4. 2. 2024

Novinka pod lupou: Griselda (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Griselda
Žánr životopisný, minisérie, krimi
Stanice Netflix
Premiéra 25. 1. 2024
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 51 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Sofía Vergara

O čem to je?

Minisérie podle skutečné události vypráví příběh Griseldy Blanco, která vytvořila jeden z nejvýdělečnějších kartelů v historii. Hrdinčin smysl pro rodinu a nebezpečný mix charismatu a nečekané divokosti jí pomáhaly navigovat mezi rodinou a podnikáním a vysloužily jí přezdívku Černá vdova.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nebylo to špatné. Což je v první chvíli asi jediná věc, co mě k tomu napadá. Jedná se o ten typ seriálu, který je dobře natočený, herecké výkony jsou na dobré úrovni, ale nijak zvlášť nezaujme, neutkví v paměti.

Hlavní hrdinka je naštěstí docela sympatická, což je důležité, protože hlavně na ní celý příběh stojí. Otázkou je, jestli dokáže utáhnout celý seriál. Chvílemi mi její jednání přišlo dost naivní, ale rozhodně má koule a může být zajímavé sledovat, jak se vypracuje až na vrchol.

O ostatních postavách a celém prostředí se pak nic moc říct nedá, je to prostě takové to typické drogově-kartelové. Milovníci žánru si asi přijdou na své, ale nevím, jak ostatní. Jak říkám, pro mě tam nebylo nic extra, co by mě fakt chytlo a nutilo sledovat dál. Ale šanci tomu asi ještě dám.

  • Obecně je to dobře zpracované…
  • … ale nijak zvlášť to neutkví v paměti
70 %
Mé hodnocení
darbak

Na to, jak drogovou tematiku nevyhledávám, tak mě pilot příjemně překvapil. Asi je to tím, že seriál je pěkně klasicky netflixácký, vytvořený líbivě pro velké masy diváků. I když se točí hodně kolem drog, tak důraz klade hlavně na osobnost hrdinky a její trnitou cestu za úspěchem, což se mi líbí.

Hodně se mluvilo o tom, jestli je Sofia do hlavní role ta správná volba. Za mě úplně v pohodě, Glorii jsem v ní vůbec nepoznávala. Je o pár let starší, má starší make-up, vlasy, ale hlavně za mě hraje dobře, do hlavní role mi tedy sedí.

Celkově tedy za mě fajn, určitě se mrknu na celou sérii. Asi to nebude moje nová srdcovka, ale i tak si sledování užiju.

  • Sofia v hlavní roli
  • podle skutečnosti
  • líbivě zpracováno
  • někdo možná neocení to líbivé zpracování pro masy
  • chybí trošku ryzí autentičnosti
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak s Griseldou to nebude jednoduché. Tvůrci parádního Narcos s Escobarem se rozhodli přenést na obrazovku život kokainové „Kmotry“ Griseldy Blanco. A hodně si přitom vymýšleli. Místo zabijáckého monstra nám servírují utlačovanou ženu, vzornou matku a kmotru jejich blízkých spolupracovníků, která jim pomáhá. Jenže přezdívku Kmotra dostala podle jejího oblíbeného filmu Kmotr (Don Corleone, znáte to). Sama se podílela na zabití několika desítek lidí a nepřímo až stovek. To, že hned na úvod první epizody zabije svého manžela a poté uteče do Miami, je částečně pravda. Jenže ve skutečnosti prchala už s novým manželem a prvního chlapa zabila cca v 11 letech. V 6 dílné sérii sledujeme její život a jeho interpretaci očima tvůrců, kteří Griseldu představují v podstatě jako oběť prostředí, ve kterém vyrůstala. Její vzdor a ochota se postavit drogovým bossům čtěte chlapům, může být pro řadu diváků přitažlivá, obzvláště, když se k tomu přidá i mateřská povaha (má 3 chlapce, ale to, že nejstarší se jmenuje Corleone se dozvíte až později). I proto je vidět snaha režie její brutální svět upozadit a více rozpitvávat její osobnost. A tady to dost selhává, pokud znáte fakta. Pokud jste jimi nepolíbený, tak si seriál užijete. Její průlom na scénu je v prvních 3 epizodách dobře podaný, nějaká ta vražda a spřádání plánů, jak se stát drogovým Kmotrem tu nechybí, ale nemá to onu dynamiku Narcos. Místy to dokonce působí jako kokainová telenovela a od 4 epizody ději trochu spadne tempo, některé scény jsou povrchně podané a „souboj“ policejní jednotky s kartelem nemá šťávu. Navrch teprve v 5. epizodě vidíme, jak Giselda zavraždí svou přítelkyni v době, kdy sama byla pod vlivem drog a díky nim se stává paranoidní. Ne, ne Griselda už v té době měla za sebou haldu mrtvol. Moc tomu nepřidá ani výkon herečky Sofie Vergary, který je sice dobrý, ale zprávy o úpravě jejího zevnějšku budou asi zajímavější. Nakonec je dobře, že jde o minisérii, protože sonda do duše zabijácké Kmotry, o které i Pablo Escobar prohlásil, že se ji bál, mohla být zajímavější. Tvůrci se nám totiž snažili namluvit, že proto, že byla výřečná a chytrá. Jenže toho se Escobar určitě nebál. I přesto všechno jde o solidní řemeslo, kde se divák bude bavit, pokud se nebude zabývat skutečností.

  • Kokainová story , líznutá telenovelou
  • Znalost skutečného života Griseldy
  • Seriál se značně liší od skutečnosti
  • Děj je více zaměřený na osobnostní profil Griseldy
60 %
Mé hodnocení
richardK

Po dohledání informací a zhlédnutí vizáže skutečné Griseldy Blanco chápu krok maskérských úprav kočky jako je Sofía Vergara (navíc jsem četla, že taky chtěla, aby ji diváci brali vážně v dramatické roli), moc naopak nechápu, proč z chladnokrevné narkobaronky vytvořili v rámci možností sympatickou ženskou, matku, se kterou spíš soucítíte, než byste se jí báli.

Nějak jsem nepobrala, jestli se z ní tvůrci snaží udělat cool feministickou ikonu, která se “chuděra” musí prosadit v chlapském drogovém světě, nebo nebezpečné monstrum. Po zhlédnutí dvou epizod mám zatím pocit, že se tak nějak plácají mezi obojím, což není vůbec šťastné, rozhodně bych byla pro držet se druhé zmíněné varianty a klidně v ní přidat.

Příběh jako takový mě docela zaujal, ale ne natolik, abych měla bezprostřední chuť podívat se i dál. Na můj vkus se nejedná o zrovna nejatraktivnější téma a prostředí a nakonec jim vůbec nepomohlo ani to, že jsem se odpoledne před Griseldou koukala na tuzemského Hojera, který byl pro mě zážitkově minimálně o dva levely výš.

  • výkon a makeup Sofíe Vergary
  • měli by si ujasnit prezentaci Griseldy
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
lenochod6

lenochod6

jako já jsem si prvně pustila pilot a až pak si četla něco o reálné Griseldě, takže jo, to co jsem...
před 13 týdny
Další články k tématu