1. 3. 2024

Novinka pod lupou: Constellation (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Constellation (Konstelace)
Žánr thriller
Stanice Apple TV+
Premiéra 21. 2. 2024
Vysílání středa
Délka pilotu 54 minut

Kdo?

O čem to je?

Jo se po katastrofě ve vesmíru vrací na Zemi, aby zjistila, že klíčové části jejího života jako by chyběly. Seriál je popisován jako zkoumání temných okrajů lidské psychologie a zoufalá snaha jedné ženy odhalit pravdu o skryté historii vesmírného cestování a o to, aby získala zpět vše, co ztratila.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Je Konstelace s „hvězdami“ ve vesmíru povedená? Jak se to vezme, podívaná je to dobrá, jen to by nesměl mít scénář na starosti rutinér Peter Harness, protože ten se trochu ztratil ve vesmírném šumu. Ono se sci-fi je to vždy ožehavé, obzvlášť, pokud chcete přinést hlubší pohled v rámci příběhu. Tady se pak kloubí tajemná zápletka s časem s až thrillerovou podívanou, ale dramaturgie skáče z jedné scény na druhou tak, že se nedaří vytvořit napínavou a vtahující podívanou, ač se režie snaží, co se dá. Přitom je vidět, že se ani u tohoto seriálu nešetřilo a vše vypadá výborně, herci se snaží a Noomi Rapace lze jen pochválit i její hereckou dceru. Scény s ní dokáží zaujmout, jen pak přijde střih a občas se stane, že se v ději hůře orientuje. Naštěstí tu nehrozí nuda, vše v rámci 3 zhlédnutých epizod odsýpá, jen by si režie mohla o něco lépe pohlídat scény jako výslech astronautů, či zjevení se vlka u záchranného modulu. Co prozatím drží vše pohromadě je tak zápletka, která leckterého diváka posune k další epizodě. Mně tedy určitě.

  • Zápletka s časem
  • Noomi Rapace
  • Sci-Fi
  • Scénář
  • Nedaří se vytvořit adekvátně napínavou podívanou
60 %
Mé hodnocení
richardK

Po shlédnutí první epizody jsem se musela podívat na anotaci seriálu, na co se to vlastně dívám, protože popis absolutně neodpovídal ději. Trochu tajemna bylo na začátku a na konci dílu, jinak se děj odehrával hlavně ve vesmíru. A musím říct, že tato část mě bavila nejvíce. Bylo to zajímavé, dobře natočené a hlavně vizuálně krásné. Přišlo mi, že seriál i děj funguje ve vesmíru, když se řeší krize, ale při tajemných scénách ne. Viděla jsem zatím 2 díly, které přinášejí více otázek než odpovědí, což není někdy na škodu, ale tady by to mohlo sklouznout do přeplácaných nesmyslů. Tak doufám, že autoři dobře promysleli pointu, protože potenciál to má. První díl 70%, druhý 60%, tak snad to nepůjde dále z kopce dolů. Herecké obsazení je v pohodě, Noomi vyčnívá.

  • Noomi Rapace
  • vizuál velmi povedený
  • hromada otázek bez vysvětlení
  • více mě bavila linka ve vesmíru, což není dobré, když se má většina seriálu odehrávat na Zemi
70 %
Mé hodnocení
zuzak

Po pilotu absolutně netuším, o co jde. A to je přesně to co mám rád a co mi první díl zatím nabídl. Mysteriózní příběh se záhadnými prvky a sledovaní, jak všechno do sebe zapadne.

Na začátku a na konci pilotu byla ukázána současnost, která mi zatím vůbec nedávala smysl, zatímco „střed“ epizody (vlastně její naprostá většina) ukazovala dění několik týdnů zpátky. Zatím tedy do sebe nezapadá nic, ale to je po prvním dílu jasné.
Děj navíc ještě umocnila dobře zpracovaná thrillerová atmosféra.

Jenom postavy mi přišly takové průměrné, hlavní hrdinka sice působí relativně sympaticky, ale ničím nevynikala. Takže doufám v propracovaný příběh jako takový, protože postavy ho asi příliš neutáhnou – ale další epizody si určitě pustím a snad si to udrží moji pozornost.

  • Záhadný příběh
  • Atmosféra
  • Průměrné postavy
70 %
Mé hodnocení
darbak

To je téma přesně podle mého gusta. Mám ráda sci-fi, vesmírné seriály, futuristické seriály, mystery, postapo… a vypadá to, že tato novinka všechno do puntíku splňuje. Možná působí až lehce přeplácaně, minimálně podle popisu, ale za mě byl pilot super a nalákal mě na celý maraton.

Hlavní hrdinka je sympatická. Jasně, je tady ten povinný prvek rodiny, ty scény s otcem a dcerou byly úplně zbytečné, mnohem zábavnější by bylo, kdyby se seriál celou dobu odehrával jen ve vesmíru a na základnách, protože všechny ostatní postavy jsou mnohem zajímavější než rodina. Ale i tak mi to tam až tolik nevadilo, rozhodně existují seriály, kde je tento narušitel příběhu přítomný mnohem intenzivněji.

Prozatím vůbec netuším, co se děje a jak se za 5 měsíců může ze země stát jedna velká ledová plocha. Uvidíme, rozhodně plánuju pustit si i další díly. Za mě pilot super úvod, který naláká na další sledování.

  • všechny moje oblíbené žánry v jednom
  • hrdinka je sympatická
  • scény ve vesmíru si udržely napětí
  • mám chuť na maraton
  • scény s otcem a dcerou byly do počtu
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
darbak

darbak

Scény ve vesmíru byly jednoznačně nejlepší. Od té doby, co je hlavní hrdinka na zemi to už není tak...
před 9 týdny
Další články k tématu