15. 11. 2019

Novinka pod lupou: War of the Worlds (Canal+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název War of the Worlds
Žánr sci-fi
Stanice Fox / Canal+
Premiéra 28. 10. 2019
Vysílání pondělí
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Adaptace románu H. G. Wellse přenesená do moderní doby. Vědci odhalí záhadný signál, který přichází z jiné galaxie. Jedná se o jasný důkaz existence inteligentního mimozemského života. Lidstvo očekává, že v budoucnosti dojde k dalšímu kontaktu. Ještě netuší, že na něj nebudou muset čekat dlouho. V řádu dnů je totiž lidstvo téměř vyhubeno zničujícím útokem. Přeživší se ocitnou v záhadně opuštěném světě. Mimozemšťané loví a zabíjí přeživší, kteří si kladou otázky, kdo útočníci jsou a proč jsou tak odhodlaní je zničit.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jen pár týdnů uplynulo od doby, kdy jsem tu vydávali Novinku pod lupou The War of the Worlds. Nyní tu máme další verzi slavného sci-fi románu, kterou tentokrát natočila společnost Fox ve spolupráci s francouzskou stanicí Canal+. A je to přesně to, co jsem si žádala u novinky Dickinson. Příběh máme zasazený do moderní doby a já jsem nadšená.

No, relativně nadšená. Je tu totiž malý problém v porozumění, jelikož je seriál francouzský a k pilotu se mi nepodařilo najít titulky. I když jsem si dala anglickou zvukovou stopu, stejně se tam v polovině případů mluvilo francouzsky, takže jsem zdaleka nepochytila vše, co se tam probíralo. Každopádně činy řeknou více než slova, takže v konečném důsledku se dá pochopit, oč v seriálu jde.

Většina epizody se odehrává v duchu napjatého očekávání, co přijde. Až samotný konec je akční a pilot na závěr předkládá perfektní cliffhanger, který diváka donutí pustit si další díl. Vlastně vůbec nevíme, co se stalo, ale vidíme, že následky jsou naprosto tragické. Jsem opravdu zvědavá, jak se příběh bude odvíjet dál a jestli se zde mimozemšťané ukážou v celé své kráse.

I když první díl je spíše statický, líbila se mi na něm práce s atmosférou. Opravdu jsem se cítila, jako bych byla součástí příběhu, byla jsem napjatá jako kšandy a čekala, co bude dál. Jen škoda toho, že jsem všemu nerozuměla, hned by byl zážitek ještě intenzivnější.
  • moderní zasazení
  • budování atmosféry
  • cliffhanger
  • jazyková bariéra
  • kromě konce se zde vlastně nic nestane
  • až moc postav s klišoidními příběhy
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Proti tomu, jak jsem byl u historického pojetí kritický a nespokojený, tak tato verze mě nadchla. Pilot nám v podstatě nic moc neukázal, prozatím netušíme, s čím máme do činění a po závěru ani netušíme, kdo všechno přežil.

Francouzština byla trošku náročnější, ale přišlo mi, že například Gabriel Byrne tím získal úplně jinou úroveň vznešenosti a úcty, co ke ztvárňované postavě patřilo. Na druhou stranu bylo vtipné sledovat, jak je místy poznat, že jsou herci nadabováni. Obsazení je zajímavé, máme tu průřez různými skupinami společnosti, což se promítá také do obsazení, které seriálu sedí.

Jsem zvědavý, jestli bude celý příběh vyprávěn z několika pohledů, nebo se postupně jednotliví hrdinové střetnou a budou postupovat spolu, což by vneslo zajímavý prvek. Prozatím jsou tu kousky skládačky, které nedávají žádný velký smysl, ale určitě do sebe vše zapadne, počínaje elektromagnetickými vlnami rozebíranými v pilotu.

Oceňuji, že seriál udržuje v napětí a prozatím jsem viděli jen záhadně vypadající oblohu a kovovou kouli. Prozatím tedy není jisté, co napadlo zemi. Vypadá, že si tvůrci s originálním příběhem dělali, co chtěli, takže třeba nebude jedinou změnou pouze změna planety, ale například také touha po krvi, nebo smrtící virus, uvidíme.

Zrovna u tohoto počinu asi stojí za to počkat si na kompletní uvedení epizod, aby člověk mohl vše sjet najednou. Vypadá, že seriál má dost co nabídnout, zabývá se také současnými problémy (viz migrace) a navíc je tu ten odklon od předlohy, takže třeba i znalce Wellse vývoj překvapí a pohltí.
  • obsazení
  • rozdílné sociální skupiny
  • drží vše pod pokličkou
  • odklon od předlohy
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Zajímavé je, že se jedná o třetí seriálové zpracování románu H. G. Wellse (nemluvě o filmech a...
před 4 roky
Další články k tématu