před 4 roky
IrmaVep

IrmaVep

První díl za mnou. TOHLE je Pilot jak má být!
před 3 roky
Další články k tématu