11. 12. 2018

Novinka pod lupou: 1983 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název 1983
Žánr Drama, Alternativní historie
Stanice Netflix (Polsko)
Premiéra 30. 11. 2018
Vysílání celá série k dispozici

Délka pilotu: 58 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Joshua Long
Herci Maciej Musiał,

Robert Wieckiewicz, Michalina Olszanska, Zofia Wichłacz, Andrzej Chyra, Krzysztof Wach

O čem to je?

Dvě dekády po teroristickém útoku z roku 1983 odhalí student práv a ostřílený detektiv rozsáhlou konspiraci, která z Polska po celé roky dělala policejní stát v alternativní historické době, kdy Železná opona nikdy nepadla.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Přijde mi, že se s těmi cizojazyčnými věcmi v NPL roztrhl pytel. Schválně, dává vám to něco, nebo raději upřednostňujete klasické anglické nebo české a slovenské novinky?

Pro mě osobně je to hodně těžké, když sleduju seriál, kterému nerozumím. Sice bydlím asi 20 minut od polských hranic, ale polština mi vždycky dělala obrovské problémy, prostě se s nimi nedomluvím, ani kdyby co bylo. Takže opět jednou platí, že jsem musela mít oči na sto procent přilepené k obrazovce a musela jsem číst všechny titulky, jen abych pochytila, o čem je řeč.

Nicméně i bez titulků se dá seriál docela dobře odhadnout. Dokonale spadá do kolonky povstaleckých děl, ať už dospělejších jako V jako Vendetta, nebo YA filmy, které jsem loni viděla (Hunger Games, Divergence..). Snaží se to ještě míchat s kriminálkou a do jisté míry mu to i vychází. Na druhou stranu ale musím říct, že mi to místy přišlo až moc překombinované. Připadalo mi, že to chce trošku uhladit – seriál hodně skákal od jednoho k druhému, ale prozatím jsem nenašla příliš vazeb, které by celý příběh měly propojit. To částečně vynahradil cliffhangerový závěr epizody, který naznačil, kam by se příběh mohl dál ubírat, ovšem nejsem si jistá, jestli to pro některé diváky bude stačit.

Herecké výkony jsou na velmi dobré úrovni. Celý seriál je oblečen do západního kabátku, úplně jsem z něj vnímala vliv americkými filmy a seriály. Kdybych tam tu polštinu neslyšela, určitě bych tipla, že jeho původ je v USA. Nejvíc je to patrno asi na postavě hlavního detektiva, který je tím typickým drsňákem, hrdinou s kapkou temné minulosti, které mají diváci tak rádi. Je to velký sympaťák, rozhodně mě zaujal víc než mladý student, ale celkově musím říct, že mi žádná z postav nevadila. Linka odboje mi přišla asi nejméně zajímavá, možná bych byla raději, kdyby se příběh točil jen okolo těch dvou a odhalování konspirace, protesty bych nechala stranou. Ale to je jen můj názor.
  • zajímavá alternativní historie
  • herecké výkony
  • technická stránka
  • až moc překombinované
  • nedokázalo mě to vtáhnout a nenalákalo na další epizody
60 %
Mé hodnocení
ragelly

O tohle seriálu jsem se dozvěděl docela brzo před jeho premiérou, rozhodně se nejedná o nějaký extra propagovaný seriál, který všichni netrpělivě vyhlížejí. Hned mě to zaujalo, protože alternativní reality mám moc rád.

S polštinou jsem se už setkal ve skvělém seriálu Belfer, takže jsem věděl, do čeho jdu. Polština má docela dost podobných slov jako čeština, ale přesto pro mě byla nutnost k úplnému porozumění si k tomu dát ještě titulky.

Seriál nabídl tři příběhové linky, každá je zajímavá a se sympatickým obsazením. Postupně se tyto linky začnou spojovat a všechno se vzájemně propojí. Informace o tomto světě jsou zajímavé a doufám, že v dalších epizodách se jich dozvíme ještě víc. Pilot mi rychle utekl, nenudil jsem se u něj a celkově mě hodně potěšil, takže si moc rád pustím další epizodu.
  • sympatické postavy
  • atmosféra
  • zajímavě vykreslený svět
  • polština
90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Nira

Nira

Všeobecně dávám přednost angličtině, ale kvůli letošní výzvě jsem viděla zmiňovaný Belfer (jsem ráda, jinak...
před 5 roky
marvio

marvio

Na tenhle seriál jsem se celkem těšil, už jen čekám, až budou titulky ke všem 8 epizodám, abych ho sjel...
před 5 roky
PRINC180

PRINC180

I já se těšil ale jsou titulky jen na 4 díly škoda , jinak mě seriál opravdu nalákal je velice dobře udělaný.
před 5 roky
Další články k tématu