8. 5. 2020

Novinka pod lupou: Zmijowisko (Skylink 7)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Zmijowisko (Zmijovisko)
Žánr drama, krimi
Stanice Canal+, u nás Skylink 7
Premiéra 10. 5. 2020 (CZ premiéra)
Vysílání neděle
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Łukasz Palkowski (režie), Wojciech Chmielarz (scénář)
Hrají Paweł Domagała, Davina Reeves-Ciara, Agnieszka Zulewska, Cezary Pazura, Piotr Stramowski, Wojciech Zielinski, Marta Malikowska, Joachim Lamza, Szymon Piotr Warszawski, Tamara Arciuch, Mała Magna, Dominik Bak, Mirosław Haniszewski, Grzegorz Warchoł, Lidia Sadowa

O čem to je?

Když skupina přátel z vysoké školy spolu se svými dětmi vyrazí na letní dovolenou do malebného letoviska Zmijovisko, netuší, že se jejich životy obrátí naruby. Během jednoho večera plného zábavy a veselí zmizí patnáctiletá Ada. Rozběhne se rozsáhlé vyšetřování, ale nepřinese žádný výsledek. Po Adě jakoby se slehla zem. O rok později se otec zmizelé dívky vrací na místo tragédie, aby pokračoval v hledání. Pátrá na vlastní pěst a pomalu odhaluje nové, překvapující souvislosti, nové svědky a podezřelé. Do popředí začne vyplouvat příběh Adiných rodičů a jejich přátel z mládí. Odkrývají se komplikované vztahy plné konfliktů, vášní a předsudků, které v sobě všichni dlouhá léta potlačovali. Postupně se odhaluje pravda o životě ve lži, přetvářce, posedlosti a nenávisti, která nevyhnutelně vede k tragédii.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už to je pěkných pár měsíců (možná vlastně dokonce i let), kdy jsem naposled koukala na nějaký seriál/pilot s dabingem. Ale když nám Skylink nabídl možnost podívat se na Zmijovisko, tak jsme tuto šanci nemohli nevyužít!

Prvních pár minut působí trošku zmatečně, protože se odehrávají rok po zásadních událostech, ke kterým se následně v pilotu vracíme. Musela jsem si překontrolovat, jestli opravdu sleduju pilot, protože ten úvod je dost dlouhý na to, abyste při sledování znejistěli. Pak už jsme se ale vrátili zpátky a začalo to dávat větší smysl. Mezi časovými rovinami se v pilotu skáče i dál, ale to už se v tom šlo trošku lépe orientovat (zvlášť když si před sledováním přečtete obsah).

Až mě překvapilo, jak rychle epizoda utekla. Když se nad tím zamyslím, tak se v ní vlastně vůbec nic nestalo. Konec byl otevřený a navnadil na další sledování, ale vlastně ani nevíme, jestli holka zmizí už v tuto chvíli, nebo to bylo jen první varovné znamení a ještě si s rodinkou chvilku pobude. Každopádně jsme se docela dobře seznámili s hlavními postavami. Máme tu spoustu černobílých lidí, u kterých nevíte, jaká tajemství skrývají, což se mi líbí.

Bohužel mi nepřišlo, že by seriál dokázal navodit dostatečně intenzivní temnou atmosféru, aby mě donutil v koukání pokračovat dál. Dost možná se napětí bude s přibývajícími díly stupňovat, ale ten první se sice hodně snaží (a jde to na něm až moc vidět), ale v tomto za mě trošku selhává.
  • uteče lusknutím prstu
  • potenciál do dalších dílů
  • nedokáže navodit intenzivní atmosféru
  • docela zmatečné skákání mezi přítomností a minulostí
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Tady ty evropské seriály mám rád, liší se od české tvorby, taky od té americké, ale vlastně jakékoli anglicky mluvené. Takže ač už tu pár takovýchto příběhů na dost podobné brdo je, do tohoto kousku jsem šel rád a rozhodně mě nezklamal, ba naopak.

Prostředí je příjemné, i když tu zatím nebylo vidět moc ze samotného Żmijowiska, tak má divák celkem ucelenou představu o celém místu děje, jelikož tu nelze čekat nic velkého. I obsazení je docela příjemné, pár lidí je tu trošičku na průplesk, ale všechno je to záměr, takže bych to bral spíš jako plus. Dcera a vlastně dívky, která stojí uprostřed celého příběhu, vypadají sympaticky, tam si myslím, že herečku (herečky) vybrali dobře a je fajn, že tvůrci od začátku příběh prolínají dvěma časovými rovinami, takže se této postavy okamžitě nezbavili.

Přiznám se ale, že jsem se v jednu chvíli trochu ztratil, protože jsem zapomněl, že jsou tu dvě linie příběhu, takže jsem najednou tápal a netušil, co se stalo. Když už jsem použil tuto formulaci, tak co se stalo vlastně vůbec nevíme, závěr epizody vypadá nějak, ale všechno nakonec může být jinak. Sám už mám nějaké teorie, tak jsem zvědavý, jestli jsem se alespoň trochu trefil.

Zajímá mě i to, kam se posunou rodinná dramata, které nepůsobí, že by tu měla být jen na vyplnění prostoru. V podstatě si člověk nemůže udělat po úvodní epizodě nějaký ucelenější obrázek, protože o postavách toho moc nevíme, něco málo jo, ale jsou tu jisté náznaky o minulosti a tak.

Málem bych zapomněl, že v přítomnosti se vlastně odehrávají dva příběhy, ten druhý, který se zaměřuje na teenagery, novou studentku a syna majitelů Żmijowiska, a zároveň na zmizelou dívku (tak jako hlavní linie), působí trochu víc tajemně a zkaženě, ale zase oba odhalují něco a směřují ke střetu. Oba jsou tedy zajímavé a pro děj důležité.

Seriálu v podstatě nemám co vytknout, na stovku to není, ale rozhodně je to povedený kousek a já se nemůžu dočkat, až si ho dám celý. Prostě mě láká to tajemno, trochu i souboj rodičů, napětí a celkově ten mix záhad.

  • prostředí
  • tajemno
  • vtáhne
  • neodlišování dějových rovin
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Nový seriál od režiséra u nás celkem populárního Učitele určitě mnohé zaujme, bohužel na mě působí velice, ale velice ospale. Dlouhé záběry, kde se prostě nic neděje, začnou hned o prvního záběru a táhnou se až do druhé minuty. Podobných hluchých míst je v pilotu ale více. Samotný příběh nevypadá zle, opět tu máme zase nějakou ohroženou přírodní rezervaci, přes mrtvoly jdoucího podnikatele a pár naivů, takže pokud jste Učitele viděli, rozhodně rozpoznáte známé vzorce chování i typické charaktery postav. Střídání časových rovin by to mohlo trochu zašmodrchat a zatraktivnit, ale nevím, jak v televizi, ale v novinářské verzi chybí jakákoliv indikace toho, v jakém čase se zrovna nacházíme a někdy je docela obtížné přijít na to, jestli jde o flashback, nebo přítomnost. Tohle hádání působilo až neuvěřitelně otravně.

Zajímavé je i trochu násilné zakomponování Daviny Reeves. Mně se to docela líbilo, ale tvůrci si tím podle mě nabíhají na „povinný černoch“ klišé. Obzvlášť, když samotní tvůrci to trochu přehání a scéna s naháněním „opičky“ po lese byla podle mě už za hranou.

Další nevýhodu vidím v tom, že i když pilot rozvíjí zápletku, nedozvíme se odpovědi na některé otázky, které nám tvůrci předhazují hned od začátku. Proč je starostlivý otec tak nenáviděný místními? Co se stalo mezi ním a televizním producentem? Je možné, že to je záměr, ale nějaké odpovědi nám tvůrci už mohli poskytnout.

  • potenciál na dobrou zápletku
  • násilné zakomponování Daviny Reeves
  • střídání časových rovin bez nějaké nápovědy
  • recyklace charakterových rysů z Učitele
  • věčně optimistický otec
  • v pilotu se toho moc nedozvíme
  • nekonečné záběry ničeho
50 %
Mé hodnocení
Fruiko

Zmijovisko má tu smůlu, že je to takový Jára Cimrman – vynálezce severských detektivních dramat. Není to špatné, ale se vším, co uvidíte, už přišel někdo jiný dávno před Zmijoviskem.

Proto může podle mě tento seriál fungovat jen pro dvě skupiny diváků. Pro ty, kteří ještě z podobného ranku mnoho neviděli, a proto jim to nepřijde okoukané, a pak pro ty, kteří mají naopak tento žánr v takové oblibě, že jim žádný nový podobný seriál neunikne. V případě nás ostatních bohužel nevidím důvod, proč „přeplňovat naše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí“.

Zmijovisko má dobrou hudbu, kameru, herce, příběh…, ale (soudě alespoň podle pilotu) nemá bohužel nic extra, co by ho odlišovalo od desítek jiných. A má i jeden veliký nedostatek, za který bohužel tvůrci nemohou – špatný český dabing. U Zmijoviska jsem si uvědomila, že už nějakou dobu věci s českým dabingem nesleduji, ale pokud takhle vypadá jeho současná úroveň, tak teda potěš koště! Nejde o dabéry samotné (i když to, že museli „jet na první dobrou“, je jasné), ani se mi nezdálo, že by se některý z hlavních hlasů k dané postavě nehodil, ale to, jak dabing děsně nesedí na obraz, je nervydrásající. Kéž by Skylink zůstal u otitulkované ver­ze.

  • solidní temná zápletka
  • ukázka rasistického Polska
  • lokace
  • pěkná, ale okoukaná znělka
  • nic nového pod sluncem
  • žánrová klišé
  • hrozný český dabing
60 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu