3. 2. 2024

Novinka pod lupou: Death and Other Details (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Death and Other Details
Žánr drama, krimi
Stanice Hulu
Premiéra 16. 1. 2024
Vysílání úterý
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Rufus Cotesworth býval kdysi za nejlepšího detektiva na světě. Hrdina má za úkol vyřešit vraždu během plavby po Středozemním moři na palubě zaoceánské lodi plné bohatých a vlivných cestujících. Všichni na palubě skrývají svá osobní tajemství. Kdo z nich je ale vrah?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Poirotovský detektiv a vyšetřování vraždy v uzavřené skupince lidí, kde je každý podezřelý – pokud těmhle mystery příběhům fandíte jako já, tohle by mělo být přesně pro vás. Zklamaná z výsledku nejsem, ačkoliv mám pocit, že už jsem něco podobného někdy viděla (což se však v téhle době s takovou frekvencí novinek prostě občas děje) a taky jsem z nějakého důvodu čekala trochu komediálnější pojetí typu Knives Out, ale ono je to přízemnější.

Hlavní hrdinka mi byla sympatická, Mandymu role sedla a potěšil Rahul Kohli. Seriál provází fajn atmosféra, moderní doba v kontrastu s vintage vzhledem lodi opravdu evokovala dílo Agathy Christie. Líbil se mi střih a styl vyprávění scén, protínání flashbacků. Jedna věc mě ale dost vyrušila, a to zbytečná explicitní nahota, čistě proto, že to tady podle mě vůbec nemuselo být, protože cpát sex všude, přestože to není ani smykem klíčové pro děj, ani to nekoresponduje s žánrem, je snad nějaký mnou nepochopený módní výstřelek.

  • detektivka typu Agathy Christie
  • styl vyprávění
  • atmosféra lodi
  • jako bych to už párkrát viděla
  • explicitní scéna
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Smrt a další detaily. Spoustu detailů, až mně to nějak unavilo a musel jsem si první 2 epizody pustit, až když jsem měl náladu vnímat vše, co se v této detektivce odehrává. Úvod patří vyšetřování smrti matky, tehdy malé Imogene, kdy se nám představí nejlepší detektiv světa Rufus Cotesworth, jehož hraje Mandy Patinkin. Po pár letech se již dospělá Imogene nachází ve společnosti velmi bohatých lidí, jenž plují luxusním parníkem oceánem a dvě rodiny tam domlouvají velký obchod. Objeví se tam také detektiv Rufus. A mrtvola, jak se ukáže, jde o jeho „Dr. Watsona“. Děj se posléze začíná promíchávat s minulostí a zjistí se, že Rufus má případ zavražděné matky Imogene nevyřešený a tak se ti dva dají dohromady, protože Rufus si myslí, že jeho přítomnost na lodi může souviset s oním vyšetřováním. Jeho hlas pak nás upozorňuje, ať sledujeme detaily. A tady je částečně kámen úrazu. Vyprávění se totiž pohybuje v několika stylech, nejdříve detektivka, pak snobárna na lodi, poté zlodějská atmosféra a ne vždy to drží pohromadě, protože do toho se vkrádají i skoky v čase a vzpomínky. Tady sledovat detaily je místy náročné. Dokonce ani Patinkin mi tady úplně nesednul a domnívám se, že další „Sherlock, nebo Poirot“ se nekoná i když dekorace je parádní a vizuálně patří seriál k nadprůměru..

  • Vizuál / dekorace
  • Mandy Patinkin
  • Místy až komplikované
  • Míchání stylů vyprávění
50 %
Mé hodnocení
richardK

V pokecu s Fruikem jsem lákala na to, že jsem si tento seriál schválně nechala na konec jako třešničku na dortu. A musím říct, že jsem udělala dobře, protože tohle byla pecka! Je to přesně můj žánr. Má to tempo, akci, chytré, sympatické postavy a velkou tajuplnou serializovanou záhadu, která se bude postupně rozplétat.

Od začátku jsem seděla u obrazovky jako přikovaná a jen s napětím čekala, co se stane dál. Velké plus dávám i za prostředí luxusní výletní lodi, to bude už asi navždy moje srdcovka, loni jsem ji zkusila poprvé a zamilovala si ji, už se těším, až se zase někam takhle vydám.

Styl vyprávění je hodně osobitý. Myslím, že ze seriálu nespustíte oči, takže bych ho určitě nedoporučovala jako podkres. Maraton je nutnost, i když od něj teď dávám ruce pryč s těžkým srdcem, raději bych si ho celý pustila hned.

Za mě asi zatím to nejlepší z roku 2024.

  • postavy
  • příběh
  • tajemství
  • výletní loď
  • serializovaný příběh
  • důraz na detail
  • naprosto vás to vtáhne do akce
100 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu