20. 12. 2019

Novinka pod lupou: Home for Christmas (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Home for Christmas
Žánr drama, komedie, romantický
Stanice Netflix (Norsko)
Premiéra 5. 12. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 29 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Svobodnou třicátnici Johannu už nebaví neustále opakované otázky o tom, kdy si konečně najde vztah. Rozhodne se proto zalhat rodině, k čemuž si ale vybere nepravou chvíli. Vánoce se blíží a Johanne má jen 24 dní na to, aby si našla přítele, kterého o Vánocích přivede domů představit rodině.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pilot byl překvapivě zábavný. Ono je dost těžké udělat seriál s vánoční tematikou, který nepůsobí jako jedno velké klišé. Ale tahle komedie mi přijde taková příjemná a uvolněná romcom, něco na způsob Lásky nebeské… i když si nemyslím, že se z Home for Christmas stane časem taková ikona jako ze zmíněného filmu.

Každopádně ano, atmosféra tu je příjemná a funguje perfektně. Jde o ideální seriál, který byste měli vyhledat, pokud máte vánoční náladu. I když je to opět o rodině, není to typický běžný americký sitcom jako Moodys. Vlastně to není americké ani trošku, naopak jde o evropský (norský) počin.

Hlavní hrdinka je sympatická. Dokazuje, že v popředí nemusí stát pouze výrazné osobnosti, které vypadají jako vystřižené z módního časopisu. Je to obyčejná milá holka, které vidíme všude kolem sebe, a především se kterou se dá velmi snadno ztotožnit. Jistě, některé situace (třeba hlavní zápletka) jsou přitažené za vlasy, ale na to jsme ostatně všichni už dávno zvyklí u všech filmů a seriálů.

Pilot pouze naznačil, jak se její hledání nového přítele bude vyvíjet. Možná budu jediná, ale viděla jsem tam ne duo, ale hned milostný trojúhelník, který by se mohl časem začít formovat. Barman byl až moc milý a podezřele dlouho po hrdince pokukoval, ale bylo to tak nenápadné, že jsem si to možná jen představila ve své hlavě. Protože kdo kdy viděl romantickou zápletku bez toho, aniž by si hrdinka musela vybrat mezi dvěma muži, že.
  • sympatická hlavní hrdinka
  • pohodová sváteční atmosféra
  • spíše jednorázovka na svátky, nevidím tady dlouhou zářivou budoucnost
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dobře, tak toto bylo něco naprosto jiného než Merry Happy Whatever. I když mě některé věci, teda přesněji lidi, značně rozčilovali, tak jsem si to užil od začátku až do konce a soucítil při tom s hlavní hrdinkou.

Než se pustím do rozboru pilotu jako takového, tak musím říct, že mě dost zarazil jazyk seriálu. Za uplynulou sezónu mám za sebou všechno možné od rumunštiny, přes francouzštinu, němčinu a potom samozřejmě kombinace arabštiny s hebrejštinou (to jsem po pár minutách vzdal). Ale norština, to pro mě byla novinka. Teď nechci tento jazyk urazit, ale přišlo mi to jako takový mix angličtiny, němčiny, francouzštiny a maďarštiny v jednom, takže se člověk místy chytá a místy vůbec.

Od začátku mi pilotem seriál značně připomínal The End of the F***ing World, jen tedy v radostnější, vtipnější a rodinnější podobě. Johanne a její promluvy byly suprovní, kolem vás se něco děje, ale vám v hlavě jede něco úplně jiného, taková dost klasika. A celkově ta rodinná atmosféra… dobře, každému to asi nesedne, máme tu pár rodinných morousů, ale ono to v podstatě je taky o otravné rodině, takže třeba nějaké to vcítění.

Příběhově pilot taky nebyl špatný, seznamka naživo pobavila, i když to tedy byli skutečně dobří podivíni. Každopádně zbytek obsazení byl perfektní, tedy ještě doktor byl značně otravný, ale do dějové linky skvěle zapadl. A třeba taková dvojčata, jejda mane, co to bylo? :-)

Myslím, že dost napomáhá severské prostředí, které pro profláknutou seriálovou tvorbu není zase až tak rozšířené (tedy mimo kriminálky). Taky délka série je příjemná, příběh se stihne hezky rozvinout, zároveň nebude zbytečně rozvleklý a za chvilku máte všechny díly za sebou, to jsou za mě dost podstatné plusy. I když odhlédnu od všech těchto příjemných věcí (všechny se ani neobjeví v souhrnu, bylo by to zbytečně dlouhé), pořád je tu zajímavý příběh, naděje na šťastný konec a příjemná vánoční atmosféra. A za sebe můžu říct, že se pravděpodobně k seriálu mezi svátky vrátím.
  • příjemné prostředí
  • jazyk
  • uteče
  • naděje
  • vcítění
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Lucas

Lucas

O několik tříd lepší než Merry Happy Whatever. Tomuhle říkám povedený vánoční seriál, mám za sebou tři díly...
před 4 roky
proobacz

proobacz

Je to skvělý, shlédnuto celé, bohužel to končí otevřeně, tak snad se dozvíme v nějaké další sérii, koho...
před 4 roky
jukab

jukab

Mám zkouknuto celé a bylo to příjemné překvapení prosince, víc takových seriálů
před 4 roky
Další články k tématu