22. 8. 2020

Novinka pod lupou: Lovecraft Country (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Lovecraft Country (Lovecraftova země)
Žánr drama, horor
Stanice HBO
Premiéra 16. 8. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 69 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Atticus Freeman se po letech setká se svou kamarádkou Letitií a strýčkem Georgem. Společně se vydávají na cestu napříč Amerikou 50. let, aby našli hrdinova pohřešovaného otce. Musí překonat jak rasistické předsudky bílé Ameriky, tak i hrůzostrašná monstra.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak to byla parádní jízda! Trošku jsem si připadala, že znovu sleduju svého milovaného Ashe. Lovecraft se sice bere víc vážně, ale i tak je to výborná zábava. Pilot měl 69 minut čistého času, ale utekl jako voda. Začátek byl pomalejší, ale rozhodně ne nezajímavý. A na konci už jsem jen seděla, vytlemená od ucha k uchu a opravdu jsem se královsky bavila.

Postavy jsou parádní. Líbí se mi, jak je každý jiný, ale dokonale k sobě ladí. Podle posteru jsem si myslela, že strýček první setkání s monstry nepřežije, takže jsem byla docela překvapená, že jsou stále ve třech. Ale nevadí mi to, všichni jsou sympatičtí a oblíbila jsem si je. Nejlepší je Jurnee, herečku jsem si oblíbila už ve Friday Night Lights, ovšem tady vypadá, že našla svou roli.

Ten cliffhanger na konci mě dokonale navnadil na další sledování. Jelikož neznám nic z předlohy, tak vůbec netuším, co od tohoto seriálu můžu očekávat. A to se mi líbí. Myslím, že seriál má potenciál nabídnout skvělou a překvapivou podívanou v každém díle. Alespoň v případě, že bude pokračovat tak dobře, jak se v pilotu rozjel.

  • postavy
  • dobře ujeté ve stylu Ash vs. Evil Dead
  • cliffhanger na konci
  • skvělá práce s napětím a akcí
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Na rovinu, jsem zklamaný, rozhodě jsem čekal víc chapadlových stvůr a temnější/horo­rovější atmosféru. Místo toho tu byly jen dvě scény a to jedna byla snem, do kterého byl zapletený H. G. Wells s Válkou světů (jako by toho za loňský rok nebylo dost). Druhá scéna byla lepší, ale zase Cthulhu nebo něco podobného tu chybělo, ta náhrada mi prostě nepřišla adekvátní, chtělo to něco profláknutějšího. Jasně, je to podle knižní předlohy. Ale tak nějak celkově pilotu scházela temnější atmosféra, napínavé bylo tak možná ujíždění před šerifem, tam jsem byl opravdu zvědavý, co tvůrci vymysleli, a snad jsem ani nedýchal.

Oceňuju přivedení H. P. Lovecrafta do seriálového světa, protože si myslím, že se jedná o opomíjeného autora, pochybuju, že by se o něm dnes učilo (možná se pletu), a pokud není člověk vysloveně fanda jeho žánru, asi o něm moc neví, pokud vůbec. Nebýt dvou seriálů, kde byl zmíněn/ztvárněn, tak taky netuším. Takže v tomto ohledu rozhodně super, minimálně pilot je i takovou lekcí dějepisu ohledně potlačování práv Afroameričanů a značně kontroverzního zákona, o čem se taky moc neví/nemluví. Na druhou stranu pro někoho už může té korektnosti a podpory být v dnešní době až moc.

Ale zpátky k pilotu. Myslím, že se s jistotou dá říct, že se jedná o pilot v tom nejpravějším slova smyslu. Skutečně jen úvod, který se motá i dost kolem jiných linek a představuje charaktery. Moc mi nezapadá do celého příběhu a upřímně, kdyby jako on byly všechny epizody, asi bych pokračoval, ale ten velký obrat naznačený v závěru a taky v promu (ano, i to jsem si po epizodě pustil) mě neláká, maximálně si tak přečíst, jak se příběh zakončil.

Obsazení seriálu je příjemné, Jonathan Majors mě baví, celý ten jeho vzhled, jak hraje, i když nehraje, rozhodně na hlavní postavu sedí. Jurnee Smollett-Bell v průběhu epizody dostávala taky prostor a nakonec se představila v docela zajímavém světle, takže bych řekl, že i ona je ve svém živlu. Co se zbytku rodiny týče, tam zase tolik prostoru nebylo, takže ještě nemám úplně ucelen obrázek ani o postavách, ani o hercích. A obávám se, že v dalších dílech víc prostoru nedostanou a možná že ani žádný.

Než to úplně zakončím, tak ještě musím vyzdvihnout hudbu, která mi po delším čase zase v nějakém seriálu sedla. Je to jeden z těch prvků, který vás komplet přenese někam pryč, možná i do dané doby, vy se uvolníte a necháváte se unášet pryč. Krásně doplňuje atmosféru celého příběhu. Za mě perfektní. A teď tedy menší shrnutí. Po stránce hororové seriál zklamal, po té herecké potěšil, hudba taky stála za to a příběh byl taky napínavý. Jen tu podle mě je jedna díra. To nikoho nenapadlo, že popisované auto, které odvezlo otce, je nápadně podobné tomu, které trojici zachránilo život? Ale fajn, je to jen detail. Za mě pilot zajímavý, jen mi přijde, že nejspíš dost odlišný od zbytku seriálu, minimálně pro rozšíření obzorů o Lovecrafta ale super.

  • H. P. Lovecraft
  • hudba
  • vykreslení doba
  • málo hororové
  • díra v příběhu
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Disclaimer: Nemám rád Lovecraftova monstra v žádné podobě. Kazí deskovky (v podstatě to téma je vyždímané jak plavky), ničí zápletky některých detektivek, kde se dá na ně hodit všechno, a jediné, kde jdou vystát, jsou počítačové hry, kde je kosíte po tunách.

A i přesto jsem se Lovecraft Country pustil. Hned první scéna je jedno velké WTF. Jako co. Naštěstí je to jen sen a v podstatě až do konce epizody je to celé předehra a člověk na žádné monstrum nenarazí – dokonce chvílemi získá dojem, že by to mohlo být normální klasické drama o nenávistných Jižanech. Pověstná Zelená kniha tomu dojmu velice napomáhá. A popravdě, celá tahle část je víc než dobrá a klidně by mohla fungovat sama o sobě.

No a pak přijdou monstra. Milovníci hororů si možná přijdou na své, tvůrci se zatím snaží pracovat v módu, co není vidět, toho se bojíme nejvíce a příšery ukážou jen v rychlých prostřizích, takže nám nechávají prostor pro trochu strachu. Jen mi přišlo, že to ke zbytku epizody tak nějak nesedělo, i když náznaky byly i v té „nudné“ části. Různé narážky na Arkham, citace básní apod.

Závěrečný cliffhanger pak nenechá diváka vůbec na pochybách, kam se bude odvíjet další směřování seriálu. Bohužel (a to i přesto, že zakrvácená banda neuvěřitelně dobře vypadá) je to směrem k monstrům.

  • první úvodní část s nenávistnými Jižany
  • rasistické prostředí Jihu
  • občas hluchá místa (koncert)
  • monstra a jejich částečně nelogické zakomponování do příběhu
80 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Camfourek

Camfourek

Zařekla jsem se, že to co jsem kdy četla a je moje oblíbené, nesledovat v jakékoli úpravě. Kdykoli to...
před 3 roky
sandokan555

sandokan555

Po pilote ... nic moc teda, ani strasidelne ani putave, najlepsi na celom pilote bol rasizmus, hoci ten...
před 3 roky
Katulinka

Katulinka

S Lovecraftem to nemá nic společnýho, kde je atmosféra jeho knih? Proč je to promořené rasovou nenávistí...
před 3 roky
Další články k tématu