18. 5. 2020

Novinka pod lupou: I Know This Much Is True (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název I Know This Much Is True (Bludné kruhy)
Žánr drama
Stanice HBO
Premiéra 10. 5. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Rodinná sága sleduje paralelní životy identických dvojčat v tomto epickém příběhu o zradě, oběti a odpuštění.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Uf, tak tohle rozhodně nebyla žádná nenáročná oddychovka. Pilotní epizoda vás nutí udržet pozornost. Celou dobu jsem měla nepříjemný pocit v žaludku, nekouká se na to snadno. Samozřejmě se musí vyzdvihnout výborné řemeslné zpracování, což ostatně od HBO je naprostý standard. Máme tu zajímavý příběh, špičkové herecké výkony v čele s Markem Ruffalem, dokonalou kameru i hudbu. Je tedy něco špatně?

S největší pravděpodobnostní budu v menšině, ale za sebe musím říct, že mě pilot až tolik nenadchl. Asi je to tím, že jsem měla vysoká očekávání. Automaticky jsem seriál hodila do stejného pytle jako Sharp Objects, Big Little Lies nebo třeba True Detective – úžasná HBO dramata, která vás zcela pohltí a sjedete je jedním dechem. O této novince jsem si předem nic nezjišťovala, tak nějak jsem automaticky předpokládala, že bude patřit do této kategorie.

Nakonec se ale ukázalo, že moje laťka byla asi až moc vysoko. Spíše než abych si sledování užívala, neskutečně mě iritovaly všechny postavy, především oba hlavní bráchové. Tvůrci (resp. autor předlohy) se je snaží vykreslit jako dvě strany jedné mince – dvojčata, ale úplně odlišná. Jeden možná má mentální poruchu, ale druhý se chová úplně stejně – jen ho za to nezavírají do blázince. Chápu, že je to kvůli emocím – snaží se chránit svého bezbranného bratra a celý svět mu stojí v cestě. To ale nic nemění na tom, že mi vůbec nesedlo, jak neustále všechny kolem sebe překřikoval (hlavně ve scéně při převozu do vězení).

Identita otce je v tomto případě asi docela jasná. Nebudu tady spoilerovat, ale pilot naznačoval docela jasně, jak to bylo, i když nic neřekl na rovinu. Jsem zvědavá, jak se s tím bude pracovat dál a co všechno ukrývá italský text dědy obou hrdinů. Určitě seriál nechám ve watchlistu, ale pilot za mě zklamání kvůli otravným hrdinům a prozatím i mdlému táhnoucímu se příběhu.

  • technické zpracování
  • herecké výkony
  • postavy
  • příběh o ničem
  • nedokáže pohltit na první dobrou
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Wow! Na seriál mě nalákal Mark Ruffalo, kterému dramatické role sedí jak ulité a i tady ze sebe vydává to nejlepší! Už během pilotu mě dokázal přesvědčit, že vlastně sleduju dva různé herce. Jeho herecké mistrovství tkví v každém pohybu.

Předlohu jsem neznala, viděla jsem jen trailer, ale ani ten mě nemohl připravit na to, co přišlo. Už dlouho mi nebylo z nějakého pilotu tak špatně! A teď to myslím jako tu největší poklonu. Než si epizodu pustíte, počítejte s notnou dávkou trudomyslnosti. Jak říkala už Buffy: „The hardest thing in this world is to live in it.“ A o to tu přesně jde. Neuvidíte žádné vesmírné lodě, superhrdiny nebo zkázu lidstva, ale „jenom“ dva bratry, kteří se nějak snaží žít svůj život. A je to strhující (a velmi depresivní) pohled.

I herci ve vedlejších rolích excelují a asi nejvíc mě v pilotu zaujala Juliette Lewis coby překladatelka z italštiny Nedra Frank. Nechtěla jsem si děj vyspoilerovat, ale vsadím se s vámi, že tato postava bude mít „na triku“ také nějakou diagnózu, protože to, co předvedla v prvním dílu, byla manická epizoda jak z učebnice! Druhou možností je, že šlo o špatně napsaný a zahraný scénář, ale z toho bych takhle skvělý pilot nepodezřívala. Myslím, že s dalšími díly budeme mít jasněji.

Epizoda má sice u někoho (ehm, ragelly…) neoblíbených šedesát minut a trochu pomalejší tempo, ale myslím, že nuda v tomto případě rozhodně nehrozí. Prolíná se zde hned několik časových linek, takže se nám postupně bude skládat celá mozaika života dvou bratrů.

Trochu mě mrzí, že HBO vydává epizody postupně, protože tohle je materiál pro maraton jak dělaný! A alespoň by si člověk tu úzkost odbyl najednou a ne každý týden po kouskách. Na happyend bych v tomto případě moc nespoléhala, maximálně na smíření. Smíření se s realitou života.

  • herecké výkony
  • scénář
  • režie
  • střídající se časové linky jednoho příběhu
  • nepřikrášluje temnou realitu
90 %
Mé hodnocení
Tempy

Po seriál jsem pokukoval již v době, kdy ještě neměl trailer a dokonce ani plakát, což ale není u HBO nic neobvyklého, oni si vždy schovávají všechno až na poslední chvíli. Hlavní zápletka o dvojčatech, kdy jeden z bratrů je bohužel schizofrenik, zní velmi zajímavě a smutně. O dynamice dvojčat toho trochu vím, díky přátelům, kteří z nich jsou, bohužel také ale vím i něco o schizofrenii…

Celkově je příběh prostě úžasný a skvělé herectví všech, ale především hlavního herce Marka Ruffala, který hraje oba bratry, je prostě dechberoucí. Když jsem po dosledování Living with Yourself (Žít se sebou) zjistil, že si podobnou věc zkusí i Mark Ruffalo, tak jsem se pouze pousmál s tím, že za chvilku to bude dělat každý herec z MCU, ale po pilotu musím říct, že málokdo tohle dokáže replikovat.

Po pilotu jsem seděl před obrazovkou pouze s úžasem a sevřeným hrudníkem. Takhle silný emotivní dopad na mě moc seriálů nezanechá, ale seriálu I Know This Much Is True (Bludné kruhy) se to rozhodně povedlo. Takže seriál vám můžu vážně jen doporučit. Dalším kladem pro některé z vás a i pro mě je to, že se jedná pouze o šestidílnou minisérii, jinak by to totiž ani nešlo udělat… tedy šlo, ale výsledek, by byl pravděpodobněji o několik stupínků níž, protože některé seriály se prostě nedají natahovat a zaslouží si být pouze minisérií.

  • příběh
  • Mark Ruffalo (Dominick Birdsey / Thomas Birdsey)
  • dechberoucí
  • minisérie
90 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
mimomisu

mimomisu

Cekam az budou vsechny dily venku, uzavrene miniserie urcite radeji jako bingewatch, ale nateseny jsem dost.
před 4 roky
litllewitch

litllewitch

Mám za sebou pilot a dnes se těším na 2. díl. Zatím jsem ohromena. Věděla jsem, že je Mark Ruffalo dobrý...
před 4 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Minisérie staví hlavně na hereckých výkonech a silném příběhu, ke kterému bude mít hodně diváků...
před 3 roky
Další články k tématu