28. 3. 2020

Novinka pod lupou: Vagrant Queen (Syfy)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Vagrant Queen
Žánr sci-fi
Stanice Syfy
Premiéra 27. 3. 2020
Vysílání pátek, 22:00
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Elida je osiřelá královna, která odmítá přijmout svůj právoplatný titul. Místo toho preferuje lov, život ze dne na den a cestování napříč galaxií, zatímco vláda země plánuje pokračovat v její rodné linii. Hrdinčina existence je obrácena vzhůru nohama, když se jí v životě znovu objeví dávný přítel Isaac. Ten tvrdí, že Elidina matka Xevelyn je stále naživu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tady musel být někdo solidně na drogách. Asi kolektivně, protože nechápu, jak se tohle dalo vymyslet, natočit a odvysílat. Člověk by řekl, že proces tvorby seriálu je docela komplikovaná, náročná a zdlouhavá věc, a ne všechno se prostě do vysílání dostane. Očividně to tak ale není, teď už se opravdu vysílá cokoliv.

Na trailer jsem předem nekoukala, takže jsem netušila, do čeho jdu. Hned od první scény je ale jasné, že tohle nemůže dopadnout dobře. Seriál sází na vlnu Star Wars světa a podobných sci-fi kousků s lovci odměn, vládních konspirační a občanských válek. Jelikož čistá a jednoduchá vykrádačka slavného tématu mu nestačí, tak k tomu přidává vlastní twist – komedii.

Není to vyloženě haha komedie, ale snaží se situaci odlehčovat. Nebo mi to tak přijde – pokud to není záměr, tak je to ještě horší, než jsem čekala. Protože to působí úsměvně, ale tak, že se usmějete a sklopíte oči, protože je vám trapně, ne protože se u toho dobře bavíte.

Postavy jsou nesympatické, herci nepředvádí žádné zářivé výkony. Scénář je hodně levný, stejně jako snahy o akční scény. O příběhu se snad ani nedá mluvit, ty „emotivní“ flashbacky hrdinky na tragickou oběť mamky byly prostě neskutečně špatné. Dalo by se mluvit dál a dál, ale asi vám bude muset stačit, když řeknu, ať si raději počkáte na nové díly Expanse, protože s touto novinkou nemá cenu ztrácet čas. Dvacet to dostává jen proto, že nižší procenta mám v podstatě vyhrazené jen pro ty nejhorší komedie a sitcomy, které jsou fakt téměř nesnesitelné.

  • snaha o další sci-fi ve stylu Star Wars
  • nepovedená snaha
  • herci, postavy
  • akční scény, efekty
  • flashback
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Už podle traileru jsem věděl, že se bude jednat o něco příšerného. A do seriálu jsem tedy šel už s rozhodnutím, že se mi to nebude líbit, ale jsem člověk, který je ochoten uznat svou chybu a změnit svůj názor. Samozřejmě to dělám nerad, takže zjištění, že se nejedná o povedený počin, mě uklidnilo.

Je to už asi 10 let co, tedy alespoň podle mě, skončila zlatá éra televizní stanice SyFy, v této době se jmenovala ještě Sci-Fi Channel. Tato stanice přinesla neskutečné množství skvělých sci-fi seriálů od Hvězdných bran k Svatyni až po Battlestar Galacticu a mnoho dalších. I v době úpadku však stanice občas vydala něco povedenějšího, když se tak však stalo, tak onen seriál neměl dlouhé trvání. A nyní jsme se dostali k prozatímnímu dnu stanice: Vagrant Queen.

Seriál se snaží být místy vážný a místy vtipný. V obou případech se mu však příšerně nedaří. Ony pokusy o vtipy jsou neskutečně trapné a některé pokusy o vážné scény jsou až tak špatné, až jsou vtipné, což rozhodně není dobré znamení. Dalším problémem je to, jak seriál vykrádá jiné značky. Člověk trosečník, který se chce vrátit zpátky na planetu Zemi? Tady se nešlo moc daleko a vykradl se vlastní seriál od SyFy. Farscape byl úžasný seriál, radši se podívejte na něj. Nebo fakt, že jedna mimozemšťanka vypadá jak nepovedená Asari z Mass Effectu. Celkově většina masek vypadá příšerně a efekty nevypadají o nic líp.

Hlavní hrdinka je neskutečně nesympatická a nevtipná. V podobném duchu jedou i oba její společníci, každý z nich je ale nesnesitelný svým vlastním způsobem. Kromě hlavní hrdinky a jejích společníků se snaží o vtipy snad i každá jiná postava včetně záporáků. Jsem tolerantní člověk, ale když i hlavní hrdinka je je lesbička a hlavně feministka čtvrté vlny, tak už toho začínám mít dost, však ono to dělá i velký problém v hlavní příběhové lince, kde je hlavní hrdinka poslední členkou královské rodiny. Hups! Asi jí i zůstane. To, že i celá hlavní zápletka je stupidní, tady vypisovat ani nebudu. Už tak jsem se tu o tom dost rozepsal.

Jedná se o adaptaci velmi nového komiksu, takže se hodí do výzvy, ale osobně bych se styděl si ho tam dát. Musím ale říct, že pilot neobsahoval až tolik pro mě vytáčejících scén jako měl trailer, takže to šlo místy přežít. Rozhodně seriál nedoporučuji a radši se podívejte na některý jiný seriál, který jsem tady zmínil. Musím říct, že i loňská Pandora od CWčka mě bavila o dost víc. Seriálu dávám 10 % za jednu velmi vtipnou scénu, která měla patřit právě k těm vážným.

  • pokusy o vážné scény a vtipy
  • vykrádá jiné značky
  • všechny postavy
  • masky a efekty
  • příběh
10 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Micuda98

Micuda98

Já tam spíš vidím jiné "módní" trendy jako třeba čtvrtá vlna feminismu, který už často není...
před 4 roky
puf-muf

puf-muf

Celý svet je onálepkovaný. :D Tak to dopadá, keď spôsobilosť na nejakú činnosť je na posledom...
před 4 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno 🙈 Kdyby si to ze sebe dělalo asi tak 200× intenzivněji srandu, mohla by to být dobrá sci-fi...
před 3 roky
Další články k tématu