20. 6. 2020

Novinka pod lupou: The Salisbury Poisonings (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Salisbury Poisonings
Žánr drama, minisérie, podle skutečné události
Stanice BBC
Premiéra 14. 6. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie podle skutečné události. V roce 2018 vznikla v městečku Salisbury krize poté, co se dva lidé otrávili novičokem. Šlo o bývalého ruského agenta a jeho dceru. Na tuto událost navázaly otravy v Amesbury o čtyři měsíce později, které si vyžádaly oběť na životě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Každé podobné drama podle skutečné události vyvolává mrazení v zádech. Lidi jsou zlí a nikdy nevíte, co může potkat zrovna vás. A nezáleží na tom, v jaké zemi žijete, jestli jste ve velkém městě nebo na venkově. Tragédie se dějí všude a nikdo nikdy není v bezpečí.

První díl hodně dobře ukazuje potenciální katastrofu, která se z události mohla vyklubat. Především závěrečná třetina dílu, kdy už se ví, že se jedná o novičok, pracuje s hodně velkým napětím. My už dnes víme, že velká katastrofa nepropukla, ale v té době vyšetřovatelé netušili, jestli se smrtící látka nerozšíří mezi obyvatele. Ta míra stresu, kterou na svých bedrech museli nést všichni vyšetřovatelé, musela být neuvěřitelná.

Na druhou stranu tím, že vlastně k žádné krizi nedošlo, je to téma takové „suché“. Nechci tím nic zlehčovat nebo znevažovat, jen si myslím, že se v historii Británie (a obecně světa) najde celá řada o poznání tragičtějších událostí, které by si možná zasloužili dramatizaci více. V tomto žánru tak pro mě stále vede Rillington Place.

  • práce s atmosférou a napětím
  • podle skutečné události
  • dala by se najít lepší témata s hrozivějším dopadem
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu