2. 5. 2024

Novinka pod lupou: The Spiderwick Chronicles (Roku)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Spiderwick Chronicles
Žánr dobrodružný, fantasy
Stanice Roku
Premiéra 19. 4. 2024
Vysílání celá série k dispozici (8 epizod)
Délka pilotu 46 minut

O čem to je?

V centru dění stojí rodina Graceů – dvojčata Jared a Simon, jejich sestra Mallory a matka Helen. Všichni se společně přestěhují do starobylého nového domu a začnou odhalovat temné tajemství o svém pra-prastrýci. Ten kdysi dost možná objevil skrytý vílí svět, který existuje paralelně s tím naším.

Seriál je adaptací populárních fantasy románů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Přijde mi, že se většina fantasy točí podle nějakých šablon. Pilot nebyl nijak převratný ani originální, děj i postavy byly dost přímočaré, po pilotu je docela jasné, o co v seriálu půjde. Ale i tak se to celkem dobře sledovalo, takový lepší průměr. Je docela evidentní, že je to mířené hlavně na mladší publikum, i když sledování si mohou užít i dospělí.

Postavy působí poměrně sympaticky, hlavně mamka a bráchové, i když zrovna černošská rodina mi do tohoto typu příběhu a prostředí z nějakého důvodu zrovna příliš nesedí. Hlavní záporák má taky svůj potenciál. Díky scéně s kočkou jsem ho fakt neměl rád (ano, cat person zde).
Hezky zpracovaný je i vizuál, zejména staré viktoriánské sídlo. V pilotu jsme také už mohli zahlédnout několik fantaskních tvorů – efekty jsou ucházející, nicméně ta animace je tam poměrně znát. Již zmíněný záporák se ale docela povedl, i když toho jsme zatím zrovna moc detailně neviděli.

Samotný závěr mě bohužel na další sledování moc nenalákal, protože nabídl pro mě jedno z největších a nejočekávanějších klišé (asi od půlky pilotu jsem čekal, že to takhle skončí). Jestli budu sledovat dál si ještě promyslím.

  • Fantasy! To je vždy plus
  • Hezký vizuál
  • Předvídatelný děj a hlavně konec
60 %
Mé hodnocení
darbak

Asi jsem ovlivněná mým nedávným maratonem, ale tohle na začátku vypadalo úplně jako Zámek a klíč. Tři sourozenci se s matkou nastěhují do starodávného domu z dětství rodičů, který je kouzelnější, než se na první pohled zdá.

Celé to má takový podobný nádech, ale klíče mi přišly zajímavější. Tady jsou nějaké víly, skřítci a podobná stvoření, prostě se to všechno přiklání spíš k dětem. I když tam jsou i maličko strašidelnější momenty, ale asi cílovka je hlavně 13–16 let.

A teda nevím, jak to máte vy, ale mně Christian Slater do role záporáka absolutně nesedí. Ta jeho dcera už je lepší. Ale celkově herecké obsazení nic moc neoslovilo. Myslím, že s tím, jaké problémy ohledně seriálu byly, už další série nevznikne, tak na tu jednu asi zkusím kouknout, ale nečekám od toho žádnou velkou hitparádu.

  • fajn fantasy pro teenagery
  • herci/postavy
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Film mám stále ve své videotéce, ale dlouho jsem ho už neviděl. Přeci jen je určen menším divákům a doby, kdy bylo pro koho film pustit, jsou pryč. Proto mně zaujala seriálová verze, určena již teen divákovi. Takže je i o něco temnější a „netvoři“ si pomlsávají na lidech. A tady je to fajn, byť děsivá hororová atmosféra se nekoná. Děj, skákající v čase, postupně seznamuje hlavní protagonisty příběhu, který je osazen afro americkými herci v rolích rodiny Spiderwicků a zlí jsou tentokrát bílí. Christian Slater má doby největší slávy už za sebou, ale v této roli je fajn. Jen to se nedá říct o ostatních. Připadá mi, že se hlavní postavy / herci Jared a Simon nedokáží vžít do světa fantasy. Navíc Jared má psychické problémy a děj se mu dost věnuje, což jej trochu brzdí. Nepotěší ani to, jak přichází k zjištění, že je tu zlo, což je podáno laxně. Vsuvku s šermířkou jsem pak vůbec nepochopil, působí rušivě. Jinak ale jde o řemeslně solidní podívanou, která přináší zápletku jinak „tvarovanou“, než jak to bylo ve filmu. Uvidíme, zda je to dobře.

  • Rozvíjející se temná zápletka
  • Starý dům
  • Trochu psychologické
  • Herci, hrající Jareda a Simona
  • Laxně podané zjištění, že je tu zlo
  • Zbytečná scéna s mistrovou šermu
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu