20. 4. 2024

Novinka pod lupou: Franklin (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Franklin
Žánr životopisný, minisérie, historickýdra­ma
Stanice Apple TV+
Premiéra 12. 4. 2024
Vysílání pátek
Na CZ streamech Apple TV+
Délka pilotu 61 minut

O čem to je?

Drama prozkoumá napínavý příběh jednoho z největších hazardů v kariéře Benjamina Franklina. Ve věku 70 let, bez jakéhokoli diplomatického vzdělání, přesvědčil Franklin Francii – absolutní monarchii – aby se zaručila za americký experiment s demokracií. Díky své slávě, charismatu a vynalézavosti Franklin přelstil britské špiony, francouzské informátory a nepřátelské kolegy, a to vše při vytváření francouzsko-amerického spojenectví v roce 1778 a konečného míru s Anglií v roce 1783. Osm let trvající francouzská mise je Franklinovou nejdůležitější službou vlasti, bez níž by Amerika nezvítězila v revoluci.

Na motivy knihy A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America od Stacy Schiff.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jeden historický kousek mi díky dovče utekl (Manhunt), ale Franklinovi už jsem se vyhnout nedokázala. A asi půjde o jeden z mála Apple kousků, které vynechám. Nebavilo mě to, doba mě nezajímá, postavy nezaujaly. Pro milovníky dějepisu to asi bude jiná písnička, ale mně tohle opravdu nic neříká. První díl mě nudil a nenabídl nic, kvůli čemu bych měla koukat dál.

Možná bych to přehodnotila, kdybych chodila na střední, protože pořád zastávám názor, že podobné historické minisérie podle skutečnosti jsou pro učení to nejlepší, nejlépe zapamatovatelné, rozhodně lepší než drcení z nějaké učebnice. Ale moje školní léta jsou už naštěstí pryč a nemusím se zabývat něčím, co mě nebaví a nezajímá (i když osvěta se samozřejmě hodí v každém věku, to ne že ne).

Objektivně samozřejmě nechybí kvalitní herecké výkony, scénář podle skutečnosti, jen trošku přibarvený pro lepší zábavu diváků, taky nejde moc zkazit. Takže asi záleží na tom, jaký žánr osobně preferujete.

  • historická minisérie podle skutečnosti je ideálním prostředkem pro vzdělávání
  • kvalitní herecké výkony
  • kostýmy
  • zvláštní barevný filtr
  • příběh mě nebavil
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu