9. 3. 2024

Novinka pod lupou: The Gentlemen (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Gentlemen (Gentlemani)
Žánr akční, krimi
Stanice Netflix
Premiéra 7. 3. 2024
Vysílání celá série k dispozici (8 epizod)
Na CZ streamech Netflix (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 55 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Alexis Rodney, Theo James

O čem to je?

Eddie sdělil po otci velkou nemovitost. Hrdina však brzy zjistí, že dostal do rukou impérium s trávou, které vlastní legendární Mickey Pearson. Má na to, aby se proplétal temnými zákoutími britského krimi podsvětí a převzal kontrolu nad celou operací?

Seriál na motivy stejnojmenného filmu od Guye Ritchieho.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Konečně. Konečně seriál, který byl láska na první dobrou. Jasně, není to Matthew McConaughey, Charlie Hunnam a Hugh Grant, ale bylo to signifikantně lepší, než jsem se obávala. Filmoví Gentlemani jsou totiž naprostá a typickým stylem Guye Ritchieho geniálně vyprávěná lahůdka, takže laťka očekávání byla zatraceně vysoko. Seriáloví Gentlemani jsou (zatím) více nohama na zemi, není to takový chaos a netrvá minimálně půl hodiny, abyste se aspoň trochu zorientovali, která bije, ale pořád je to znatelně Guy Ritchie a jeho tvorba je můj oblíbený šálek čaje.

Tak bystré a svižné dialogy protkané přirozeným humorem a trefnými narážkami najdete málokde. Taky se jedná o jeden ze sta případů, kdy mi ani smykem nevadí přítomná britskost, a nakonec chválím i (nečekaně) povedené obsazení – Theo ani Kaya nejsou mí oblíbenci, nicméně tady chemie této dvojice zafungovala i na mě a největší překvapení přišlo v podobě Daniela Ingse, jehož ztvárnění Freddyho nemá chybu.

Miniaturní a téměř bezvýznamný problém mám snad jen s délkou, protože ačkoliv to miluju, jedna série odpovídá přibližně 4 plnohodnotným dvouhodinovým filmům, tudíž budu jenom doufat, že si na závěr neřeknu, že Guye Ritchieho na dlouho stačilo. Avšak ty dvě epizody, které jsem prozatím stihla, mě bavily od začátku až do konce a jestli to takhle půjde celou dobu, zvednu hodnocení možná až na stovečku.

  • brilantní dialogy
  • bezkonkurenční komediální stránka
  • působivé obsazení (zejména Daniel Ings)
  • svět a filmařina Guye Ritchieho
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Poctivě jsem si dohnal film a můžu říct, že jsem zatím ze seriálu nadšený. Jasně není to taková pecka se zvratem na zvratu za zvratem jako byl film, ale ten pocit a atmosféra z toho sálá. Navíc osobně miluju, když se autor k nějaké své předloze vrátí a rozpitvá ji ve stylu, jak to bylo dál / předtím / okolo. Vlastně jsem tím napsal, že mám rád spin-offy? Každopádně tady dostanete kousek přídavku a to se počítá i kdyby byl trochu okoralý, protože platí staré známé pořekadlo. Sic je to ztvrdlá pizza ze včera, ale pořád je to pizza!

V pilotu se toho stane tolik, až trochu mám strach, aby něco zůstalo tvůrcům i do dalších dílů. Každopádně dělat chůvu podobné rodince aristokratů musí být za trest a snad to ani za těch 50 milionů z trávy nestojí. Každopádně se mi libí, jak se vše řeší s klidem a jen „ty vedlejší postavy“ do toho pořád hází vidle. Předpokládám, že v dalších epizodách dojde i na sestru, ale s vysmaženým bratrem se dá vystačit evidentně také dlouho. Už se těším, jak se bude žehlit dalšího jeho cliffhangerový průser.

  • má to nádech atmosféry z filmu
  • dostatek zvratů
  • titulky v obraze, o tom, jak se přemýšlí o $
  • nemůžeme asi čekat žádný příběh za příběhem
  • chybí postavy z filmu
90 %
Mé hodnocení
Fruiko

Netflix se fakt snaží a jeho další adaptace populárního filmu z r. 2019 také. A je u toho opět Guy Ritchie, ale opět ne Matthew McConaughey, jaká škoda. Jeho lstivý výraz mi u Theo Jamese (Eddie) chybí. A to je asi moje největší výtka vůči jinak fajn podívané. Chybí tu ona lstivost a vychytralý plán, který přes různé peripetie dojde uskutečnění. V seriálu se Guy Ritchie vydává spíše cestou jeho prvního filmu Sbal prachy a vypadni, tudíž nabídne děj s náhodou, která ovlivní výsledek a bratrem, kterého by skoro každý uškrtil po 2 dílech. A jak v seriálu zazní „mozek sem,mozek tam, mrtvola kam se podívám“ v každé epizodě řeší hlavní postava Eddie prekérnost, s kterou se nepočítalo, což znamená více postav a košatější děj oproti filmu. S tím mu pomáhá nečekaná partnerka a jak se ukáže dcera mocného drogového bosse. Každá epizoda tak vypadá trochu jinak a to znamená, že některá se bude líbit více, některá méně. Jako ve filmu se ale mrtvolami šetří, což je v pořádku, ale více prostoru dostává dialog. Tady se ukazuje, že Ritchie není Tarantino a mnohdy trochu delší scény nemají takový náboj, aby udržely maximální pozornost. Ale buďte bez obav, mnoho jich není. Což i vyvažuje herecká přítomnost oblíbeného herce Ritchieho, Vinnie Jonese, který má pořád svůj tvrďácký výraz ve tváři a Giancarla Esposita, jenž i přes menší roli odvádí skvělý výkon. A tak jsem se v pohodě dodíval na celý seriál i když jsem vcelku brzy pochopil, kam směřuje finále. PS. Matthew McConaughey hrál hlavní roli i ve filmu Obhájce, který také Netflix převedl na TV. A tato adaptace se mi líbila o něco více.

  • Výborní Vinnie Jones a Giancarlo Esposito, byť v menších rolích
  • Řešení náhodných zvratů
  • Každá epizoda je jiná
  • Chybí více lstivosti a vychytralosti
  • Dialogové scény jsou někdy slabší
70 %
Mé hodnocení
richardK

Tohle bylo… dost zajímavé :D Film, kterým se seriál inspiruje jsem neviděl a s tvorbou Guye Ritchieho jsem obeznámen jen velmi okrajově, takže tuhle stránku jaksi hodnotit nemohu.

Ze začátku jsem sice trošku váhal, ale nakonec se mi to lehce netradiční zpracování a svéráznost celého pilotu vlastně líbily. Celý díl provázela dost specifická atmosféra, která ale k příběhu skvěle ladila. Kromě toho jsem měl ještě pocit, že sleduju spíš celovečerní film než seriál, takže si troufnu tvrdit, že to bylo zvládnuté i z technického hlediska, jako je práce s kamerou (i když tomu houby rozumím).

Líbily se mi i hlavní postavy, zejména Eddie a Suzie. Starší bratr mi lezl na nervy, ale zahraný byl dobře. Jsem zvědav, co nabídnou další díly, plánuju se na ně podívat.

  • Zpracování a atmosféra
  • Postavy
80 %
Mé hodnocení
darbak
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
sonkad

sonkad

Pôvodný film milujem, ale toto bolo doslova utrpenie..
před 9 týdny
sonkad

sonkad

💯 súhlas.
před 9 týdny
Kolombo

Kolombo

Ok, jdu si dát film před seriálem :-)
před 9 týdny
Další články k tématu