15. 3. 2024

Novinka pod lupou: To se vysvětlí, soudruzi! (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název To se vysvětlí, soudruzi!
Žánr komedie, fantasy, scifi, nadpřirozený, hororretro
Stanice Česká televize
Premiéra 3. 3. 2024
Vysílání neděle
Délka pilotu 45 minut

Kdo?

O čem to je?

Skeptický vyšetřovatel David Zajíc a naivní a nadšený vědec Vojta Bek společně hledají odpovědi na paranormální záhady v 80. letech minulého století.

Musí se zabývat mimo jiné únosy mimozemšťanů, náboženskými zázraky nebo útoky příšer, přičemž jim na záda neustále dýchá dvojice agentů StB – drsná agentka Snížková a její kolega Hora.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už ze samotného názvu seriálu jsem nebyl nejšťastnější a ty blbosti s názvy epizod to jen podtrhly. Nicméně kdyby to byla ta nejhorší věc seriálu, jsem vlastně spokojený a pustím si nový díl každou neděli. Jenže… Nefunguje to celkově a bohužel pro mě, mám v hlavě pořád ještě docela živě seriál OVNI(s), který je mnohonásobně lepší. Tak nějak se nemůžu zbavit pocitu, že prostě soudruzi byli natočení právě na základě francouzského seriálu, už jen to, že v obou figuruje skutečně existující ústav pro jisté jevy (s tím rozdílem, že GEPAN jako GEIPAN stále funguje). Nicméně tady mi chybí a vlastně mi to poslední dobou začíná chybět obecně u české produkce, přestáváme být schopní si ze sebe utahovat, není tu žádná fajn satira, parodování. Co předvádí soudruzi, to je jen ubohé.

Postavy jsou tu otravné, baví mě tu jen Leoš Noha, který tu prostě hraje s takovou lehkostí, že mi tu nevadí. Druhá a poslední věc, která tu je příjemná, je špičkování agentky Snížkové se Zajícem, kteří jsou ale jinak nudní. A když se vrátím k herectví, Cina, umí ten člověk jiný výraz?

Příběhově nestojí úvodní díl za nic. Kde je prostor na něco zajímavého, tam je to střižené nebo úplně zabité. Úvodní scéna má takový potenciál, teda až ta denní část, ale zase je jen promarněná. Umělecky je udělaná a zachycená dobře, ale pak už se s tím vůbec nepracuje, přitom to mohlo být tak super. A zbytek, no, nuda k uzoufání. Sází se tu vlastně výhradně na dobu a ta to neutáhne, navíc se zbytečným scénářem.

Jak jsem říkal, bavil jsem se jen u Nohy a u pošťuchování dvojice, jinak jsem se nudil a místy mi bylo trapně. prostě si musím položit tu otázku. Toto má vytrhnout seriálovou tvorbu České televize? Prosím, ne.

  • Leoš Noha
  • občasný střet Snížkové se Zajícem
  • nuda k uzoufání
  • špatný scénář
  • promarněné
  • je mi při sledování trapně
40 %
Mé hodnocení
jesmot

Upřímně? Čekala jsem to horší. Na to, jak podobné české komedie nevyhledávám, tak sledování nebolelo tolik, jak jsem si myslela. Pořád to není něco, co bych cíleně vyhledávala, ale kdybych na to náhodou narazila v televizi, tak asi nebudu mít chuť vypíchnout si oči, takže za mě úspěch.

Každopádně určitě nejsem člověk, kterého názor by zrovna v tomto ohledu byl směrodatný, protože už české seriály samy o sobě to u mě mají těžké, a komedie trojnásob. Ještě dokážu dát nějaké průměrné odlehčené kriminálky, které jsou pro ostatní odpad (nebo přinejlepším guilty pleasure), ale na podobné kousky mě neužije. Tak doufám, že i fruiko se rozhoupal a najdete v tomto článku i jeho názor, protože on je rozhodně vhodnější cílovka.

  • herecké obsazení
  • policajtka je super
  • nikdo mi nevadil
  • samotné téma hledání mimozemšťanů mě absolutně míjí
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Jsem si z toho dělal v našem videopokecu legraci, když jsem říkal, že kritika je nadšená a oceňuje takové divnosti jako nasvícení scén. No… Auta v poli fakt svítí skvěle. Ale celý ten styl, kdy to vypadá, jako spin-off návštěvníků, co se týče roku výroby mi tak nějak nesedl.

Děj pilotu se nijak nezdržuje s představováním postav a všechno se dozvíme celkem svižně za běhu a docela i přirozeně, když se představuje nový kolega. Děj je takový jednoduší a v podstatě jde o takovou jednodušší detektivku, kde hlavním twistem je prohozený film ve foťáku. Takže žádné složité vyšetřování.

Co se týče hereckých výkonů, tak to svým „zhuleným“ stylem pro sebe ukradl celé Jiří Macháček, který všechny ostatní válcuje, jak kdyby byl z 1. ligy a ostatní z nějakého okresního přeboru.

Akta X od toho nečekejte, spíš to je směřované do komedie, jen s tím, že tam ta komedie tak nějak chybí. Což bude asi ten hlavní problém. Nejlepším vtipem tak zůstává teleportace gauče z kanceláře k sobě domů a léčení alergie na politiku v Jánských lázních. Ale to je zoufale málo.

  • Jiří Macháček
  • Jiří Macháček a jeho občasné (bohužel jich je zoufale málo) hlášky
  • občasné konfrontace s STB
  • málo vtipu, ale fakt málo
  • málo detektivky, ale fakt málo
40 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Fruiko

Fruiko

Druhý díl o fous lepší, ale pořád je to děsně strašný. A nevyvážený. Je tam jedna skvělá scéna a pak...
před 8 týdny
lososmaster

lososmaster

Asi celkem kontroverzní názor, ale mně se to docela líbilo. Jako jo, detektivní zápletka fakt slabá a...
před 8 týdny
Fruiko

Fruiko

Jako jo, někdy funguje, ale přijde mi ho tam hrozně zoufale málo. Říkám jedna boží scéna na epizodu to...
před 8 týdny
Další články k tématu