18. 10. 2018

Novinka pod lupou: The Rookie (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Rookie
Žánr: Komedie / Drama / Krimi
Stanice: ABC
Premiéra: 14. 10. 2018
Vysílání: úterý ve 22:00
Délka pilotu: 42 minut
Předskokan: Splitting Up Together
Konkurence: NCIS: New Orleans (CBS), New Amsterdam (NBC)
Tipovačka: Všichni kromě Pesimistů tipují prodloužení, včetně lidu s převahou 67 % tipujících.

Kdo?

Tvůrce: Alexi Hawley
Herci: Nathan Fillion, Melissa O’Neil, Afton Williamson, Eric Winter, Richard T. Jones, Mercedes Mason, Alyssa Diaz

Ve zkratce

Příběh se inspiruje skutečnou událostí. Hlavním hrdinou je John Nolan, nejstarší bažant na policejním okrsku v Los Angeles. Je ve věku, kdy ostatní policisté dosahují vrcholu své kariéry, nicméně Nolan se v této době rozhodne zahodit svůj pohodlný maloměstský život a přestěhuje se do města andělů, aby si zde splnil svůj celoživotní sen a stal se policistou. Nyní je obklopen bažanty o dvacet let mladšími než on sám. Hrdina musí zvládnout nebezpečný, humorný a nepředvídatelný svět „mladého“ policisty, nicméně je rozhodnut vytěžit ze svého druhého pokusu o životní štěstí maximum.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál The Rookie má v hledáčku asi více lidí, už jen kvůli Nathanovi, a i já jsem podlehla zvědavosti. Musím se přiznat, že od tohoto seriálu jsem toho moc nečekala a nepočítala jsem s tím, že bych po pilotu pokračovala dál. Teď jsem docela zaskočená, protože to vlastně takový propadák vůbec nebyl. Mám k tomu určité výhrady, ale dalším dílům šanci nakonec dám.

Děj seriálu hezky plynul a vystřídalo se zde hned několik zápletek, které byly ale na druhou stranu v celku rychle uzavřeny. Nejen v tomto mi to připomínalo Rookie Blue, což je prakticky kanadská obdoba seriálu. A možná přesně kvůli tomu mám RB o hodně radši. V The Rookie dělali strážníci a školící důstojníci čerstvým bažantům naschvály a různě je testovali (což se dělo i v RB), ale hlavně ze strany Bradforda a Greye to podle mě už hraničilo se šikanou na pracovišti. U těch Kanaďanů to nevyznělo tak drsně, i když je taky nešetřili.

Bradford je zároveň postava, která mi vůbec nesedla – neustále si vymýšlel a choval se neskutečně nadřazeně, načež se pak v práci málem rozbrečel. Upřímně jsem mu nic z toho nevěřila a myslela jsem si, že zase něco zkouší na Chenovou. Kdyby celou dobu nelhal, tak bych s ním i soucítila. Ani Grey si svou zaujatostí u mě plusové body nezískal – Nolana chtěl hned vyhodit a Westovi jeho pochybení prošlo? Hodně neprofesionální.

Jinak jsou mi ale postavy sympatické, hemží se to známými tvářemi z řad herců (btw kdy Mercedes Mason tak zestárla?) a i když je jejich chování občas přitažené za vlasy, dá se to snést. Byla jsem překvapená, když se ukázalo, že někteří se znají trochu důvěrněji, žádné náznaky jsem totiž neviděla. Jsem ale zvědavá, jak to s nimi bude pokračovat.

Celkově tedy příjemné překvapení, které je třeba brát trochu s rezervou. Nečekejte typickou kriminálku s detektivním duem v čele, které se ve všem vyzná. The Rookie si na skutečná fakta a policejní protokoly asi moc nepotrpí, ale když tohle pominete, tak si seriál užijete.

PS: Během toho karaoke jsem si vzpomněla, že Melissa vyhrála kanadskou Superstar :D
  • více případů – děj hezky plyne
  • tajný vztah
  • obsazení
  • zrychlený děj
  • chování Bradforda a Greye
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Pilot zklamal, podobně jako trailer. Seriál zněl na papíře hodně dobře, ale výsledek bohužel zklamal. Nemá to dost dramatu ani dost komedie, aby šlo o pohodovou oddychovku. Seriál nenašel ten správný balanc, alespoň zatím ne. Prozatím je to jen zoufalá podívaná na krizi středního věku. Ač nerada, musím souhlasit s hrdinovým nadřízeným, který si ho neustále dobíral kvůli tomu, že se snaží jen cítit znovu mladý a užitečný.

Neříkám, že se na to nedá koukat. Ale že bych se hned těšila na další díl, to taky nemůžu tvrdit. Nathana jsem nikdy moc nemusela, takže tomu u mě nepomáhá, i když chápu, že pro většinu z vás je právě on tím největším lákadlem, proč novinku vyzkoušet. Jeho postava je pomalá, unavená a neustále se tváří, že se každou chvíli rozbrečí. Ostatní jsou lepší a mají potenciál. Ale je to škoda, že zrovna hlavní hrdina, navíc v podání herce, na kterého v podstatě seriál láká, tak moc zklamal.

Příběhově to byl takový průměr. Nic, co bychom tu ještě neměli, ale fanoušci policejního žánru si sledování budou užívat tak i tak. Nechybělo tu ani několik překvapení včetně vraždy, za to jsou určitě body k plusu. Ale když porovnám např. s 911, který loni velmi mile překvapil, tak se mu Rookie nedokáže vyrovnat ani za mák.

Seriálu chybí energie. Je takový unavený životem, stejně jako hlavní hrdina. I když se snaží ukázat nějakou akci, pořád je to jako přes filtr, který mu přidá 30 let. Ve výsledku vás tedy nedokáže pořádně ponořit do děje, abyste si ho zamilovali. Koukatelný je, ale novou srdcovku v něm prostě nenacházím, vlastně ve mně nevyvolává vůbec žádné emoce.
  • není to tragické
  • hlavní hrdina
  • seriál bez energie a šťávy
  • průměr ve všech ohledech
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Za mě spokojenost. Vím, že se už od vydání traileru objevují nespokojené hlasy stěžující si hlavně na pelmel žánrů, ale mně tahle kombinace humoru, akce a dramatu naprosto vyhovuje a nenapadá mě nikdo lepší, kdo by ji bravurně zvládl odehrát, než Nathan Fillion.

Když pominu takovou dětinskou radost z toho, že se Castle konečně dočkal ;) , najdu i mnoho dalších pozitiv. Jedním z nich je paradoxně to, že Fillion je tu tak trochu upozaděn a prostor dostávají i další postavy. Mám Nathana ráda, ale v minulosti už ho občas na té obrazovce bylo až moc. Tady naopak tak nějak přirozeně zapadá do týmu a mně je to mnohem sympatičtější. Další věc, která mi na seriálu sedla, je určitá civilnost. Ano, samozřejmě, pořád je to drama a něco se musí dít, ale v tomto případě mi alespoň připadalo, že policisté „jsou taky jenom lidi“ a nikdo nebyl neprůstřelný a tak dále.

Už v traileru jsme mohli vidět, že seriál pracuje s obrazem z osobních kamer strážníků. Jakkoli nejsem žádným fanouškem různých (mnohdy zbytečných) obrazových kudrlinek, zde mi tady forma vyprávění výborně sedí a skvěle podle mě doplňuje klasické záběry. A co je nejdůležitější – opravdu má v příběhu nějaké opodstatnění.

Ani Rookie se samozřejmě nevyhnul určitým přešlapům, ať už logickým – opravdu bych coby zloděj držící rukojmí nechala horu masa zvanou Fillion, aby si stoupla takhle blízko ke mně?, nebo „klišoidním“ – šéf, který dělá hlavnímu hrdinovi problémy; rádoby drsňák, který šlape po zelenáčích atd., atd. Přesto je to suma sumárum zábavná podívaná, která je po všech těch ohavnostech, koncích světa a záhubách lidstva/rasy určitým příjemným odlehčením. Takový trochu akčnější americký Malý pitaval z velkého města. :D
  • vyrovnané rozložení příběhu mezi více postav
  • tempo
  • civilnost
  • kamerové záběry
  • Nathan Fillion
  • seriálová klišé
80 %
Mé hodnocení
Tempy

Upřímně v letošní seriálové nabídce Velké pětky mě toho moc nezaujalo. A vlastně nejlépe z toho vyšla novinka s Nathanem Fillionem, a to hlavně proto, že mi pořád chybí náhrada za Castlea. Teď už jen doufat, že to bude stejně dobré jako Castle, aniž by to bylo moc podobné.

A po prvním díle můžu říct, že toho jsem se obával zbytečně. Sice se sem tam snaží prohodit nějaký ten vtípek, ale většinou to je o policii v akci, a ta šlape překvapivě dobře. Jen si možná jako já postěžujete, že jste vlastně čekali něco jiného, něco odlehčenějšího.

Postavy jsou docela zajímavé a věřím, že je bude zábava sledovat. Jediný, kdo mi vysloveně neseděl, byl bílý policajt a jeho rádoby drsný přístup, který se pak rychle změnil v pláč. Navíc mě tvůrci překvapili tím, že hned na úvod vyrukovali s tím, že hlavní dvě postavy jsou ve vztahu místo toho, aby jako obvykle hráli hru „will they or won't they?“, která však určitě dorazí v jiném podání.

A tak závěrem, ano, dalo se na to koukat a slušně to utíkalo. Když si najdu čas, tak se klidně budu dívat dál, ale rozhodně se z toho nevyklubala novinka, u které bych nedočkavě očekával každou další epizodu.
  • obsazení v čele s Nathanem Fillionem
  • policejní akce
  • překvápko se vztahem
  • čekal jsem to odlehčenější
  • postava bílého policajta
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Plánujete dát šanci seriálu The Rookie? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Caroline115

Caroline115

A bude NPL k Elite? Všude to chválí, tak by mě zajímalo, jak by se to hodnotilo tady :-)
před 5 roky
Pajky

Pajky

V seznamu jsem to zatím neviděl a seriál tady zatím ani není. Ale Netflix mi to cpe každý den :D
před 5 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tenhle seriál ve mně u traileru vyvolával pocit, že se dívám na jednu velkou krizi středního věku. A to...
před 5 roky
Další články k tématu