4. 2. 2020

Novinka pod lupou: Luna Nera (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Luna Nera
Žánr historický, nadpřirozený, mysteriózní
Stanice Netflix (Itálie)
Premiéra 31. 1. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Francesca Manieri, Laura Paolucci, Tiziana Triana
Hrají Antonia Fotaras, Astrid Meloni, Nathan Macchioni, Giorgio Belli, Manuela Mandracchia, Roberto De Francesco, Federica Fracassi, Lucrezia Guidone, Adalgisa Manfrida, Giada Gagliardi, Giandomenico Cupaiuolo, Gloria Carovana, Filippo Scotti, Gianmarco Vettori, Aliosha Massine, Martina Limonta, Giulia Alberoni, Camille Dugay, Gaetano Aronica, Barbara Ronchi

O čem to je?

V 17. století v Itálii je mladá porodní asistentka obviněná z čarodějnictví. Hrdinka si musí vybrat mezi svou velkou láskou a mocí, která má naplnit její osudové poselství.

Trailer

A jaký je náš ortel?

V pilotu se toho stalo hodně, ale v podstatě prozatím příliš nejde odhadnout, jak se příběh bude dál vyvíjet. Při sledování jsem měla takové deja vu, jako bych to už někdy viděla. Rozhodně se nedá říct, že by byl seriál originální, ale to se nedá říct téměř u ničeho, rozhodně to není nějaká velká vada. S tou jeskyní na konci jsem si úplně vzpomněla na svá mladá léta, kdy jsem hrozně moc měla ráda tuším dvoudílnou minisérii Merlin se Samem Neillem v hlavní roli.

Pilotní díl utekl rychle. Postavy mi k srdci příliš nepřirostly, ale to je možná mými vlastními preferencemi – Italové mi nepřijdou obecně tak moc sympatičtí. Docela bych se tam obešla bez toho malého kluka, který mi tam přišel vyloženě jako zátěž pro hrdinku. Už jen jak ho pořád musela zvedat a někam odnášet, vypadala, že jí u toho rupne v zádech. Dějově nepřinesl nic navíc, kvůli čemu by tam byl nepostradatelný.

Seriál má určitě potenciál se v dalších dílech pořádně rozjet a nabrat na tempu. Celou sérii vidět nemusím, ale sledování pilotu rozhodně nebolelo a nepovažuju ho za promarněný čas. Líbí se mi, jak se tady prolíná racionalita s kouzly a doufám, že si to novinka udrží i do dalších dílů.

  • prolínání magie a racionálního myšlení
  • zajímavý příběh s potenciálem
  • nic nového nebo překvapujícího
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Hodně lidí vyčítá Netflixu, že upouští od akvizice licencí na seriály třetích stran a začíná se zaměřovat na vlastní tvorbu. Samozřejmě že jejich vlastní tvorba občas pokulhává, častěji než bychom si přáli, ale díky tomu můžeme vidět i takovéto regionální projekty, které Netflix natáčí po celém světě. To, že si musím zase po dlouhé době číst titulky, protože se nejedná o angličtinu, mi tu podívanou docela osvěžuje.

Dlouhodobý příběh je v pilotu pouze tajemně naznačen, vůbec nevím, jakým směrem se seriál vydá. Zatím nám byly představeny dvě hlavní dějové linky, a to lovci čarodějnic a záhadná magická hrozba, která bude mít asi něco společného se zatměním slunce. V pilotu trochu vadilo málo Itálie, většina záběrů vypadala docela obyčejně a neodlišně od zbytku Evropy. Jediné, co mi občas připomnělo, že se jedná o Itálii, byla architektura některých budov. A samozřejmě ona italština, která se mi docela dobře poslouchala i přesto, že jí absolutně nerozumím, ale pár slov jsem už dokázal pochytit.

Seriál má rozhodně potenciál, ale jestli ho využije, nebo ne, se teprve uvidí. Se seriálem budu rozhodně pokračovat, vždyť má jen 6 epizod. Po pilotu jsem docela na rozpacích, ale to jsem u většiny pilotů od Netflixu, protože jejich seriály jsou spíš jeden dlouhý film s velmi nezáživným začátkem.

  • zajímavá premisa a zasazení
  • italština
  • málo Itálie
60 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Micuda98

Micuda98

UPDATE: Po shlédnutí celé série musím říct, že se to zlepší a rozjede, tak jak jsem očekával a napsal...
před 4 roky
matus alem

matus alem

Ten chlapec je dôležitý.
před 4 roky
Další články k tématu