7. 5. 2024

Novinka pod lupou: Dead Boy Detectives (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dead Boy Detectives (Mrtví mladí detektivové)
Žánr akční, dobrodružný, drama, mysteriózní, nadpřirozený, fantasy
Stanice Netflix
Premiéra 25. 4. 2024
Vysílání celá série k dispozici (8 epizod)
Na CZ streamech Netflix (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 55 minut

O čem to je?

Charles Rowland a Edwin Pain se rozhodli nevstoupit do posmrtného života. Místo toho zůstávají na zemi a spolu se svou živou kamarádkou Crystal Palace vyšetřují zločiny týkající se nadpřirozených vě­cí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Všichni víte, jak stále truchlím kvůli přeobsazení Crofta a Tennanta, ale přísahám, že jsem tomu chtěl dát šanci a doufal jsem, že si i tak tuhle novinku oblíbím. Mám ale za sebou 3 epizody a je to prostě jedna velká bída. O hlavní duo nejde, to patří k tomu lepšímu, co seriál nabídne, jinak je to ale otravná vykrádačka Dirka Gentlyho, Good Omens, Umbrella Academy a já nevím čeho ještě… s tragickými dialogy a slabými postavami.
Připadá mi, jako kdyby se tvůrci nedokázali rozhodnout, co vlastně chtějí dělat a pro koho to chtějí dělat. Výsledkem je pejsko-kočičkovský dort 2.0. Chvílemi je seriál hororově děsivý, o minutu později zase puberťácky infantilní, hlavní záporáci (ač přehrávají až běda) jsou nemastní, neslaní, vedlejší postavy, které by mohly být zajímavé, nedostávají dost prostoru a variací na ztřeštěného, dobrosrdečného diblíka jsme za ty roky už viděli tolik, že už je to prostě jen otravné…
Navíc se tvůrci evidentně snaží „jít na ruku“ každému myslitelnému shipperovi, takže na sebe ve výsledku furt jenom někdo významně pokukuje, případně se chichotá či červená, ale nějaké jasnější nebo hlubší vyjádření citů aby člověk pohledal. Což by možná fungovalo, pokud by opravdu všem postavám bylo okolo patnácti, ale nezapomínejme, že hlavní dvojici je 16+35 a 16+108 let, tím pádem jsou tyhle teenagerské manýry dost trapné.
Taky mi hlava nebere, jak můžete obsadit zrovna Lukase Gage do postavy, která má být evidentně tak sexy, že se vám z ní srolujou ponožky, a totálně celý ten záměr zabít make-upem, kostýmy a hloupým scénářem. To neviděli Down Low?! Gage stačilo postavit doprostřed místnosti a dobře ho nasvítit! :D Jenže to se zase vracíme k tomu, že ten seriál se prostě nedokáže rozhodnout, pro koho vlastně je…
K tomu přihoďte líné psaní ve formě různých do očí bijících „náhodiček“ nebo naprosto nelogického jednání postav a sledování začne být opravdu spíš za trest. Nevím, asi to ze setrvačnosti už dokoukám, ale když si vzpomenu na tu skvělou epizodu Doom Patrol s Croftem a Tennantem, tak je mi vlastně až smutno, protože se evidentně z tohoto námětu dalo udělat něco mnohem, mnohem lepšího.

  • hlavní duo
  • znělka
  • hudba
  • Lukas Gage
  • „opsané“ vizuály
  • slabý scénář
  • otřesné dialogy
  • většina vedlejších postav
50 %
Mé hodnocení
Tempy

Mrtví mladí detektivové jsou vcelku povedená duchařina se spoustou efektů, kouzlení a dynamickým dějem, který je v pilotu až moc „hlučný“, ale posléze se vše trochu zklidní. Rychlé seznámení s detektivy, ať víme hned na úvod, co jsou zač a zbytek se dovídáme v průběhu dalších epizod. Tady se sice kecá, ale v rámci všudypřítomné magie a akce, kdy se v každé epizodě řeší jiný případ. Spojovacím prvkem epizod je pak uvěznění v městě a boj s čarodějkou, který je vcelku krvavý. Tím je o zábavu postaráno, satiricky podaný úřad pro mrtvé na útěku pobaví, špičkování mezi hlavními postavami také, byť by to mohlo jít i lépe. Je dobře, že mezi producenty je také Neil Gaiman, jelikož se seriál dotýká i světa Sandmana, na výsledné úrovni to je znát a seriál zcela jistě bude patřit mezi to lepší z produkce Netflixu, protože tak precizní dramaturgie ve spojení se zvukovými a filmovými přechody tu už dlouho nebyla. Je radost se dívat, jak se až klipovité podání podařilo ukočírovat do celkové kompozice o partě přátel ze záhrobí a nejen. Domnívám se, že se najde dost diváků, kterým se toto pojetí bude líbit více, než hloubavost Sandmana.

  • Hodně magie
  • Svižný děj
  • Občas se humorněji podané scény minou účinkem
  • Až moc klipovité
70 %
Mé hodnocení
richardK

Pilot byl super! Myslela jsem si, že mě to nebude až tolik bavit, ale musím říct, že nakonec jsem se opravdu bavila královsky. Přišlo mi, jako bych sledovala Lockwooda, jen to za mě bylo o pár tříd zábavnější. Míň dětské, víc cool. Prostě mi ten celkový vibe sedl o dost víc a těším se na další epizody.

Velkou roli na tom mají postavy a jejich představitelé. Oba týpci byli ještě takoví jakžtakž, ale vědma, démon a čarodějka za mě top, bavili mě náramně a hlavně díky nim mám z pilotu tak nadšenou reakci. Dívala jsem se na obsazení na IMDB a všichni tam jsou ve všech epizodách, takže za mě pecka a těším se na maraton.

  • čarodějka, vědma a démon
  • skvěle jsem se bavila
  • těším se na maraton
  • i ti dva hlavní jsou v pohodě, ale na vedlejší postavy nemají
90 %
Mé hodnocení
ragelly

The Sandman mě (navzdory všem odchylkám od předlohy) bavil, takže na spin-off jsem se těšila. Komiksovou předlohu mám načtenou, ale zrovna Dead Boys si moc nevybavuji. K pilotu jsem proto přistupovala s otevřenou myslí.
A ono to vůbec není špatné. Špičkování mezi hlavními hrdiny má své kouzlo. Jenom doufám, že se seriál nevydá cestou nejmenšího odporu, která by se nabízela a neudělá z nich pár. Minimálně Edwin vypadá, že trochu žárlí, když se na scéně objeví médium Crystal, jíž jeho kamarád Charles začne věnovat pozornost. Ale to jen tak na okraj. Postavy jsou sympatické. Dokonce i když jsou protivní a neurvalí, je zajímavé sledovat, co udělají příště.
Pilot nastolí svižné tempo a během zhruba 50 minut dokáže představit ústřední postavy, nastínit něco z jejich minulosti, vysvětlit, jaké mají schopnosti, co jim hrozí a navrch vyřeší celý jeden detektivní případ. To není zrovna málo, ale Dead Boy Detectives to zvládá organicky, v průběhu děje, ne že by se uchyloval k berličce v podobě dlouhých vysvětlovacích monologů či dialogů.
Vytkla bych tedy něco? Ano, oproti Sandmanovi je seriál přece jen o něco pubertálnější, to je dáno věkem hlavních hrdinů, ale ne tolik, aby se na něj bez újmy na zdraví nemohli podívat i dospělí. A osobně bych uvítala ještě větší propojení se světem Sandmana (cameo hned na začátku potěšilo), ale to mohou napravit další díly, uvážím-li cliffhanger na konci. Určitě budu koukat dál a jsem zvědavá, co mladí mrtví detektivové budou řešit příště. Už jsme z tohoto univerza měli Lucifera řešícího zločiny, ale duchové mají oproti tomu zase jiné schopnosti a je leckdy zábavné sledovat, jakým způsobem je používají a jak na ně reaguje ‚normální‘ svět či na nebohé médium, které se baví s lidmi, které nikdo jiný nevidí. S tím souvisí i specifický Gaimanův smysl pro humor, který mě osobně sedne… no, jako prdel na hrnec, ale někdo jiný to může vnímat odlišně.

  • Spád epizody – navzdory délce svižně uběhne
  • Zajímavé postavy a slovní přestřelky mezi nimi
  • Hravost a smysl pro humor
  • Zároveň seriálu nechybí napětí a pár hororových scén (to se týká hlavně scén s démonem)
  • Cliffhanger na konci pilotu
  • Ráda bych viděla ještě větší propojení se světem Sandmana (ale třeba přijde v dalších dílech)
  • Hrdinové jsou vážně mladí a podle toho to občas vypadá
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
_karel_

_karel_

Woke rozkaz zněl jasně.
před 11 dny
sandokan555

sandokan555

Ono by to az tak nevadilo, len sa to tam vobec nehodi a aj ta postava je taka uplne odveci.
před 11 dny
_karel_

_karel_

Ano, je to tak. Bohužel takových násilných implementací je čím dál víc.
před 11 dny
Další články k tématu