5. 2. 2024

Novinka pod lupou: Masters of the Air (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Masters of the Air (Vládcové nebes)
Žánr drama, válečný, minisérie
Stanice Apple TV+
Premiéra 26. 1. 2024
Vysílání pátek
Délka pilotu 62 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Austin Butler, Callum Turner

O čem to je?

Masters of the Air sleduje pravdivý a hluboce osobní příběh amerických bombových chlapců z druhé světové války, kteří přinesli válku až k Hitlerově prahu. Minisérie navazuje na seriál Band of Brothers (Bratrstvo neohrožených), vznikla na motivy knihy od Donalda L. Millera.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tohle byly pro mou naprosto marnou paměť na jména úplné žně. Už po nějakém šestém jméně, což nastalo v prvních pár minutách, jsem byla totálně v lese a po celé té nekonečné epizodě si pamatuju jen postavy Calluma Turnera a Austina Butlera, a to pouze proto, že jejich herce znám už dlouho a navíc se jim říká Buck a Bucky (který je který ovšem po mně nechtějte). Zbytek netuším, kdo to byl, jejich jména, funkce, hodnosti, nic. Dobrá zpráva je, že to na mém finálním zážitku ubralo jen malou část!

Uvědomuju si, že moje nadšení pro válečný žánr a moje neobliba špatných konců se šíleně rozchází. Bije se ve mně to, že ačkoliv to bylo vizuálně i hloubkou nádherné a chci to vidět dál (více Barryho Keoghana prosím!), tyhle podle-skutečných-událostí-natočená díla, kde víte, že všechno určitě nebude sluníčkové, moc dlouho a intenzivně nezvládnu. Ať už však převládá jakákoliv strana, kvalitu a velkolepost Vládců nebes nezapřu a přese všecky tyhle moje bláboly jsem se do sledování naplno ponořila a rozhodně to za tu podívanou stojí.

  • velkolepá výprava
  • obsazení (Austin dobrý, Callum skvělý, Barry výborný)
  • navzdory všem mým výmyslům mám chuť koukat dál
  • můj osobní problém: mám v těch chlápcích totální chaos
  • délka, ale znáte mě
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

První reakce pěly na novinku samou chválu. I já jsem si od prvních minut říkala, že to vypadá hodně dobře. Překvapilo mě to, protože jsem se na seriál moc netěšila, nemám válečné kousky v oblibě.

Postupně už mi ale přišlo, že to na mě bylo moc dlouhé. Postav je tu opravdu hodně a tím, že všichni mají na sobě to stejné a vypadají stejně, dělalo mi hodně problém se vyznat v tom, kdo je kdo. Samozřejmě kromě Austina, toho bych poznala na míle daleko, to je můj ňuchňáček už spoustu, spoustu let, dávno před Elvisem.

Co se mi líbilo, že seriál vypadá opravdu draze. Scény ve vzduchu jsou super. Na můj vkus moc dlouhé, ale vizuálně parádní. Další díly si pustím, ale ani ne tak proto, že bych byla tolik nadšená, ale spíš proto, abych si mohla odškrtnout, že jsem viděla seriál, který se stane jednou z topek roku 2024.

  • krásný vizuál
  • Austin
  • nevyznám se v postavách
  • na můj vkus moc dlouhé scény i v oblacích, i na základně
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nebylo pochyb, že tady dostaneme podívanou nejvyšší kvality, opět pod producentským dohledem Toma Hankse, či Stevena Spielberga. Zvolený filmový širokoúhlý formát (1:1,78) jen podtrhuje epičnost vzdušných záběrů a soubojů. K tomu dobově přesné modely letadel a jejich vybavení je lahůdkou nejen pro znalce. V tom ostatním ale děj nic zajímavého nenabízí, rvačky v baru, kamarádství, nebo rivalstvi, osobní traumata a problémy. To je v podstatě standard. Ale vše zapadá do kontextu války, tvůrci si navíc všímají i takových detailů jako je čištění přistávací plochy a toho, že mechanici nedostávají medaile a přitom na jejich kvalitě práce záleží, zda se osádka bombardéru vrátí v pořádku. Vedle burácejících motorů letadel a výbuchu pum musím pochválit i skvělou hudbu a zvuk, který souzní s kamerou a speciálními triky. Tady je ten největší důvod sledovat seriál na velké obrazovce s lepším zvukem. Pak dostanete jeden z nejlepších zážitků nejen letošní seriálové produkce.

  • Vizuál se speciálními efekty
  • Řada detailů
  • Hudba a zvuk
  • Děj je standardně pojatý
  • Občas jde mírně poznat, že jde o modely
80 %
Mé hodnocení
richardK

Tak jsem se rozhodl, že i přestože mě válečné filmy a seriály většinou vůbec neberou, (dokonce jsem nikdy pořádně neviděl Band of Brothers, které s touto novinkou souvisí), tak na Masters of the Air se teda podívám jakožto na jednu z nejočekávanějších novinek.

Musím říct, že je to velmi kvalitně natočené. Technicky i tím, jak to celkově působí. Tady podle mě ani nejde tak o nějaký příběh, jako o to správně zachytit atmosféru té doby a války, ukázat jaké to bylo a samozřejmě ukázat nějaké to napětí a akci. A to se tvůrcům bezesporu podařilo.
Stejně tak postavy působí sympaticky a jsou věrohodně, lidsky zahrané, jací to byli vlastně obyčejní chlapi, co neměli tušení, do čeho jdou a pak to uvědomění. Je strašný, jaký to všechno byli mladí kluci, někteří z nich vypadají ještě jak puberťáci.

Bohužel osobně mě to přesto všechno nechytilo, ale to je čistě vina žánru, který zkrátka není pro mě. Já to sice sledovat nebudu, ale vám, pokud vás tyhle válečné věci zajímají nebo baví, to rozhodně doporučuju, protože objektivně to je fakt dobré.

  • Filmařina
  • Atmosféra
  • Není to můj žánr
80 %
Mé hodnocení
darbak
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
CrazyGeek

CrazyGeek

Já mám zatím po třech dílech smíšené pocity. CGI mi občas ně úplně sedí. Jsou tam drobnější historické...
před 13 týdny
fabec1222

fabec1222

Je fakt, že v postavách je bordel, ale to bylo i v geniálním Bratrstvu, kde pak tvůrci...
před 13 týdny
Další články k tématu