27. 1. 2020

Novinka pod lupou: The Dead Lands (Shudder)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Dead Lands
Žánr drama, historický, fantasy
Stanice Shudder
Premiéra 23. 1. 2020
Vysílání čtvrtek, 12:00
Délka pilotu 44 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Waka byl nemilosrdný válečník, kterého odmítli předci vzít mezi sebe do posmrtného života. Vrací se proto zpět na zemi, kde potkává Mehe, odhodlanou mladou ženu. Společně se vydávají na nebezpečnou cestu, aby zjistili, kdo převrátil pravidla světa vzhůru nohama. Musí uzavřít mezeru mezi živými a mrtvými, než bude pozdě.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Je paradoxní, že při sledování jsem z hlavy stále nemohla dostat Frontiera, a to si jeho pilot za ty roky už vůbec nepamatuju. Asi ve mně zanechal takovou podobnou stopu, že když si název vybavím, představím si jeho atmosféru a další prvky s podobností k tomu, co jsem viděla v pilotu The Dead Lands.

Je zajímavé, jaký rozdíl vznikne, když se skutečně donutím na seriál dívat. Jde o jeden z těch pilotů, o kterých bych nedokázala vůbec nic říct nebo si je zpětně po pár dnech vybavit, kdybych při sledování dělala i něco jiného. Nemyslím si, že jde o vhodnou volbu jako podkres k další práci nebo jiné činnosti. Ale tím, že jsem skutečně sledovala přes celou obrazovku a nic jiného u toho nedělala, tak mě pilot nakonec dokázal zaujmout a určitě na něj jen tak nezapomenu.

Hlavní hrdina si projde poměrně solidním osobnostním vývojem, když uvážíme, že je to jediný díl. Ze záporáka se přes antihrdinu dostává až k titulu hrdiny, což se mi líbí. Samozřejmě, že v průběhu série bude tato jeho nová role testována, přece jen má prozatím velmi sobecké úmysly a jde docela jasně předpokládat, že dřív nebo později bude postaven před těžkou volbu, zda si má vybrat dobro své společnice, nebo vlastní pohodlný posmrtný život.

Jistá předvídatelnost v ději tu je, ale přiznejme si, u kterého seriálu bychom ji nenašli, že. Herecky je pilot zvládnutý solidně, i když se přiznám, že novozélandská kultura je pro mě na míle vzdálená. I po těch letech, co s ní opakovaně přicházím do styku prostřednictvím seriálů a realitek, stále nemůžu naplno ocenit jejich kulturní zvyky a tradice, a vždycky je mi trošku úzko, když sleduju bojové tance se všemi těmi výkřiky a vyplazováním jazyka.
  • sympatické postavy
  • spousta akce a napětí
  • serializovaný příběh
  • předvídatelnost děje
  • pro mě osobně nepohoda při sledování tradičního místního chování
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Jestli pro vás zní mytologická zombie apokalypsa po Maorsku zajímavě, tak je tento seriál právě pro vás. Osobně už mi začínají jít ty všechny zombie seriály krkem. S TWD jsem skončil hned po první epizodě sedmé série, u FTWD na konci třetí a teď plánují další… Z Nation bylo vážně na hlavu, ale dokoukal jsem ho, ale Black Summer bylo neskutečně nudné.

The Dead Lands není váš klasický zombie seriál, zombie v něm vychází pouze v noci, takže mají něco i z upírů, takže bych se měl vyvarovat generickému označení zombie a radši používat slovo „mrví,“ tedy tak, jak jsou i v tomto seriálu označováni.

Nejzajímavější na tomto seriálu je právě ona maorská kultura a mytologie, možná je to tím, že jsem Evropan, a jedná se tedy o dost odlišnou a pro mě atraktivní kulturu. Druhým nejzajímavějším aspektem je překrásná novozélandská krajina, která je více exotičtější a tropičtější, než dal Pán Prstenů znát.

Obě hlavní postavy jsou zajímavé, ale hrdinka je o něco zajímavější. Možná teď trochu poruším pravidla, ale první dvě epizody vyšly v tentýž den, takže je budu brát jako jednu dlouhou pilotní epizodu a řeknu, že chemie mezi našimi hrdiny rozhodně nabude na intenzitě a budou rovnocenná dvojice.
  • maorská kultura a mytologie
  • novozélandská krajina
  • hlavní dvojice
80 %
Mé hodnocení
micuda98

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
andromache

andromache

Pokud vím, tak je to vyloženě seriál nějaké novozélandské televizní stanice ;). Což AMC fakt není :D.
před 4 roky
Alias

Alias

Shudder je streamovacia služba AMC. TVNZ je Novozélanská, ale predpokladám, že to robia...
před 4 roky
andromache

andromache

Aha, tak to je zas nová informace pro mě :-). Dobré vědět :-).
před 4 roky
Další články k tématu