15. 2. 2024

Novinka pod lupou: One Day (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název One Day (Jeden den)
Žánr romantický, drama, minisérie
Stanice Netflix (Velká Británie)
Premiéra 8. 2. 2024
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 38 minut

Kdo?

Tvůrci David Nicholls, Nicole Taylor
Hrají Ambika Mod, Leo Woodall

O čem to je?

Em a Dex se seznámí během studia vysoké školy. Následně příběh sleduje jejich vztah/nevztah každý rok, a to vždy ve stejný den daného roku. Seriál je adaptací románu od Davida Nichollse.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jelikož jsem viděla film – ne jednou a zbožňuju ho -, budu názorově hodně při zemi a začnu tím, že jestli tomuhle něco zásadního chybělo, tak kouzlo Anne Hathaway. A potom chemie mezi hlavními postavami, protože fandit jim je klíčová pointa celého příběhu. Oba herci v této verzi jsou sice sympaťáci, ale pouze každý zvlášť a bohužel jsem se ani za nic nedokázala dokopat k tomu, abych se přenesla přes to, jak moc jim ten vztah ne-vztah nevěřím.

Přiznám se, že jsem zhlédla první dvě epizody a zbytek rovnou v rychlosti projela, abych zjistila, jestli děj půjde stejně. Na základě toho, co jsem viděla, to jde jak přes kopírák, jen jsou jednotlivé scény rozvinutější (1:0 pro seriál). Nejedná se o feel-good romantiku pohádkového typu (jež je můj šálek čaje), je to taková ta smutná romantika ze života, ačkoliv tady vše vypadá milionkrát barevněji (a tím pádem veseleji, což mě rozčilovalo). Zklamalo mě i zakomponování těch scén, co byly ve filmu poprvé až posléze při jeho zakončení, to se mi líbilo více.

Nemít s čím srovnávat, asi budu spokojenější. Ostatně knihu jsem nečetla, ale nevybavuju si, že by film měl špatné ohlasy, a přece to nebylo tak dávno, aby bylo nutné dělat další adaptaci toho stejného, když existuje milion jiných originálních námětů, které by si hrané zpracování zasloužily. Odchovaná filmem od výsledku neodcházím nadšená a výkon Jima Sturgesse s Anne Hathaway to pro mě ani smykem nenahradí.

  • všeobecně to není vůbec špatný počin
  • proč adaptovat něco, co nepotřebuje být znovu zadaptováno?
  • hlavní dvojice nesahá Anne s Jimem ani po kotníky
  • ten veselý vizuál na mě působil kontraproduktivně
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Mám srdce roztříštěné na milion kousků. Předlohu neznám a film taky ne, vlastně abych byla upřímná, zrovna na něj koukám teď, když píšu tento názor, den potom, co jsem dokoukala celou minisérii.

Tak nějak mi od pohledu bylo jasné, že tenhle seriál bude jako stvořený pro mě. Na pohled podle popisu a plakátu mi hodně připomínal Normal People, který jsem si taky naprosto zamilovala a vždy ráda očekávám něco podobného. A tato novinka za mě doručila maximálně.

První díl je takový seznamovací. Poznáme postavy, sledujeme, jak se seznámí, a tak nějak je nám jasné, že je toho ještě spousta čeká. V pilotu jsem mezi nimi ještě necítila až tak velkou chemii, jak bych si přála, rozhodně jsem nebyla úplně přesvědčená, že se zvládne vyrovnat té vysoko nastavené laťce od Normal People.

No ale jelikož mi fruiko dal za úkol, abych na to koukla, abychom se měli o čem bavit v dalším pokecu, tak jsem si pustila rovnou i další díl. A další. A další. A nakonec byla půlnoc a já jela závěrečnou 14. epizodu a byla jsem emočně naprosto vyždímaná, oči zarudlé, ubrečené.

Já prostě miluju, ale zároveň nenávidím podobné filmy a seriály, které mě takhle dostanou. Ale o tom to je, prostě o tom zážitku, a nic víc si ani nemůžu přát. Takže po pilotu hodnotím 80 %, protože ač byl úžasný, pořád jsem v něm viděla rezervu a potenciál se zlepšit. Potenciál, který nakonec v mých očích seriál víc než naplnil, takže za minisérii jako celkem dávám plný počet – 100 %.

A mám pár bodů do pokecu, včetně srovnání s filmem.

  • hlavní hrdinové a jejich představitelé
  • zábavný a poutavý příběh
  • uzavřená minisérie
  • ideální pro maraton
  • mezi postavami není (zatím) tolik chemie, jak bych si představovala
80 %
Mé hodnocení
ragelly

A máme tu další adaptaci úspěšného filmu One Day. A na rovinu Ambika Mod není Anne Hathaway, ale hrát umí. A je to je fajn podívaná o mladém páru, který k sobě něco cítí, ale vlastně neví co. Jedna prožitá noc jim dá možnost to zjistit, protože byť od sebe odchází, tak komunikují spolu na dálku, přičemž si mezitím řeší svoje vlastní životy. Aspoň se domluví, že se budou vídat jednou ročně. Řemeslo je tady opět zvládnuté na výbornou, nakonec jsem to už v minulém názoru psal, že Netflix diametrálně zvednul laťku kvality nahoru. Prozatím. Osobně nemám moc seriálovou romantiku v oblibě, ale u One Day jsem hned dal 2 epizody. Důvodem je, že to není žádná přiblblá story, ale spíše dramatický pohled na platonickou lásku a život mladých lidí. Navíc výborně zahraný, s dobrým soundtrackem. Jen ty střídající se polohy dynamika vs loudavost. kdy ona si užívá, on řeší problémy s rodiči, mi někdy nesedly a pár scén bylo trochu dlouhých. Tak si říkám, zda není 14 epizod až moc.

  • Řemeslně zvládnutá story
  • Solidní herecké výkony
  • Soundtrack
  • 14 epizod
  • Občasné zpomalení tempa
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Tesa.

Tesa.

Mám pozretých zatiaľ prvých 5 častí, ale mierne s tým bojujem. Súhlasím, že herci sú sympatickí, aj...
před 12 týdny
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

ragelly Souhlasím s tím, že prostě záleží, komu co víc sedne. Film je pro mě citová záležitost, kterou...
před 11 týdny
ragelly

ragelly

Já si znovu pustila ten díl na svatbě a řeknu ti, že hned jak se na sebe v obřadní síni podívali,...
před 11 týdny
Další články k tématu