19. 1. 2024

Novinka pod lupou: Smysl pro tumor (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Smysl pro tumor
Žánr drama, komedie, lékařský
Stanice Česká televize
Premiéra 7. 1. 2024
Vysílání neděle 20:10
Délka pilotu 58 minut

O čem to je?

Ambiciózní Filip Kalina studuje čtvrtý ročník medicíny. Všechno nasvědčuje tomu, že je jednička. Jenomže rakovina si nevybírá a tumor, který Filip po hodinách studia dokáže skvěle popsat a dokonce i navrhnout jeho léčbu, se najde uvnitř jeho vlastní hlavy. Najednou je to on, kdo poslouchá, jak lékaři navrhují postup léčby. Co všechno se teď v jeho životě bude muset změnit?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Znám spoustu lidí, která mi řekla, že na seriál prostě nemá. Že věří, že to bude dobré, kvalitní, ale nemají na to sledovat (navíc ještě v neděli večer) seriál s takovouto tematikou. A je to úplně v pohodě. Ale po prvním dílu si myslím, že je to vlastně škoda. Já se na to naopak těšil, k originálu jsem se zatím nedostal a tady už z propagačních materiálů vypadalo, že by to mohlo být fajn. Rovnou vám řeknu, nemusíte z toho mít obavy, není to až tak temné, jak by se z příběhu mohlo zdát.

Úvodní díl tak trochu drží v napětí, dost času je věnováno představování postav, ale nijak se to nevleče. Naopak někam to směřuje a průběžně se něco děje. Dobře se na to dívá, scénář baví, postavy jsou přirozené a i obsazení sedí. Březina má můj obdiv za celý seriál.

Mám pocit, že se opakuju s jiným svým názorem, ale není z toho cítit lacinost, působí to prostě dobře natočené. Za mě je fajn i hudební výběr, který k dílu sedí a příjemně ho dokresluje. Už tady došlo na docela krutý střet s realitou, když se hlavní hrdina dozvídá, jak se s ním věci mají. Tvůrcům se skvěle podařilo zachytit tu prchavost života, kdy vám dojde, že dnes tu jste a… Tady chválím dost i kameru. Každopádně po této stránce jsem hodně zvědavý i na další průběh, jak se to podepíše na ostatních postavách. Úvod teda příjemný a těším se na další díly. Já, málem bych zapomněl, ještě jsem chtěl zmínit rozhovory na konci epizody. Že se sice jedná o seriál, ale s přesahem do skutečného života tvůrci zvýraznili skutečnými příběhy na závěr dílu. To je hodně silné a podle mě i důležité. Díky za to.

  • reálné zachycení situace
  • zasáhne
  • příjemné tempo
  • propracované
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Říkala jsem si, jestli tento český kousek prubnout, když už tam jsou dva názory, ale tak nakonec proč ne, jeden navíc nikdy neuškodí. Musím říct, že se mi na to dobře koukalo. Hrdina je sympaťák, příběh dobře odsýpal. Lékařské prostředí se mi líbí a ten střet s krutou realitou a vlastní smrtelností byl dobrá facka do obličeje, velmi dobře zobrazeno a natočeno.

Myslím, že tohle je jeden z českých kousků, který se hodně podobá třeba americké produkci. Věřím, že pokud bychom nevěděli, že je to natočené u nás, tak by mnozí z nás klidně tipli, že je to nadabovaný americký lékařský seriál. A to myslím jako pochvalu, většinou hned na první pohled jasně vidíte, že český seriál je natočený v Česku. Samozřejmě neberu v potaz české herce, ale celkovou atmosféru, tempo a styl natočení.

Ještě na závěr bych vyzdvihla samotný konec epizody, který sice nemá se samotným dějem nic společného, ale výpovědi skutečných bojovníků s rakovinou měly hodně silný dopad na emoce, zase jsem si uvědomila, že nikdo z nás není nesmrtelný a nikdy nevíte, co se vám postaví do cesty za překážky. Nemoc si nevybírá, ať už je vám 20, nebo 80.

  • líbivě natočeno
  • herecké obsazení
  • střet s realitou smrtelnosti
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
zdenicka

zdenicka

Normálně českým seriálům moc šancí nedávám a extra je nevyhledávám. Jsem ráda, že u tohoto seriálu...
před 16 týdny
Anyk

Anyk

No neříkejte, že ještě začnu sledovat českej seriál 🤔 Když jsem poprvé viděla ten název, už už jsem chtěla...
před 16 týdny
lenochod6

lenochod6

Ok, užkvůli tématu, jsem tomu nechtěla dát šanci a navíc je to český setiál, ale tohle vypadá odbře a úplně...
před 16 týdny
Další články k tématu