24. 11. 2020

Novinka pod lupou: Small Axe (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Small Axe (Sekerka)
Žánr minisérie, drama
Stanice BBC One
Premiéra 15. 11. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 125 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Pohled na životy skupiny přátel a jejich rodin, které žijí v západním Londýně mezi lety 1968–2014.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Pořád si nejsem jistá, jestli tento „seriál“ patří k nám na SZ. Přece jen je prezentován jako série filmů a stopáž tomu také odpovídá – do 127 minut čistého času se každý divák jen tak nepohrne.

Na druhou stranu každá epizoda bude mít úvod, střed a závěr, alespoň pokud lze soudit podle první epizody. Ta se odehrává v 60.-70. letech a ukazuje, že to britští obyvatelé tmavé pleti rozhodně v dané době neměli jednoduché. Člověk nedokáže pochopit podobné jednání, diskriminaci a silnou šikanu ze strany policie jen kvůli barvě pleti.

Jakkoliv je ale téma závažné a aktuální i v dnešní době, myslím si, že stopáž je zbytečná. Klidně by se to dalo sestříhat na 50 minut, aniž by cokoliv důležitého bylo vypuštěno, a hned by se na to dívalo lépe. Přece jen není potřeba 15 minut sledovat demonstrační pochod z jedné ulice do druhé… Chápu, že takto natáhnuté scény bez příběhu mají dodat působivou atmosféru, ale na mě to až tolik nezafungovalo.

Více se mi líbila druhá polovina dílu, která se odehrávala před soudem. Některé ukázky chování obou stran byly doslova šokující. Na jednu stranu jsem si říkala, že policie/stráž přece takto jednat nemůže. I ten soudce viditelně nadržoval žalobcům a policii u výslechu. Na druhou stranu jsem si ale říkala, že kdyby se ti černoši nechovali jako neandrtálci, třeba by to všechno probíhalo o poznání klidněji. Samozřejmě nikdo z nás, kdo se v dané situaci neocitne, si nedokáže představit tu bezmoc a stres. Ale reagovat na vše překřikováním, urážením, vztekáním se a vyvoláváním rvaček taky není řešení, takže se některému drsnému zacházení ze strany policie až tolik nedivím. Myslím, že kdyby se obě strany uklidnily, spoustě tragických událostí by se dalo předejít.

Další díly už si pouštět nebudu, ta délka opravdu není nic pro mě. Téma zní zajímavě, ale první díl mě na další sledování nalákat nedokázal.

  • uzavřený příběh
  • soudní proces
  • stopáž
  • zbytečně dlouhé scény
  • chování zástupců obou stran
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu