15. 4. 2024

Novinka pod lupou: Fallout (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fallout
Žánr akční, dobrodružný, drama, postapokalyptický
Stanice Prime Video
Premiéra 10. 4. 2024
Vysílání celá série k dispozici (8 epizod)
Na CZ streamech Prime Video (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 60 minut

O čem to je?

Svět, v němž budoucnost, kterou si Američané představovali na konci 40. let 20. století, exploduje v roce 2077 v důsledku jaderné války. Kouzlo Falloutu spočívá v drsné pustině v kontrastu s utopickou představou předchozí generace o lepším světě díky jaderné energii.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Někde jsem před časem zahlédl recenzi, že se Fallout vydařil. A souhlasím. Pilot je sice dlouhý hodinu a čtvrt, ale utekl jako voda a já si sledování užil. Podobu dystopického retro světa sice určila především hra ale – podle mých velmi povrchních znalostí – se její zobrazení v seriálu hodně povedlo.

Příběh mi sice nepřijde zrovna moc originální, ale to vůbec nevadí, protože je natočen poutavě a zábavně. Pilot je vlastně spíš takovým úvodem, kdy nám byly představeny hlavní tři postavy a které se teprve vydávají svými cestami – jež se určitě propletou a to pravé dobrodružství teprve začne. Všichni hlavní hrdinové pak působí sympaticky a mají co nabídnout.

Já sice postapo žánr obvykle moc nemusím, nicméně najdou se výjimky. Tohle bude nejspíš jedna z nich, další díly si určitě pustím.

  • Sympatické postavy
  • Zábavný děj
  • Potenciál do dalších dílů
80 %
Mé hodnocení
darbak

Další událost seriálové sezóny je tady. A jako hrou nepolíbený jsem byl asi stejně zvědavý, jako znalci hry. Navíc jde o počin, který bude „soupeřit“ s Last Of Us. V jádru jde totiž o víceméně podobný scénář, apokalyptický svět po katastrofě a hned dávám palec nahoru za úvodní scénu s výbuchem. Amazon za první sérii utratil něco kolem 150 milionů dolarů a je to znát, vizuálně si Vás podmaní. První díl se velmi podrobně věnuje představení hlavních postav, prozatím jsou 3 (Lucy, Maximus a mutant Ghoul), a každá dostává hodně prostoru, na němž se divák seznamuje s novodobým uspořádáním světa, o kterém mnoho neví ani oni, když jdou vstříc vlastnímu osudu, což platí především pro Lucy, jejíž přerod z dívky, dodržující zlaté pravidlo, na drsňačku je skvostný. Má to výhodu, že i přes neznalost hry se dostatečně seznámíte se základními atributy příběhu a nasajete jeho atmosféru. Zajímavé je, že s každou postavou se pojí jiné prostředí, ve kterém vyrůstali, jiné emoce a motivace, objeví se i různé technické vychytávky jako bojová zbroj. Až zírám, jak se tuto rozmanitost podařilo tvůrcům skloubit do výsledné podívané. V podstatě to nemá chybu, jen mi nesedla evergreenová hudba + ve stylu country, doprovázející akční scény, především tu v podzemí, včetně dlouhé scény se zpomaleným záběrem. Na mně to působilo až moc parodicky, lépe to předvádí M. Vaughn v Kingsmanech, ale zábavné to je, krev stříká. Ve scéně s Ghoulem se pak hlava rozprskne. Westernový příklon a nadsázka je kořením děje, vidět cca minutu trvající operaci s výměnou části nohy až rozesměje. I u tohoto seriálu se najde nějaká ta chybka jako rychlostřelba Ghoula s kulovnicí na 4 náboje, ale jde o zanedbatelnou maličkost k jinak skvělému pojetí, které dokáže dostatečně navnadit na další sledování.

  • Vizuál, vyladěný do nejmenších detailů
  • Košatý příběh
  • Zorientuje se i hrou nepolíbený divák
  • Hudba
  • Country/ Pop
90 %
Mé hodnocení
richardK

Přiznám se, že jsem neměla velká očekávání. Jasně, tento týden v nabídce nebylo nic lepšího, takže to byl dá se říct skoro jediný seriál, na který se dalo těšit. Ale i tak jsem si myslela, že to nebude nic pro mě.

No a musím říct, že pilot mě hodně příjemně překvapil. Líbilo se mi rozdělení na tři různé příběhové části, které, předpokládám, se budou postupně proplétat a spojovat. Za mě nejslabší byl ten prostřední týpek, i když ty ocelové gorily mě hodně zajímají. Nejvíc mě bavil první příběh té dívky, to bylo takové správné postapo, ať už ten idealistický začátek, tak pak i ten akční zvrat, bavila jsem se parádně. No a Ghul na konci taky boží, zvlášť v porovnání s úvodní scénou pilotu.

Celkově mi to sedlo víc než The Last of Us. Jasně, nedá se to tak úplně srovnávat, ale tak trošku jo, žejo. Mám ráda podobné techničtější postapokalyptické seriály, víc těch technických věcí než zombíků. Ze začátku jsem se lekla dlouhé stopáže, ale nakonec mi to uteklo rychlostí blesku a už se těším na další epizody.

  • zábavné dějové linky
  • zábavné postavy
  • dobré herecké obsazení
  • napínavá atmosféra
  • vykreslení postapo světa
90 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Kubasix

Kubasix

To rozhodně, 10x 10 % a 8x 0 % je hodně shady, když další nejnižší je 60 %.
před 3 týdny
_Martin_

_Martin_

https://www.serialzone.cz/web/faq/predcasne-hodnoceni/
před 3 týdny
Fruiko

Fruiko

Jsou všechno účty s nějakou historií s rozdílnými IP adresami (takže pokud jsou falešné, tak na...
před 3 týdny
Další články k tématu