7. 2. 2020

Novinka pod lupou: Locke & Key (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Locke & Key
Žánr drama, horor
Stanice Netflix
Premiéra 7. 2. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Tři sourozenci se po smrti svého otce přestěhují s matkou do starého záhadného domu v Massachusetts. Brzy však přijdou na to, že dům obsahuje magické klíče, které jim dávají různé schopnosti a síly. Zatím netuší, že zlý démon po klíčích jde taky a nezastaví se před ničím, aby je získal.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Já věděla, že to bude stát za to. Sice neznám předlohu, ale projekt mě lákal už jen kvůli temné atmosféře a záhadnému propracovanému serializovanému příběhu. Jasně, jsou tady děti v hlavních rolích, ale musím říct, že jsem se přes počáteční nechuť dostala a nakonec se mi všichni zalíbili.

Přišlo mi to jako v těch klasických hororových scénářích. Na začátku máme denní světlo, relativní pohodu, ale postupně se to hustí, scéna se ztmavuje a zbytek se vesměs odehrává v noci, což atmosféru ještě stupňuje. Závěrečná scéna se zrcadlem je naprosto parádní. Seděla jsem u obrazovky jako přikovaná a ani nemrkala, aby mi něco neuteklo.

Nevím, jak moc se seriál drží předlohy, ale obecně zastávám názor, že je lepší předlohu neznat a jít do příběhu zcela bez očekávání a obav z toho, jak moc se seriál bude/nebude držet předlohy. A hlavně vůbec netuším, co se bude dít dál, a to se mi líbí. Zde to platí stoprocentně, jsem napjatá jak kšandy. Závěr pilotu byl strhující. Vše od samotné scény přes střih, vizuální stránku až hudbu do sebe dokonale zapadlo a vytvořilo skutečně působivou scénu, která vás donutí pustit si hned další díl.

Opravdu mě zajímá, jak s pilotem (resp. se seriálem) budou spokojeni znalci a fanoušci předlohy. Za mě jde o špičkový start seriálu, který můžete bez problémů sledovat i bez znalosti komiksu. Má výbornou temnou atmosféru, neskutečné množství záhad, velmi kvalitně provedenou vizuální stránku. A ani ty děti nejsou tak špatné. Jsem nadšená.

  • temná záhadná atmosféra
  • skvělý poutavý příběh
  • herci, postavy
  • ideální pro maraton
  • závěrečná scéna se zrcadlem
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Jako obvykle jsem si předem nezjišťovala, o čem že to má daná novinka být, takže naprosto logicky, potom, co mi ragelly nabídla, abych jí koukla na další NPL, začala jsem se obávat, aby to nebyla stejná hrůza jako pondělní Po hlavě. Být lepší než Po hlavě tedy nebylo moc těžké, protože laťka nebyla vysoko (být to horší, přísahám, že bych ragelly na příštím sraze něčím majzla).

Každopádně můj zážitek byl asi umocněný tím, že jsem fakt neměla tušení, o co půjde (i ten obsah na Netflixu se mi nějak podařilo přehlédnout), ale vážně jsem si sledování užila. Všechno graduje postupně, tvůrci vás nechají docela dlouho tápat, co si o kom a o čem myslet. Například mě hrozně bavilo to pomalinké odkrývání ozvěny. Je to pozitivní postava? Je to záporák? A jak vůbec vypadá? Ono i příběh celkově si člověka tak postupně namotává.

Upřímně, ze začátku jsem měla pocit, že se to rozbíhá šíleně pomalu, ale nakonec, aniž bych si toho během sledování stihla všimnout, jsem se soustředěně nakláněla směrem k televizi, a… představte si ten můj šok, když naběhly závěrečné titulky. Vážně jsem vůbec nečekala, že už uběhla skoro hodina.

Co se týče postav, fakt by mě zajímalo, odkud sakra znám toho strýčka, ale k důležitějším věcem, jsem ráda za ten přístup k nim. Ze začátku jsem měla třeba pocit, že mě někdo bude hrozně štvát, ale to, že divák může díky flashbackům pochopit i jejich zranitelnější stránky podle mě dost pomáhá.

Fakt si mě namotali tak, že přemýšlím, že bych se na to podívala celé.

  • postupné odkrývání tajemství
  • postavy
  • atmosféra
  • zajímá mě, co bude dál
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Tohle bude hrozně těžký názor. Komiks Zámek a klíč totiž považuji za jeden z TOP komiksů, co jsem četl. Je dokonalý jak po vizuální, tak po vypravěčské stránce (tatínek se prostě nezapře – ano Joe Hill je syn Stephena Kinga). Takže zrod seriálu sleduju ještě od dob, kdy se o něj zajímal FOX. A to se silnými obavami.

Od prvních minut se mi tedy svíralo hrdlo a s napětím jsem sledoval, jak to vypadá. Říkal jsem si: „Zatím dobrý, pořád dobrý, jen to nepos..te…“. Dobrou zprávou je, že během pilotu to zatím vyloženě nepos..li. Zatím, ale nakousli jen zlomek z toho všeho, co je v knížkách, a bohužel tam čeká spoustu toho, co se ještě dát pokazit. I když se těším na druhý díl, tak se ho zároveň trochu bojím a už zase cítím tu stejnou úzkost jako na začátku.

Když přestanu srovnávat s komiksem a podívám se na to jako na jakýkoliv jiný seriál, ke kterému neznám pozadí, tak bych řekl, že je toho v pilotu nakousnuto děsně moc, a přitom divák nedostane na oplátku téměř nic. Pokud bych nevěděl, co se má a bude dít dál, tak bych z toho byl asi rozladěný, protože těch věcí je opravdu spousta. Na druhou stranu máme k dispozici celou řadu, tak není nutné na nic čekat, rovnou se můžeme ponořit do celého seriálu.

Jinak je vidět, že projekt má za sebou dlouhou a doposud neúspěšnou historii. Celou dobu je z toho jakoby cítit taková ta hra na jistotu. Osobně mi to nevadí, ale občas by tvůrci mohli trochu zariskovat a místy přitvrdit víc do hororova. „Ozvěna“ totiž má mnohem větší potenciál.

  • každopádně vzbudí chuť si přečíst předlohu znovu
  • líbí se mi náznaky budoucích věcí, které bez znalosti předlohy asi nepostřehnete
  • výprava a kulisy
  • zatím se celkem drží předlohy
  • flashbacky mohly být nějak líp zapracovány
  • CGI (seč ho bylo v pilotu málo), ale do budoucna by mohl být průšvih
80 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
horseman

horseman

Předlohu neznám, ale dle prvních tří dílů mi to přijde jako teenage blbí a, kterých je dneska přehršel a...
před 4 roky
allyska

allyska

Tak kvůli němu se na to musím kouknout, i když jak jsem četla, moc se v seriálu neobjeví.
před 4 roky
Longsword

Longsword

V poslední době se s "teen horrory" roztrhl pytel. V jaké společnosti se proto Locke&Key...
před 4 roky
Další články k tématu