30. 1. 2024

Novinka pod lupou: Monsieur Spade (AMC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Monsieur Spade
Žánr krimi, drama, thriller
Stanice AMC
Premiéra 14. 1. 2024
Vysílání neděle
Délka pilotu 66 minut

O čem to je?

Seriál oživuje kultovní postavu z klasického románu Dashiella Hammetta „Maltézský sokol“ z roku 1930 – legendárního detektiva Sama Spadea. Děj se odehrává v roce 1963, kdy si Spade na odpočinku užívá poklidného života emigranta na jihu Francie, což je v ostrém kontrastu s dobou, kdy pracoval jako soukromé očko v San Franciscu. Jeho klid však naruší zvěsti o návratu starého protivníka. Když je v místním klášteře brutálně zavražděno šest jeptišek, je Spade vtažen do vyšetřování. Město truchlí, a jak se případ rozvíjí, vycházejí na světlo tajemství a objevují se nové stopy. Spade si brzy uvědomí, že vraždy souvisejí se záhadným dítětem, o němž se věří, že má mimořádné schopnosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Další z řady uměleckých seriálů, které mají nulové tempo, ale hrají to hlavně na ceny na základě silných hereckých výkonů a kvalitní kinematografie. Po technické stránce je seriál opravdu dechberoucí, každý záběr vypadal jako hýbající se obraz.

Clive Owen v hlavní roli je samozřejmě velké lákadlo, hlavní role se zhostil výborně. Ne každému ale sedne charakter jeho postavy nebo postavy obecně. Taky jsem byla trošku zmatená z toho skoku v čase, tak nějak jsem na něj nebyla vůbec upozorněná a najednou koukám, že všechno je nějak úplně jinak než o scénu dřív.

Ta scéna v kostele mi navíc vůbec neseděla do celkového konceptu první epizody. Celou dobu je to takové o ničem, jen v podstatě přežívání, a najednou buch a je to takový thriller. Ale přiznám se, že jsem uvítala, že se tam alespoň něco stalo, alespoň trošku to navnadilo na další epizody.

  • hlavní představitel a jeho herecký výkon
  • krásně natočeno
  • akce v kostele
  • víc než na příběh se to soustředí na atmosféru a všednost, což nevyhledávám
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
richardK

richardK

Maltézský sokol je synonymen detektivního žánru a film se řadí mezi noir. Tak se na Owena juknu, zda to...
před 14 týdny
Další články k tématu