24. 3. 2020

Novinka pod lupou: The Letter for the King (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Letter for the King (Dopis pro krále)
Žánr drama, dobrodružný
Stanice Netflix
Premiéra 20. 3. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Tonke Dragt (předloha)
Hrají Amir Wilson, Ruby Ashbourne Serkis, Thaddea Graham, Gijs Blom

O čem to je?

Tiuri je mladík, který vyslyší volání o pomoc. To ho vyšle na nebezpečnou misi skrze tři království, aby mohl doručit tajný dopis králi.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nevím, jak moc je předloha známá a populární, každopádně seriál sklízel solidní buzz ještě před svou premiérou. Byla však pozornost zasloužená? No, řekněme, že nepředpokládám, že by se z něj měla stát nová Hra o trůny. Snaha tu možná je, ale spíš bych to viděla jako křížence Trůnů s Hannou Montanou. Možná přeháním, ale asi chápete, co tím chci naznačit.

Pilotní díl působil hodně dětinsky. Snažil se tvářit smrtelně vážně, ale přiznejme si – hlavního hrdinu nejde brát moc vážně. Má mu být patnáct, herci je možná ještě víc, každopádně vypadá maximálně na jedenáct, což mi celkový dojem docela sráží. Mičuda navíc psal, že jsou tu snahy o rasovou vyváženost, takže předpokládám, že tmavší barva pleti sem taky úplně nepatří. Ne že by to byl pro mě nějaký zásadní zápor – jak říkám, předlohu neznám a nemám s čím porovnat. Problém mám spíš s výběrem konkrétního herce, který mi prostě nesedí.

Bylo zde lehce naznačeno, že nebude chybět ani špetka magie. Ta nebyla zatím zpracovaná špatně, ale bylo jí opravdu jen maličko, takže zatím se vlastně moc není k čemu vyjadřovat. Jsem zvědavá, jak se příběh rozvine v rámci první řady, přece jen teprve na konci jsme viděli nějakou snahu o posun, ale na samotnou cestu za králem se hrdina a jeho parta, která se k němu předpokládám tak nějak ležérně přidá, zatím nedostal.

Seriál asi nechám ve watchlistu, ale nepředpokládám, že se zařadí mezi moje srdcovky.

  • efekty
  • velký dobrodružný serializovaný příběh
  • hlavní hrdina a jeho představitel
  • až moc dětinské
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Letter for the King byl jeden z těch očekávanějších seriálů, které měl Netflix naservírovat během března. Knížku neznám, ale údajně jde o jednu z nejlepších nizozemských knížek pro mladé za poslední padesát let. A tak očekávám, že by to měla být taková slušná zábava pro celou rodinu.

Takže je třeba si od začátku přiznat, že nejsem úplně cílová skupina a spíš než porovnat s Game of Thrones či Witcherem je tohle patří spíše do kategorie seriálů jako Merlin nebo Once Upon a Time. A pokud něco takového přijmete, tak věřím, že vás čeká slušných šest epizod.

Čeká nás trochu představení postav a světa. A příběh mladého Tiuriho, který se snaží zavděčit nevlastnímu otci a následovat rodinnou tradici, se vlastně rozbíhá až v závěru první epizody. Není to sice nijak originální a určitě vám bude připadat, že už jste tohle nebo tamto někde viděli. Na druhou stranu, jestli hledáte rodinnou zábavu, tak zas tak obsáhlé možnosti nejsou, a Dopis pro krále tak možná bude stát za zvážení.

  • rodinný fantasy seriál
  • jen šest epizod
  • chybí originalita
  • nejsem cílovka
60 %
Mé hodnocení
Pajky

Vzpomínáte si na první díl Hry o trůny? Tak tento pilot mi pocitově přišel dost podobný. Spousta postav, spousta dějových linek a v podstatě se vůbec nic nestalo. Jenže to mělo nějaké kouzlo, které tomu nejspíš dodávaly mistrně nasnímané exteriéry v kombinaci s triky a zpočátku výtečně napsanými scénáři. Něco z toho bohužel Dopisu pro krále chybí. Postav má spoustu, dějových linek se taky pár rozehraje, ale kouzlo se tak nějak ne a ne dostavit. V podstatě se tu také nic nestane a vzhledem k nulovému počtu intrik vás to nějak ani neláká sledovat.

Nevím, jestli to je současným předávkováním fantasy, ale fanouška žánru v pilotu nemá co překvapit. A navíc to celé vůbec nepůsobí příliš dospěle. Jakoby se člověk koukal na pořad určený nezletilým divákům.

  • je to fantasy
  • málo intrik a samotný příběh zatím moc netáhne
  • snadno zapomenutelné a zaměnitelné
  • nemá šťávu pro dospělého diváka
50 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
ragelly

ragelly

U fruika opravena procenta, zůstalo tam omylem číslo ze šablony, které asi moc neodpovídalo názoru :D
před 4 roky
IP Freely

IP Freely

Dívali jsme se na to se ženou a taky mi to přijde spíš pro děti. Ostatně už jenom to, že u toho Netflix...
před 4 roky
Další články k tématu