25. 1. 2024

Novinka pod lupou: Seon-san (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Seon-san (Pozůstalá)
Žánr krimi, drama, mystery, minisérie
Stanice Netflix (Jižní Korea)
Premiéra 19. 1. 2024
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut

O čem to je?

Po smrti strýčka, kterého nikdy neviděla, zdědí hřbitov. V okolí pak ale začne řádit vrah a na povrch vyplují temná tajemství.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už tak nějak automaticky vždycky očekávám od korejských seriálů nějaký wow faktor, co nevidím v žádném anglicky mluveném seriálu. Takže když mi Netflix naservíruje klasické drama, jsem z toho trošku v šoku.

Jasně, nebylo úplně typické, pořád tam byla ta vražedná záhada, ale z korejských seriálů patří tento kousek zaručeně k těm normálnějším, výjimečně nevyužívá fantasy a nadpřirozeno. I tak jsem se ale bavila. Tempo je pomalé, atmosféra pochmurná, hrdinka v depresi, ale tak nějak to k tomu všemu pasuje. Nejsem si jistá, jestli maraton nebude trošku silná depresivní káva, ale tak někdy na na to je ta správná nálada, že.

  • dobře se na to kouká
  • jsem zvědavá, jak to dopadne
  • deprese z toho připlouvá k vám přes obrazovku
  • tentokrát korejský seriál nesplnil wow faktor, nebyl šokující
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Již delší dobu jsem neviděl něco z jihokorejské produkce a tu se na Netflixu objevila Pozůstalá. Pozornost už ve mně vzbudil post režiséra, kterým je Sang-ho Yeon, známý skvělým zombie filmem Vlak do Pusanu. V seriálu Seon-san nám však servíruje kriminální thriller se složitějším dějem a tady se ukazují jeho limity. Story začíná oznámením o úmrtí strýce, po kterém zůstává nemovitost. Hřbitov. Jeho příbuzná, učitelka na vysoké škole, odjíždí se svým manželem, u kterého zrovna zjistila nevěru, vyřídit dědictví. Tím se spustí řada událostí, včetně vraždy jejího manžela, snaha starosty od ní hřbitov koupit. Samozřejmě nechybí detektiv, samotář, jeho zlý šéf. Že je Vám to povědomé? No právě, po dvou epizodách to totiž působí jako kopie kriminálek západní produkce. Jenže výsledný dojem je tak trochu slepenec, který místy vypadá podivně jako podivné události, které provázejí hlavní postavu ve snaze vytvořit tajuplnou zápletku. I přes vysoce kvalitní režii, která dokáže vyvolat mystickou atmosféru, je problém se v ději orientovat, zvláště, když tu nechybí módní „výlety“ do minulosti, kde se odehrává další tragická linka. Postavy jsou herecky výborné, ale opět je tu znát příklon k západnímu projevu a tady je konkurence v podobě evropských či amerických seriálů příliš velká. Když to srovnám např. se současně vysílaným True detective (4.řada), tak Pozůstalá zůstává o koňskou délku za ním. Pokud ale nebudu srovnávat, pak se lze na seriál podívat, svou kvalitu má, ale je třeba mu leccos odpustit.

  • Skvělá režie
  • Příklon k západnímu stylu thrillerů
  • Dějově nesourodé
  • Zápletka působí jako kopie jiných seriálů
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu